Irak'taki yolsuzluk iddiaları

Irak'taki yolsuzluk iddiaları

Irak Parlamentosu Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Sözcüsü ve Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Milletvekili Nuri: - "Eski Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani ve bazı yetkililer hakkında uluslararası basında çıkan yolsuzluk iddiaları yeni bir gelişme

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Parlamentosu Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Sözcüsü ve Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Milletvekili Adil Nuri, Eski Petrol Bakanı Hüseyin eş-Şehristani ve beraberindeki birçok yetkilinin yolsuzluk dosyalarında isimlerinin geçtiğini belirterek, "Dosyada bazı milis güçlerinin de yer alması, adli sürecin başlatılamamasına neden oldu." dedi.

Nuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Eski Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani ve bazı yetkililer hakkında uluslararası basında çıkan yolsuzluk iddiaları yeni bir gelişme değildir. Söz konusu iddiaların soruşturulması için 2012 yılında dosyaları komisyona sunduk. Bundan yaklaşık 9 ay önce Petrol Bakanlığı'na yazılı bir talepte bulunduk ve üzerinde yolsuzluk yapıldığı tespit edilen dosyaların komisyona verilmesini istedik. Maalesef şu ana kadar bu dosyaların akıbeti üzerinde herhangi bir gelişme yaşanmadığı gibi kimse de mahkeme karşısına çıkmadı." ifadelerini kullandı.

Irak'taki yolsuzluk dosyalarının dünya medyasında yer almasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Nuri, "Medyada öne çıkan dosyalar üzerinde 2012 yılından beri inceleme yapıyoruz. Gerekli adli kurumlara soruşturmaların başlatılması için dosyalar sevk edildi. Yolsuzluk dosyalarının Irak'ın dışına taşınıp, dünyada konuşulmaya başlanması, üzerine perde çekilemeyeceğine işaret ediyor." yorumunu yaptı.

Şehristani'ye yüksek meblağlı rüşvet verdiği iddia edilen UNAOİL petrol şirketi hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için harekete geçtiklerini de dile getiren Nuri, "Avusturalya, ABD ve İngiltere'nin Bağdat Büyükelçilikleri'ni ziyaret edip, kendi polisleri tarafından yapılan incelemeler hakkında bilgi aldık. Ellerindeki dosyaların bizimle de paylaşılmasını istedik." şeklinde konuştu.

Irak Petrol Bakanlığı'nda 4 büyük ihalede yolsuzluk yapıldığını ileri süren Nuri, "Söz konusu ihalelerin sadece birinde detaylı inceleme yapıldı. Bu dosyaya göre bakanlık tarafından yapılan 730 milyon dolarlık ihalede yaklaşık 130 milyon dolarlık yolsuzluk gerçekleşmiş." bilgisini paylaştı.

"Bu ihaledeki yolsuzlukta başta Şehristani olmak üzere birçok devlet adamı ve müdür yer alıyor" diyen Nuri, "Dosyada bazı milis güçlerinin de yer alması, adli sürecin başlatılamamasına yol açtı." dedi.

Irak hükümetinin 2003'ten beri bütçesinden eline geçen paranın yaklaşık 1 trilyon dolar olduğuna dikkati çeken Nuri, "Bu paranın 360 milyar doları ortada yok." diye konuştu.

Yolsuzluk Komisyonu olarak şu ana kadar 19 bin dosyanın adli makamlara taşındığını aktaran Nuri, "Başbakan İbadi, yargılama sürecinin başlaması için kararlı bir iradeyi ortaya koymadı ve dosyalar o şekilde bekliyor. İngiltere'de 3 yolsuzluk dosyası için adli süreç başlatıldı. Bunun yanında Irak dışına kaçan şüphelilerin yakalanması için Uluslararası Polis Teşkilatı ile irtibata geçildi." dedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Amerikan Huffington Post ve Avusturyalı Fairfax Media tarafından Iraklı bazı devlet yetkililerinin petrol sözleşmeleriyle ilgili yolsuzluk ve rüşvete giriştiği yönünde hazırlanan araştırmadan sonra adı geçenlerle ilgili acil soruşturma talimatı vermişti.

Huffington Post ve Fairfax Media grubu, aralarında eski Petrol Bakanı Hüseyin eş-Şehristani ve Abdülkerim Luaybi'nin de bulunduğu üst düzey devlet yetkililerinin petrol sözleşmeleriyle ilgili büyük rüşvet ve yolsuzluklara bulaştığını iddia etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler