İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond:

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond:

"Mevcut ilerleme hızıyla Türkiye'nin AB üyeliğine yaklaşmasına daha onlarca yıl var"- "Türkiye, insan hakları durumunu iyileştirmek ve hukukun egemenliğine boyun eğmek için baskı altında"- "Avrupa'ya dönük bir yolda olan Türkiye'nin bize faydaları var. Eğ

LONDRA (AA) - İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, "Türkiye'nin AB üyeliğine yaklaşmasına daha onlarca yıl olduğunu" söyleyerek, "Avrupa'ya dönük bir yolda olan Türkiye'nin bize faydaları var. Eğer, bu yolu açık tutmazsak, iyileştirme için etkileme gücümüz olmayacak." dedi.

Hammond, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda milletvekillerinin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Avrupa'daki sığınmacı krizi çerçevesinde Türkiye-AB arasındaki anlaşmaya değinen Hammond, "Avrupa'ya gelen göçü kontrol etmek için alınan ilave önlemler kapsamında Türkiye ile AB'nin anlaşmaya varmasından itibaren, Yunanistan'a ulaşan ve Balkanlardan yayılan göçmen sığınmacı sayısında önemli derecede azalma yaşandığını gördük." dedi.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin Milletvekili Philip Davies oturumda, Hammond'a Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili İngiltere'nin duruşuna ilişkin "2010 yılında Başbakan (David Cameron), 'Ben Türkiye'nin AB'ye üyeliği için buradayım' derken, 2014 yılında da Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin hüküm ve koşullarının 'sıkı bir destekçisiyim' diye bildirdi. Acaba Dışişleri Bakanı (Hammond), bu ifadeyle, Türkiye'nin AB üyeliğine erişimini hükümetin veto edeceği yönünde bir niyet olduğunu mu algılamamızı istiyor? Eğer Türkiye'nin AB'ye katılması gibi bir olasılık yoksa, o zaman neden vergi mükelleflerinin parası Türkiye'nin AB'ye erişim hazırlığı için harcanıyor?" şeklindeki sorusu üzerine, Türkiye'nin AB'ye katılmak için başvurusunu 1987 yılında yaptığını hatırlatarak, "Başbakan'ın gözlemlediği gibi, mevcut ilerleme hızıyla Türkiye'nin AB üyeliğine yaklaşmasına daha onlarca yıl var." dedi.

Hammond, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, insan hakları durumunu iyileştirmek ve hukukun egemenliğine boyun eğmek için baskı altında. Avrupa'ya dönük bir yolda olan Türkiye'nin bize faydaları var. Eğer, bu yolu açık tutmazsak, iyileştirme için etkileme gücümüz olmayacak. Ancak veto edebiliriz. Nihayetinde veto hakkımız var. AB'ye katılabilecek her bir aday ülkenin koşullarına dair veto hakkımız var. Bu konuda kesinlikle açık olduk. Aday ülkede kişi başı gayri safi yurtiçi hasıla AB genelinin ortalama seviyesine ulaşıncaya kadar, serbest dolaşımı mümkün olmaz."

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılacak AB referandumu sürecinde Türkiye'nin AB üyeliği de tartışmalarda konu ediliyor. İngiltere Başbakanı David Cameron önceki gün yaptığı açıklamada, İngiltere’nin de bütün diğer AB üyeleri gibi, herhangi bir ülkenin AB’ye girmesini veto hakkı bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin üyelik süreciyle ilgili olarak “1987’de başvurdular. Bugünkü ilerleme hızıyla AB’ye girmeleri en son tahminlere göre 3000 yılı civarında olur muhtemelen." ifadesini kullanmıştı.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :