İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşılması

İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşılması

ABD Dışişleri Bakanı Kerry:-"(İran ile müzakerelerde uzlaşılması) Bu, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun 15 yıl boyunca yüzde 98 azaltılacağı anlamına gelen bir anlaşmanın temelidir"-"Nihai anlaşma, sözlere değil kanıtlara dayalı olacak"-"İran anl

LOZAN (AA) - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran ile müzakerelerde uzlaşılmasına ilişkin, "Bu, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun 15 yıl boyunca yüzde 98 azaltılacağı anlamına gelen bir anlaşmanın temelidir" dedi. 

İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan uzlaşma ile ortak bir bildiri yayımlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Kerry, bu düzenleme ile İran, anlaşmanın koşullarına sadık kaldığı sürece uluslararası toplumun da İran'ın nükleer programının barışçıl olduğuna güveneceğini ifade etti. 

Kerry, 30 Haziran'da varılması hedeflenen nihai anlaşma ile uzun vadeli bir çözüme ulaşabilmek için İran'ın üzerinde anlaşılan hükümleri yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Nihai anlaşma, sözlere değil kanıtlara dayalı olacak" dedi. 

Kerry, "Bu, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun 15 yıl boyunca yüzde 98 azaltılacağı anlamına gelen bir anlaşmanın temelidir. Bu anlaşma ile İran 10 yıl boyunca santrifüjlerinin üçte ikisinden fazlasını azaltacak" ifadelerini kullandı. 

İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına ilişkin ise, İran anlaşmaya sadık kalmazsa yaptırımların tekrar uygulanacağını ifade etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :