İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı

Avrupa medyası referandum sonucuna büyük yer verdi

LAHEY (AA) -İngiltere’de dün yapılan referandumda çıkan ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı Avrupa medyasında geniş yer buldu.

Referanduma ilişkin gelişmeleri canlı yayınlarla veren Hollanda’nın NOS televizyonu sonucu “İngilizler tercihini Brexit’ten yana kullandı” başlığıyla verdi.

Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi De Telegraaf ise “İngilizler Brexit’i seçti” başlıklı haberinde, halkın büyük kısmının AB karşıtlarının dile getirdiği gibi bağımsızlıktan yana oy kullandığını belirterek, ülkenin AB’den çıktığını yazdı.

De Volkskrant de “Cameron ayrıldı, borsalarda panik” başlığını kullandı.

Referandum sonunda Cameron’un görevinden ayrılma kararı almasına dikkati çeken AD gazetesi ise ülkenin yeni başbakanın eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson olabileceğini duyurdu.

- İtalya

İtalya’daki gazetelerin çok büyük kısmı internet sitelerinde “Brexit”i manşete çekerken, televizyon kanalları da sadece bu konuya odaklandı.

Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica, “Brexit yüzde 52. Büyük Britanya, AB’den çıkıyor. Cameron istifa ediyor” manşetini atarken, Corriere della Sera gazetesi, “Tarihi oylama. Büyük Britanya, AB’yi bırakıyor” başlığıyla okuyucularına İngiltere’nin kararını duyurdu.

La Stampa gazetesi ise “Londra, AB’ye güle güle diyor. Cameron istifa ediyor” manşetini kullanırken, Il Giornale gazetesi de “Büyük Britanya Brexit’i seçiyor. Borsada panik patlıyor” başlığını attı.

İtalyan haber ajansı ANSA da “Cameron istifa ediyor. Borsalarda panik” başlığıyla İngiltere’deki referandum sonucunu takipçilerine aktardı.

Rainews haber kanalının internet sitesinin başlığında “Londra’nın AB’ye vedası” manşeti dikkati çekerken, kanalın programlarına katılan yorumcular, İngiltere’nin vedasıyla AB içinde İtalya’nın rolünün artacağı ve bu sonucun pazar günü seçimlerin yapılacağı İspanya'yı etkileyebileceği yorumunu yaptı.

- Almanya

Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin haber bültenin internet sayfası “Tagesschau.de” haberi “Brexit kararı Avrupa’yı şoke etti” başlığıyla duyurdu.

İngiltere’nin yeni bir başbakan bulması gerektiği, dünya genelindeki borsaların düştüğü ve Berlin ile Brüksel’de kriz yönetimine geçildiği ifade edilen haberde İngilizlerin AB’den ayrılmasının dünya genelinde türbülanslara yol açtığı kaydedildi.

“Welt” gazetesi de “tarihi referandumda Avrupa’yı sarsan sonuç” ifadesi kullandı.

-Avusturya

Avusturya’da siyaset ve ekonomi çevrelerinin görüşlerine yer verilen haberlerde, kararın domino etkisi yaratıp yaratmayacağı tartışıldı.

Başbakan Christian Kern ile aşırı sağcıların açıklamalarına yer verilen haberlerde, kararın AB’yi sarsacağı ve reforma ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Devlet televizyonu ORF, Avrupa borsalarının düşüşüne, İngiltere Başbakanı Cameron’un istifa kararına, tepkiler ve yansımalara geniş yer verdi.

Kurier gazetesi, “Avrupa tarihinde kara bir gün” ve “Avrupa şokta” başlıklarını kullandı. Heute gazetesi ise “Avrupa’da deprem” ve “Referandum tehdidi” başlıklarını kullandı.

Die Presse gazetesi ise “Kara Cuma” ve “Cameron’un ateşle oyunu” ve “Domino etkisi korkusu” başlıklarını tercih etti.

- Yunanistan

Yunanistan’ın Kathimerini gazetesi “Avrupa ve İngiltere için tarihi karar - Cameron istifa ediyor. İngiliz lirası çöküyor" başlıklı haberinde, İngiltere'deki referandum kararının uluslararası çapta bir şok yarattığını ve yayılan etkinin İngiltere sınırlarını aştığını kaydetti. Gazete, piyasaların sterlini sert bir şekilde cezalandırdığını ve İngiliz para biriminin son 30 yılın en düşük değerine düştüğünü dile getirdi.

Yeni Demokrasi yanlısı Elefteros Tipos gazetesi de "Bildiğimiz Büyük Britanya'nın sonu - AB’de uzun gece" başlıklı haberinde, bu sonuçla tüm Avrupa ülkelerinin geleceğinin belirsiz hale geldiğini ve pandoranın kutusunun açıldığını yazdı.

- İsviçre

İsviçre medyası, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının piyasaları belirsizlik ve türbülansa sürükleyeceğini yazdı.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) gazetesi, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının piyasalarda yaratacağı belirsizliğe dikkati çekerken, Le Matin gazetesi ise kararı "siyasi deprem" olarak nitelendirdi.

Gazete haberinde İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ülkenin ne kadar bölünmüş olduğunu gösterdiği yazdı.

Bu arada İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından İsviçre Frangı, İngiliz Sterlini ve avro karşında değer kazandı.

Tages-Anzeiger gazetesi haberinde İngiliz sterlini ve avronun değer kaybetmesinin İsviçre'nin ihracatını olumsuz etkileyeceğini ancak olumlu tarafının ise bazı uluslararası kuruluşların merkezlerinin İsviçre'ye taşınma ihtimali olduğunu belirtti.

Blick gazetesi de “İsviçre tekrar sıraya girmek zorunda kalacak" manşetli haberinde, İngiltere'nin kararının İsviçre'nin AB ülkelerinden gelen göçü sınırlandırma müzakerelerini geciktireceğini ifade etti.

- Balkanlar

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı, Balkanlardaki AB üyesi ülkelerden Hırvatistan'da yakından takip edildi.

"Dnevnik" haber portalı, "Birleşik Krallık, AB’yi terk ediyor" başlığıyla verdiği haberde, oylamanın sonuçlarına ve Başbakan David Cameron’un açıklamalarına yer verirken, konuya ilişkin bir başka haberde de İngiltere'nin​ AB’den ayrılmasının Hırvatistan için ne anlama geldiği analiz edildi.

Hırvatistan’a gelen İngiliz turist sayısının her yıl arttığına ve İngilizlerin diğer turistlerden iki misli fazla harcama yaptığına işaret edilen haberde, AB’den çıktıktan sonra İngilizlerin satın alma gücünün de azalacağı ve bunun dolaylı olarak Hırvatistan’ı da etkileyeceği belirtildi.

Hırvatistan’ın "Jutarnji List" gazetesi de Brexit’in Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonraki en büyük değişim olduğuna işaret ederken, dünyanın büyük bir güvensizlik içinde olduğu savunuldu.

Bölgedeki bir diğer AB üyesi Slovenya’nın devlet televizyonu ise İngiltere'nin ​AB’den ayrılma kararı alarak "zorlu ve dikenli" bir yola girdiğini savundu.

AB’ye katılım müzakerelerini sürdüren Balkan ülkelerinden Karadağ’daki "CDM" haber portalı da bugünü "tarihi bir gün" olarak nitelerken, devlet televizyonu RTCG İngiltere'nin 43 yıl sonra birlikten ayrılmak yönünde karar verdiğine işaret etti.

AB'ye katılım müzakerelerinde geçen yıl ilk fasılları açan Sırbistan'da da Brexit ile ilgili gelişmeler yakından izleniyor. "Kurir" gazetesi "Hoşça kal AB" başlığını kullanırken, "B92" televizyonu ise "Bildiğimiz AB'nin sonu: İngiltere ayrılmak istedi" ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek’teki "Nezavisne" gazetesi de “AB için üzücü bir gün" başlığını tercih ederken, haberin detayında "bir sonraki kim olacak" sorusuna cevap olarak sağcıların kendi ülkelerinde de referanduma gidilmesi talebinde bulunduğuna dikkati çekti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :