Irak'ta gösteriler

Irak'ta gösteriler

Irak'ın başkenti Bağdat ve güney kentlerinde mecliste oturma eylemi başlatan milletvekillerine destek gösterileri düzenlendi

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'nda yüzlerce kişi, teknokratlar hükümeti kurulması ve cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanının istifa etmesi için meclis içerisinde oturma eylemi başlatan milletvekillerine destek gösterisi düzenledi.

Göstericilerden Seyyid İsmail el-Macidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Köklü reform ve değişim talebinde bulunan milletvekillerini desteklemek için gösteriye katıldık. Biz, köklü reformdan yanayız ve bunu isteyenlerle aynı çizgideyiz. Cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanı verdiği vaatleri yerine getirmiyor. Bunları istemiyoruz istifa etsinler." dedi.

-"Parti çıkarına hizmet ettiler"

Ülkedeki siyasetçilerin halka hiçbir hizmet götürmediğini dile getiren Selam es-Saadi de "Siyasetçilerimizin çoğu halka değil parti çıkarlarına hizmet etti. Siyasi hizipçiliğin vatandaşlara karşı olumsuz sonuçları oldu. Son günde yapılanların da halkın istediği köklü reformlarla ilgisi yoktu." şeklinde konuştu.

Saadi, talep ettikleri reform ve değişim gerçekleşene kadar gösteriye devam edeceklerini ifade etti.

Bağdat'ın yanı sıra ülkenin güneyindeki Kerbela, Necef, Meysan, Nasıriyye, Babil, Kut, Divaniyye ve Basra'da da onlarca kişi gösteri ve oturma eylemi düzenledi. Bağdat ve söz konusu kentlerdeki göstericiler arasında Şii lider Mukteda es-Sadr yanlılarının da olduğu ifade edildi.

Irak Meclisi'nde dün çeşitli siyasal gruplara bağlı 100'ü aşkın milletvekili, teknokrat adaylardan oluşacak hükümetin kurulması ve cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanının istifası için meclis oturumlarının düzenlendiği salonda oturma eylemine başlamıştı. Milletvekillerinin eylemi bugün de devam ediyor.

Başbakan İbadi, bakanlık sayısını 22'den 16'ya düşürdüğü teknokratlar hükümeti listesini 31 Mart'ta meclise sunmuştu. Yeni kabine için mecliste 10 gün içerisinde güven oylaması yapılması bekleniyordu ancak sürenin dolmasına rağmen oylama gerçekleşmemişti. İbadi bunun üzerine siyasi parti adaylarından oluşan yeni kabinesini hazırlayıp meclise sunmuştu. İbadi'nin hazırlayıp meclise getirdiği siyasi partilerden oluşan yeni kabinesine karşı güven oylaması da perşembe gününe ertelenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :