Irak'taki olaylar

Irak'taki olaylar

Irak Yüksek İslami Konseyi Başkanı Hakim:- "Bu savaştaki hatalar sistematik değildi ve hükümet güçleri tarafından da teyit edilmedi. Bunları araştırmak üzere bir komite kuruldu ve hak ihlalinde bulunduğu tespit edilen pek çok kişi tutuklandı. Haşdi Şabi'n

KUVEYT (AA) - Irak Yüksek İslami Konseyi Başkanı Ammar el-Hakim, Haşdi Şabi'nin Felluce'nin terör örgütü DAEŞ'ten geri alınması operasyonunda pek çok ihlal gerçekleştirdiğini, ancak bunların sistematik olmadığını ve hükümet tarafından teyit edilmediğini söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün Kuveyt'e gelen Hakim, başkentteki Gazeteciler Derneği'nde yaptığı açıklamada, "Felluce operasyonu Haşdi Şabi tarafından gerçekleştirilen pek çok ihlale tanık oldu ancak bu ihlaller, masum insanların hedef alındığı katliamlar gibi gösterilerek 'kafa karışıklığı' oluşturulmaya çalışıldı." dedi.

Bu savaştaki hataların sistematik olmadığını ve hükümet güçleri tarafından da teyit edilmediğini belirten Hakim, "Bunları araştırmak üzere bir komite kuruldu ve hak ihlalinde bulunduğu tespit edilen pek çok kişi tutuklandı. Haşdi Şabi'nin 130 bin üyesi var. İhlal olması gayet doğal." değerlendirmesinde bulundu.

Hakim, Irak hükümeti ve yetkililerin Felluce'de DAEŞ'e verilen savaşın bir mezhep savaşına dönüşmemesi konusunda titizlik gösterdiğini kaydetti.

"Savaşlarda hatalar ve sorunlar olabilir, ancak hatalara yoğunlaşıp kazanılan başarıları unutmak nesnellikten uzaklaşmaktır. Hatalara yoğunlaşmaktansa bunları düzeltmek gerekmektedir." diyen Hakim, Felluce operasyonunu Irak'taki en nezih ve başarılı operasyonlardan biri olarak tanımladı.

Irak güçlerinin, Felluce'deki kaymakamlık, polis, istihbarat ve ilçe meclisi ile hastane binasını DAEŞ'ten geri aldığı belirtilmişti. Irak ordusu, polis teşkilatına bağlı unsurlar, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi ile Sünni aşiret güçleri, DAEŞ'in kontrolünde bulunan Felluce'yi geri almak amacıyla 23 Mayıs'ta ortak operasyon başlatmıştı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak güçlerinin Enbar vilayetine bağlı Felluce'nin merkezinde kontrolü sağladığını, sonraki hedeflerinin Musul'u geri almak olacağını söylemişti.

Geçen haftalarda Sünni siyasetçiler ve bölge halkı, Haşdi Şabi'yi, Felluce çevresinde Sünnilerin yaşadığı bölgelerde ihlaller yapmakla suçlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler