Irak Vataniye Bloku Lideri Allavi:

Irak Vataniye Bloku Lideri Allavi:

"Irak en zor dönemlerinden geçiyor. Ayda ortalama 1000 Iraklı şehit oluyor. Yaralananlar ise bu rakamın çok üstünde"

ERBİL (AA) - Irak Vataniye Bloku Lideri İyad Allavi, "Irak, en zor dönemlerinden geçiyor. Ayda ortalama 1000 Iraklı şehit oluyor. Yaralananlar ise bu rakamın çok üstünde" dedi. 

Allavi, resmi temaslar için geldiği Erbil'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada Irak'taki durumun gittikçe kötüye gittiğini öne sürdü. 

Irak’ın başında bir cumhurbaşkanı olmadığını ifade eden Allavi, "Bu da çok olumsuz sonuçlara neden oldu. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye acil şifalar diliyorum. Talabani’nin olmaması, Irak’a pahalıya mal oldu. Bir an önce görevinin başına dönmesini ümit ediyorum" diye konuştu. 

Allavi, ülkede yaşanan mezhep çatışmalarının önüne geçilmesi gerektiğini dile getirerek, "Çünkü Irak’ın bileşenleri arasındaki ilişkiler gittikçe kötüye gidiyor" ifadesini kullandı. 

Irak'ta 30 Nisan'da yapılacak parlamento seçimlerine de değinen Allavi, gazetecilerin sorusu üzerine Sadr grubu, Yüksek İslam Meclisi ve Kürtlerle herhangi bir ittifakın söz konusu olmadığını, birbirlerini anlama çabası içerisinde olduklarını kaydetti. 

Allavi, merkezi Bağdat hükümetinin, Kürdistan bölgesinin bütçedeki payını kesemeyeceğini vurgulayarak, iktidara gelmeleri durumunda Kürtlerle yaşanan sorunu rahatlıkla çözeceklerini ifade etti. 

 "Kürtlerin, Irak’tan ayrılma isteklerini kesinlikle kabul etmiyoruz" diyen Allavi, "Kürtler, kendi iradeleriyle federal Irak içerisinde yer almayı seçti. Irak’ın birliği hepimiz içindir. Kürtlerin varlığı bizim için önemlidir" değerlendirmesinde bulundu. 

 Allavi, Irak'ta petrol, gaz ve diğer yeraltı kaynaklarının paylaşımında yaşanan sorunun çözümü için bir yasanın çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. 

İyad Allavi, eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi'nin yargılanmasına ilişkin ise "Bütün günahsız ve masumların dönmesini destekliyorum. Mahkeme kararını bir an önce vermeli ve olay netleştirilmelidir. Ancak davaya bağımsız mahkemeler bakmalıdır" şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı