İngiltere'nin uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlaması

İngiltere'nin uçuşlarda elektronik cihaz kısıtlaması

Tunus Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki İngiliz Büyükelçinin, Birleşik Krallık'a uçuşlarda elektronik cihazlarla ilgili kısıtlama kararı hakkında açıklama yapması talebiyle çağrıldığını duyurdu

TUNUS (AA) - İngiltere'nin Tunus Büyükelçisi Louise De Sousa'nın, ülkesinin uçak kabinlerinde elektronik cihazları kısıtlayan kararına ilişkin açıklamada bulunması talebiyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı bildirildi.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İngiltere Büyükelçisi Louise De Sousa, aralarında Tunus'un da bulunduğu 5 Arap ülkesinden gelen uçak kabinlerine taşınabilir ve tablet bilgisayarların alınmasını yasaklayan karara ilişkin açıklamada bulunması talebiyle Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tunus Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Genel Müdürü Muhammed el-Mazgani, Tunus makamlarıyla görüşülmeksizin ya da önceden bilgi verilmeksizin alınan bu karardan şaşkınlık duyduğunu ifade etti.

Böyle bir icraatın gerekçesiz olduğunu ve Tunus'taki güvenlik durumuna ilişkin gerçeği yansıtmadığını belirten Mazgani, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) 2016 raporunda Tunus havalimanlarının dünyanın en güvenli havalimanları arasında sıralandığını vurguladı.

Ayrıca Mazgani, Tunus havalimanlarındaki güvenlik uygulamalarının Londra Heathrow Havalimanı'ndakinin aynısı olduğunu kaydetti.

Açıklamada, özellikle Birleşik Krallık ile Tunus arasında sıkı güvenlik iş birliğinin olduğu bir süreçte İngiltere'nin İngiliz turistlere Tunus'a gitmelerine ilişkin yaptığı uyarının gözden geçirilmemesindeki ısrarının da soru işareti oluşturduğuna dikkat çekildi.

İngiliz hükümeti, Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan'dan Birleşik Krallık'a doğrudan yapılan uçuşlarda, yolcuların bazı elektronik cihazları kabine almasının yasaklandığını duyurmuştu. Buna göre, bu ülkelerden Birleşik Krallık'a yapılacak uçuşlarda yolcular kabin içine uzunluğu 16, genişliği 9,3 ve derinliği de 1,5 santimetreden fazla olan herhangi bir elektronik cihazı alamayacak. Bu bağlamda cep telefonundan büyük elektronik cihazların uçağın bagajına verilen bavul veya çantalara konulması gerekiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :