Irak'taki gelişmeler

Irak'taki gelişmeler

Vataniyye Koalisyonu lideri Allavi:-"Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevime tekrar geri dönme kararı aldım"

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi, cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevini yeniden sürdüreceğini söyledi.

Allavi, Bağdat'ta yaptığı basın toplantısında, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin verdiği kararla önce lağvedilip, daha sonra federal mahkeme tarafından bu kararın iptal edilmesi üzerine cumhurbaşkanlığı yardımcılığını görevini yeniden sürdüreceğini belirtti.

"Cumhurbaşkanı Fuad Masum beni aradı ve geçtiğimiz Perşembe günü bir araya geldik." diyen Allavi, "Toplantıda bizlerin (cumhurbaşkanı yardımcıları) siyasi ve sosyal tabanları temsil ettiğimizi ve bunun da Irak'taki istikrara katkı sağlayacağını aktardım. Toplantı olumluy geçti." şeklinde konuştu.

Allavi, "Cumhurbaşkanıyla vardığımız mutabakat ve DEAŞ tehdidi yüzünden zor olan bu süreçte cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevime tekrar geri dönme kararı aldım." dedi.

Allavi, devletteki görevinden elde edeceği gelirleri de şehit aileleri ve DEAŞ saldırıları sonucu yerinden edilen sığınmacılara bağışlayacağını ifade etti.

Irak Federal Mahkemesi, Başbakan Haydar el-İbadi tarafından cumhurbaşkanlığı yardımcılığı makamının kaldırılmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Irak Başbakanı İbadi, 9 Ağustos 2015'te açıkladığı, iki gün sonrasında ise Meclis’ten oy birliğiyle geçen reform paketiyle 3 cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve 3 başbakan yardımcılığı koltuklarını lağvetmişti. Söz konusu kararla Şii liderler eski Başbakan Nuri El Maliki ve İyad Allavi ile Sünni lider Usame Nuceyfi koltuklarını kaybetmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :