Irak'ta Daeş İle Mücadele

Irak'ta Daeş İle Mücadele

Kadın İşleri Bakanı Nuri:"Ülkemiz son 30 yıldır ağır çatışmalara sahne oluyor. Geçen yıldan beri yaşanan şiddetten en çok kadınlar zarar gördü"- "Bir milyonu aşkın kadın dul kaldı" - DAEŞ'in elinde 600 Yezidi kadın kaçarak kurtuldu"

SÜLEYMANİYE (AA) - Irak Kadın İşleri Bakanı Beyan Nuri, ülkenin son 30 yıldır ağır çatışmalara sahne olduğunu ve bir senedir yaşanan şiddet olaylarından en çok kadınların zarar gördüğünü belirtti.

Nuri, Süleymaniye'de üyesi olduğu Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirto) binasında düzenlediği basın toplantısında, Irak'taki kadınların durumu hakkında bilgi verdi.

Kadınların yaşanan çatışmalardan birçok yönden olumsuz etkilendiğini bildiren Nuri, kadınların önce eşini kaybettiğini, daha sonra bakmakla yükümlü olduğu çocuklarını yanına alarak evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti. 

Dul kalma ve sığınmacı olmanın yanı sıra, maddi sıkıntılar ile mücadele etmeye başlayan kadınların psikolojilerinin bozulduğunu dile getiren Nuri, "Irak-İran arasında yaklaşık 8 yıl süren savaş, daha sonra Irak'taki iç çatışmalar ve son bir yıldır DAEŞ ile yaşanan şiddetli olayları, 1 milyonun üzerinde kadının dul kalmasına sebep oldu" dedi. 

 

Kadınların özellikle 2003 yılında Baas rejiminin yıkılmasından sonra rahat bir nefes alabildiğini aktaran Nuri şöyle konuştu:

"Son yıllarda kadınların okuyabildiklerini ve çalıştıklarını görebiliyoruz. Ancak son bir yıl içerisinde DAEŞ ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan dolayı, kadınlar işsiz kalmasına sebep oldu. Kadınlar arasındaki işsizliğin önlenmesi için tüm bakanlıklardaki kadın kotası ve çalışan sayısının yükseltilmesi için Irak Parlamentosu'na bir yasa tasarısı önerdik. Bakanlık olarak bunun için gerekli yasa çalışmasını yaptık. Bundan sonra Irak'taki tüm bakanlıklar, bu yasaya göre kadın memur sayısını artırmalı ve diğer idari müdürlüklere gelebilmeleri için kolaylık sağlamalı."

- "DAEŞ'in elindeki 600 Yezidi kadın kurtuldu"

Şengal'e yapılan saldırı sonrası DAEŞ tarafından esir alınan Yezidi kadınların bir kısmının kaçarak kurtulduğunu vurgulayan Nuri şunları söyledi:

"Elimize gelen bilgilere göre, DAEŞ'in elindeki 600 Yezidi kadın kurtuldu. Bu örgütün elinde net olarak kaç Yezidi kadının olduğunu bilmiyoruz ancak uluslararası bir düzlemde bu konu hakkında çalışma yapılması için Irak'taki diğer ülke elçilikleriyle birkaç toplantı yaptık. Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileriyle birkaç kez bu konu hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Bizim en büyük sorunumuz muhatabımızın olmaması. Öte yandan kurtarılan kadınlara bir maaş veya tazminatın ödenmesi için de bakanlar kurulundaki çalışmalarımız devam ediyor." 

Bakan Nuri, son olarak Arap Kadınlar Birliği Örgütü'nün başkanlığını önümüzdeki iki yıl boyunca ilk defa Irak'ın yürüteceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı