İran doğalgazı kesti Konya tedirgin bekleyişte

İran doğalgazı kesti Konya tedirgin bekleyişte

İki gündür Türkiye'de enerji gündemini meşgul eden konuların başında İran'ın Türkiye'ye uyguladığı gaz kesintisi geliyor. Uzmanlar, "İran'dan gaz akışı halen yok” diyor. Konya'da da tedirgin bekleyiş sürüyor.

İki gündür Türkiye'de enerji gündemini meşgul eden konuların başında İran'ın Türkiye'ye uyguladığı gaz kesintisi geliyor.

İran merkezli haber ajansının İran Milli Gaz Şirketine (NIGC) dayanarak yaptığı haberde Türkiye'ye gaz akışının yeniden başladığına dair açıklama yapılmıştı.

İran tarafı sorunun Türkiye'den kaynaklandığı ve basınç yükselme istasyonlarının çalışmadığını ileri sürmüştü. Ancak enerji uzmanlarından edinilen bilgiye göre durumun farklı olduğu öğrenildi. Sektör uzmanları "Türkiye’ye, Gürbulak giriş noktasından İran'dan sağlanan doğal gazın alınması için kurulu bulunan tüm basınç yükseltme istasyonları çalışır durumda. Ancak, İran tarafından gerekli doğal gaz teslimat basıncı ve akış sağlanamıyor" değerlendirmelerinde bulunuyor.

Daha önce 20 Ocak'tan itibaren NIGC tarafından teknik bir arıza gerekçe gösterilerek Gürbulak giriş noktasından Türkiye'ye doğalgaz arzını 10 gün süreyle durdurduğu açıklanmıştı.

KONYA'DA TEDİRGİNLİK

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK), Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEİAŞ), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) yöneticilerinin katılımıyla TEİAŞ Genel Müdürlüğünde sanayide kullanılan enerji ile ilgili bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü konuyla ilgili güne BOTAŞ'ın aldığı kararla başladıklarını ifade etti.

Kütükçü "BOTAŞ'ın doğal gaz kısıntısı kararıyla ilgili hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla hem de BOTAŞ'la yoğun bir görüşme trafiği yürüterek taleplerimizi ilettim" ifadelerini kullandı.

Başkan Memiş Kütükçü, Konya'da üretim tesislerinin yüzde 40 kısıtlamaya uğradığını ve aşım durumunda yaptırım uygulanacağını bildirerek tesislerin buna uyması gerektiğinin altını çizdi.

Bir üretim üssü olan Konya'nın 10 gün boyunca sürecek kısıtlamanın üretimi olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum