İnsanlık için küçük, Berat için büyük bir adım

İnsanlık için küçük, Berat için büyük bir adım

Doğduktan sonra 3 kez beyin kanaması geçiren, bu nedenle yürüme, konuşma ve görme fonksiyonlarını kaybeden 5 yaşındaki Berat Seğmen, tedavisi için düzenlenen yardım kampanyasına verilecek desteklerle hayata yeniden tutunma imkanı bulacak - Yaşıtları kreşl

İSTANBUL (AA) - ÇİĞDEM ALYANAK - Doğduktan sonra 3 kez beyin kanaması geçiren, bu nedenle yürüme, konuşma ve görme fonksiyonlarını kaybeden 5 yaşındaki Berat Seğmen, tedavisi için düzenlenen yardım kampanyasına verilecek desteklerle hayata yeniden tutunma imkanı bulacak.

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan Seğmen ailesinin 5 çocuğundan en küçüğü olarak 18 Nisan 2012'de dünyaya gelen Berat'ın hikayesi, aynı hastalıkla mücadele eden ailelere örnek teşkil edecek nitelikte.

Yaşıtları kreşlerde sosyalleşip farklı el becerileri ve spor aktiviteleriyle kendilerini geliştirirken, küçük Berat bir adım atabilmek ümidiyle her gün anne ve babasıyla İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna kilometrelerce yol kat ediyor.

Küçük Berat'ın yaşam mücadelesi doğduğu gün başladı. İhmal sonucu doğumu 4 gün geciken ve anne karnında kendi dışkısını yediği için zehirlenen Berat, doğumdan hemen sonra Ünye'deki özel bir hastanede kuvözde 3 kez beyin kanaması geçirdi, ardından bir hafta yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

Durumunun ağırlaşması üzerine Samsun'daki özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesine nakledilen Berat, yaşam mücadelesini kazandı.

Serebral palsi (beyin felci), epilepsi, sekonder otizm, skolyoz ve yüzde 99 görme kaybı tanısı konulan Berat'ın ailesi, en küçük evlatlarının tedavisi için diğer çocuklarını memlekette bırakarak İstanbul'a taşındı.

İki yıl önce serebral palsi uzmanı doktorların uyguladığı tedavilerle, bu hastalıktan kurtulma aşamasında çok büyük yol kat eden küçük Berat, beyninin zeka bölümünde hasar az olduğu için üst seviye tedavilere cevap verdi.

- Kampanyaya "4543"ten mesajlı destek

Küçücük bedeniyle insan üstü mücadele sergileyen Berat'ın, engellerinin büyük ve hayati kısmını aşması için tedavisine Amerika Las Vegas'ta Children's Hospital of Orange County'de devam edilmesi gerekiyor. Berat'a, ayrıca San Rafael'de dünyaca ünlü fizyoterapist Anat Baniel tarafından beynin öğrenme ve algılama potansiyelini artırmayı amaçlayan bir tedavi uygulanacak.

Ancak Amerika'daki bu tedaviler, Berat'ın ailesinin ekonomik sınırlarını zorluyor. Berat'ın sağlığına kavuşacağı günü dört gözle bekleyen ailesi, bu konuda da mücadelelerini sürdürüyor.

Berat'ın müzisyen olan babası Murat Seğmen (42) ve ev hanımı annesi İlknur Seğmen (38), çocuklarının sağlığına kavuşması amacıyla gerekli olan yaklaşık 1 milyon TL'yi bulan tedavi masrafları için valilik izniyle 20 Mayıs 2016'da yardım kampanyası başlattı.

Berat'ın yaşam mücadelesine destek vermek isteyen vatandaşlar, faturalı telefon hatlarından "4543"e mesaj atarak 5 TL bağışta bulunabiliyor. Ayrıca Ziraat Bankasında açılan Şube Kodu 0129 HS. NO: 4360 1014-5003 ve IBAN: TR 26 0001 0001 2943 6010 1450 03 yasal yardım hesabına da istenilen miktarda yardım yapabiliyor.

- "Berat engellerinden kurtulmayı çok istiyor"

Berat'ı, benzer hastalıkla mücadele eden çocuklardan ayıran ve tedavinin sürdürülebilirliğinde en önemli unsur olan özellik, beyninin zeka bölümündeki hasarın az olması.

Özellikle bu nedenle oğlu Berat'ın tedavisine sımsıkı sarılan baba Murat Seğmen, Berat'a bütün operatörlerden yardım edilebilecek bir bağış hattı aldıklarını söyledi.

Yardım iznini aldıklarından bugüne Türkiye'de geniş bir tedavi süreci yürüttüklerini anlatan Seğmen, "Berat'ın zeka bölümünde hasar olmadığı için, büyük ölçüde sağlığına kavuşturacağımızı biliyoruz. Amerika'da üç ay sürecek büyük bir tedavi uygulanacak. Bu nedenle halkımızdan çok büyük bir destek bekliyoruz 4543'e." dedi.

Berat'ın yurtdışında, üst düzey nörolojik teşhis, tanı ve tedavi programının başlayacağını aktaran Seğmen, ABM fizik tedavi metodunun uygulanacağını, Bobath ve diğer metotlarla birlikte fiziken daha da güçlendirileceğini belirtti.

Epilepsinin kontrol altına alınacağını, gerekirse cerrahi müdahalenin yapılacağını, epilepsiyi tamamen tedavi etmeyi düşündüklerini ifade eden Seğmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beyin felci, hastalıkla ilgili genel bir ad. Her çocukta beyin hasarları aynı değil, çok farklı. Berat'ın yürüme, konuşma ve görme bölgesi hasarlı. Fakat hızla düzeliyor. Berat engellerinden kurtulmayı çok istiyor. Zeka bölümünde de hasar olmaması çok büyük bir avantaj. Serebral palsi ekibimizin hepsi, Berat'ın yürüyeceğinden kesinlikle emin. Yurtdışında bu tedavilerin nöroloji bölümünü çok üst seviyede yaptıracağız. Tedavi süreci 6 ay veya bir yıla da çıkabilir. Bu tedavilerin maliyeti 300 bin doların üzerinde. Halkımızdan destek bekliyoruz. Bunları gerçekleştirip, oğlumuzu sağlığına kavuşturmak istiyoruz."

- Tedavi için eve özel oda kuruldu

Murat Seğmen, Berat'ın İstanbul'da devam eden fizik tedavi programının çok yoğun olduğunu dile getirerek, günde bazen 4 terapi uygulandığını belirtti.

Gittikleri merkezlerdeki tedavilerin aynısını evde uygulamak için özel bir oda hazırladıklarını, materyallerin hepsinin Berat'ın fiziki gelişimine katkı sağladığını anlatan Seğmen, sözlerini, "Odada, Berat'a uygulanmayan fizik tedavilerin hiçbiri yok. Uzay terapisi, Bobath terapisi yapılabiliyor. Bu tarz hastalığı olan çocukların evlerinde veya çevrelerinde her an ulaşabilecekleri bu özellikte bir odanın olması gerekli. Çünkü bir saat, 4-5 saat değil, bir çocuğun sabah kalkıp akşam uyuyana kadar bu hareketleri yapması gerekiyor. Normal bir çocuğun yaptığı hareketleri, vücudundan beynine öğretmek şartıyla bu tedaviyi uyguluyoruz. Beynin emirleriyle yaptığımız istem dışı veya istem içi hareketleri, beyin felçli çocuklarımıza vücudundan beynine öğreteceğiz. İşimiz çok zor fakat başaracağız." diye tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :