Irak'taki sığınmacıların sıcaklık çilesi

Irak'taki sığınmacıların sıcaklık çilesi

Irak'ta sıcakların 50 derecenin üstüne çıkması nedeniyle kamplarda kalan Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar zor günler geçiriyor- Erbil'de bulunan Bahirka Çadır Kampı'nda sürekli yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle klimalar çalışmıyor- Toz toprak üzerine

ERBİL (AA) - Irak'ta sıcakların 50 derecenin üstüne çıkması nedeniyle kamplarda kalan Suriyeli ve Iraklı sığınmacılar zor günler geçiriyor.

Erbil'de bulunan Bahirka Çadır Kampı'nda Suriye ve Irak'taki iç savaştan kaçan yaklaşık 5 bin sığınmacı barınıyor. Kampta sürekli yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle klimalar çalışmıyor. Bez çadırların sıcaklardan korumadığı sığınmacılar, çoğu zaman suyun altına girerek serinlemeye çalışıyor. Ancak kamptaki suyun da yetersiz olması bu imkanı da kısıtlıyor. 

Yüksek sıcaklar özellikle yaşlıların ve çocukların sağlığını tehdit ediyor. Kamp sakinleri, sıcak çilelerinin bitmesi için kampa verilen elektriğin 24 saate çıkarılmasını istiyor. Kampta İran malı düşük elektrikte çalışan sulu krimalar kullanılıyor. Bu klimalar ucuz da olsa çoğu aile de bulunmuyor. Bu aileler, yetkililerden kendilerine klima temin etmesini talep ediyor. 

Toz toprak üzerine kurulan, derme çatma çadırlarda yaşanan manzara, Irak'ta çatışmaların neden olduğu insani dramı gözler önüne seriyor. Ev hayatına özlem duyan sığınmacılar, kamp hayatının ağır şartlarıyla mücadele ediyor. 

Kampın Musullu sakini Ümmü Mümin, zor olan kamp şartlarının sıcakların başlamasıyla daha da ağırlaştığını söyledi. Çocuklarının sıcaklar nedeniyle nefes almakta zorlandığını dile getiren Mümin, "Burada 13 kişi bir çadırda kalıyoruz. Sadece bir klimamız var. Elektrik çoğu zaman verilmiyor" dedi. 

Ailesiyle kampta kalan 8 yaşındaki Ali Hamit de "Burası çok sıcak, artık dayanamıyoruz. Biraz serinlemek için suyun altına girmek istiyoruz. Ancak su da sıcak. Serinleyebileceğimiz hiçbir yer yok" diye konuştu. 

Bahirka Çadır Kampı Müdürü Ahmet Abdullah ise sıcakların artması nedeniyle sığınmacıların zor günler geçirdiğini belirterek, "Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı ile Musul Valiliğinden jeneratör konusunda  yardımcı olmalarını istedik. Çünkü buradaki sığınmacıların serinleyebilmesi için gerekli elektrik yok. Acil yardım gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı