Prof. Dr. Ali Akpınar

Prof. Dr. Ali Akpınar

İnsan neden intihar eder?

İntihar, Allah’ın verdiği canı kişinin kendisinin almasıdır. İnsana ömür biçen Yüce Yaratıcıdır. O, hikmetine binaen her canlıya bir ömür biçmiştir. Ecel/ölüm tarihi denilen, bu süre değişmez. Bunun için başkası tarafından öldürülen yahut kendi canına kıyarak ölen kimse de aslında eceliyle ölmüştür. Yani katilin bir kimseyi öldürmesi yahut intihar edenin kendi canına kıyması eceli öne almaz ve değiştirmez.Peki, stres çağı günümüzün önemli hastalıklarından biri olan intiharın sebepleri nelerdir?

İnsanlar, niçin intihar ederler, intiharı düşünür ve intihara yeltenirler?

İntihar eden kurtulmuş mudur? Kurtulmuşsa nelerden kurtulmuş, neleri bulmuş/bulacaktır?

Şimdi bu sorulara cevap aramaya çalışalım.

Bir kez daha tekrar edelim, Allah’ın verdiği canı, ancak Allah alır. Hiç kimse Allah’ın verdiği canı, haksız yere almaya kalkmamalıdır. İntihar düşüncesi ve teşebbüsü, her şeyden önce Yüce Yaratıcının can alma yetkisine müdahaledir.

İkinci olarak intihar, O’nun her canlı için biçtiği ömür/ecele başkaldırıdır. Bunu değiştirme girişimidir.

Üçüncü olarak kadere ve O’nu takdir edene başkaldırıdır. Zira çoğu zaman insanın kendi dahli sonucu başına gelen şeyleri imtihan için Yüce Yaratıcı takdir etmiştir. Yüce Allah, herkese dilediği farklı soruları sorma hakkına sahiptir. Her insanın imtihan soruları farklı farklıdır. Ama mükellef olan hiçbir insan sınavdan muaf değildir. O halde bu sınav sürecinde bize yöneltilen sorulardan kaçmak çözüm değildir. Yapılması gereken onlarla mücadele etmek ve o soruları çözme gayret ve çabası içerisinde olmaktır.

Dördüncü olarak intihar, Yüce Allah’ın Allah hiç kimseye gücünün yetmeyeceği/kaldıramayacağı yükü yüklemez, and olsun ki Biz, insanı zorluklara dayanma gücü il donattık gibi ayetlerine başkaldırıdır. Çünkü çoğu intihar eden, karşılaştığı sıkıntıları, utancı, borç yükünü kaldıramayacağını gerekçe göstererek intihar etmektedir.

Kur’ân’ın Ey iman edenler! Kendi kendinizi öldürmeyinizayeti, insanların birbirini öldürmesini, canını tehlikeye atarak güvenli olmayan yerlere ticaret ve benzeri işler için gitmesini, son olarak da kendi canına kıyıp intihar etmesini yasaklamaktadır.

Şimdi de bu konudaki Peygamberimizin uyarılarına kulak verelim:

Kim kendisini bir şeyle öldürüp intihar ederse, kıyamet günü o şeyle azap edilir.

Kim kendisini bir şeyle keserse, kıyamet günü o şeyle kesilir.

Kim kendisini dağdan/yüksek bir yerden aşağı atarak intihar ederse o cehennemlik olur. Orada ebedî olarak kendini dağdan atar.

Kim zehir içerek intihar ederse, cehennem ateşi içerisinde elinde zehir olduğu halde ebedî olarak ondan içirilir.

Kim kendisine demir saplayarak/kurşun vb şeyle intihar ederse, cehennemde ebedî olarak o demiri kendine saplar durur.

Bir savaşta yaralanan ve yaranın acısına dayanamayıp kendi canına kıyan bir kimse hakkında Peygamberimiz, o kimse cehenneme gitmiştir, buyurmuştur.

Peygamberimiz, kendi canına kıyan bir kimse için ben intihar edenin cenaze namazını kılmıyorum, buyurmuştur.

Bu ve benzeri hadislerin ışığında intihar eden kimsenin imanı, tevbesi ve cenaze namazının kılınıp kılınmayacağı ilim adamlarımız katında tartışma konusu olmuştur. İmam Mâlik, intihar edenin tevbesi kabul edilmez, cenaze namazı da kılınmaz demiştir. Mutezile ilim adamları da intihar eden kimsenin ebedî cehennemde kalacağını söylemişlerdir. Ehl-i Sünnet, bu konudaki hadisleri, intihar etmenin helalliğine inanarak intihar edene hamletmişlerdir. Hanefîlerden Ebû Yusuf, intihar edenin cenaze namazının kılınamayacağını söyler. Çoğu ilim adamları ise, kılınır demiştir.

Sonuç olarak diyoruz ki Allah’a, Ahirete ve Kadere iman eden bir mümin, intiharı düşünmez, intihara teşebbüs etmez ve asla intihar etmez. Aynı şekilde hiç kimsenin intiharı düşünmesine ve intihara teşebbüs etmesine de sebep olmaz!

Canına kıyan kimse aslında kurtulmamakta, belki de dünyada çektiği/çekmek durumunda kaldığı sıkıntılardan çok daha dehşetlisine doğru yol almaktadır. Hem de geçici, son bulacak, çözümü olan sıkıntılardan kaçıp, ebedî asla kurtuluşu olmayan azaplara koşar adım gitmiş olmaktadır. Onun için Müslüman intihar etmez demiyoruz, intiharı asla düşünmez. Zira tüm güçlüklerine rağmen hayat yaşanmaya değer. Hayata tutunmak için o kadar çok sebep var ki!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.