İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

İngiltere Başbakanı Cameron, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in koltuğunu korumasının ülkenin çıkarlarına aykırı olduğunu söyledi

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı David Cameron, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn'in koltuğunu korumasının ülkenin çıkarlarına aykırı olduğunu söyledi.

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumu gerçekleştirildi.

Cuma günü referandum sonuçlarını değerlendirdiği konuşmasında, sonbaharda yapılacak Muhafazakar Parti kongresine kadar genel başkanlık ve başbakanlık görevini bırakacağını duyuran Cameron, parti içi muhalefetin istifa çağrılarına muhatap olan İşçi Partisi lideri Corbyn'i eleştirdi.

Cameron Corbyn'e hitap ederek, "Orada oturman benim partimin lehine olabilir ama ulusun lehine değil. Allah aşkına be adam, git!” ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) kararının ardından ülkede göçmenlere yönelik ırkçı saldırılardaki artışla ilgili bir soru üzerine Cameron, hükümetin nefret suçlarıyla mücadeleye dönük yeni bir yasa hazırlığında olduğunu açıkladı. Cameron, yasa kapsamında hem bu tür saldırıların ihbar edilmesini sağlamaya hem de kurbanların desteklenmesine yönelik önlemlere yer verileceğini söyledi. Cameron, saldırıya açık kurumların koruması için de yeni bir fon oluşturulacağını belirtti.

- İskoçya'nın durumu

Parlamentodaki oturumda İskoç Ulusal Partisi sözcüsü Angus Robertson'ın İskoçya’da halkın büyük çocuğunluğunun AB’de kalınmasından yana oy verdiğini, İskoç bölgesel parlamentosunda da Muhafazakar Parti dışındaki bütün siyasi partilerin bölgesel hükümete İskoçya'nın AB'deki ve ortak pazardaki yerini korumaya yönelik opsiyonları müzakere yetkisi verdiğini hatırlatarak,"Hükümet İskoçya’nın Avrupa’daki yerini koruması için ne yapacak?" diye sordu.

"Birleşik Krallık için mümkün olan en iyi anlaşmayı ve AB ile mümkün olan en yakın ilişkiyi elde etmeye çalışacağız. Bu İskoçya için de mümkün olan en iyi anlaşma olacaktır." ifadelerini kullanan Cameron, AB'ye üye olanın İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık olduğunu vurguladı.

- Brexit'in artçı sarsıntıları

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si birlikten ayrılma yönünde oy kullanmıştı. Ülkenin AB'de kalması için kampanya yürüten Cameron, istifa edeceğini açıklarken, AB'de kalınması yönündeki kampanyada "isteksiz" davranmakla suçlanan Corbyn parti içi muhalefetin istifa çağrılarına muhatap olmuştu. Corbyn hakkında İşçi Partili milletvekillerinin katıldığı dün yapılan güven oylamasında, 40'a karşı 172 oyla "güvensizlik" sonucu çıkmıştı.

2014'de Birleşik Krallık'ta ayrılmayı referanduma götüren ancak bunun AB'den de ayrılınması anlamına geleceği yönündeki propagandanın etkisiyle seçmenlerin çoğunlunun Birleşik Krallık'ta kalınmasından yana oy verdiği İskoçya'da, Brexit'in ardından yeni bir referandum gündemde.

İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon da İskoçya'nın AB ile ilişkilerinin geleceğine dair görüşmeler yapmak için bugün Brüksel'de bulunuyor.

- Atatürk Havalimanı'ndaki saldırı

Öte yandan Cameron, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı kınayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde ülkesinin taziyelerini bildirdiğini söyledi.

Cameron, "Türkiye’de dün meydana gelen korkunç terör saldırısını kınamada bütün parlamentonun benimle birlikte olduğunu biliyorum. Kalplerimiz ve düşüncelerimiz saldırıda ölenlerle, yaralananlarla ve aileleriyle." dedi.

Saldırıda herhangi bir İngiliz vatandaşının zarar gördüğüne dair bir bilgi olmadığını belirten Cameron, dışişleri bakanlığının Türk yetkililer ile durumu tam tespit etmek için işbirliği halinde olduğunu kaydetti.

Cameron, "Bu sabah Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İngiltere’nin taziyelerini bildirdiğim bir telefon görüşmesi yaptım ve yardım teklif ettim. Saldırıyla ilgili ayrıntılar henüz ortaya çıkıyor ancak bu vahşi eylemler karşısında birlikte duruyoruz." diye konuştu.

Cameron'ın yanı sıra ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ile İskoç Ulusal Partisi'nin Avam Kamarası'ndaki sözcüsü Angus Robertson da saldırıyı kınadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler