ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı

ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı

ILO Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Direktör Koller:- "Bölgede 35,6 milyon kişinin işsiz olduğunu görüyoruz. Gençler orantısız şekilde buna maruz kalıyor. Gençler eşitsizlikten de muzdarip. Gençler istihdama katılamadıkları gibi eğitimlerine de devam edem

İSTANBUL (AA) - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Direktör Heinz Koller, "Bölgede 35,6 milyon kişinin işsiz olduğunu görüyoruz. Gençler orantısız şekilde buna maruz kalıyor. Gençler eşitsizlikten de muzdarip. Gençler istihdama katılamadıkları gibi eğitimlerine de devam edemiyor." dedi.

Koller, İstanbul'da düzenlenen, ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun başkanlık yaptığı oturumda genel direktör raporunun sunumunu gerçekleştirdi.

Oslo'daki son toplantıdan beri çok şey yaşandığını belirten Koller, "Güvensizliğin tam anlamıyla ortadan kalktığını söyleyemeyiz. Büyüme ve istihamdam, aslında beraberinde iş gücüne katılmayı ve çalışma zamanında azalmayı getirdi. İşçiler güvensiz ve yarı zamanlı işlerde istihdam ediliyor. Bu da çalışma hakkı ve katılımcı mekanizmayı etkiliyor. İşsizlik oranlarının sürekli yüksek kalması bölgeki ülkelerde görülen bir durum. Bölgede 35,6 milyon kişinin işsiz olduğunu görüyoruz. Gençler orantısız şekilde buna maruz kalıyor. Gençler eşitsizlikten de muzdarip. Gençler istihdama katılamadıkları gibi eğitimlerine de devam edemiyor. Bunda da yakın gelecekte bir düzelme mümkün görünmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Koller, raporda ülkelerin istihdam için aldığı farklı önlemlere yer verildiğini aktararak, raporda ayrıca istihdamı teşvik edici programlar, ücretler, istihdam hizmetlerinin vurgulanması, girişimciliğin özendirilmesi gibi konulara da değinildiğini kaydetti.

Gençlerin kırılgan gruplar arasında yer aldığını belirten Koller, buna karşın Avrupa'da mesleki becerilere yönelik eğitimlerin varlığına dikkati çekti.

Koller, bölgedeki pek çok ülkede geleneksel sosyal koruma programlarının olduğunu anlatarak, bölgedeki yaşlanma eğiliminin bu önlemleri de zora soktuğunu söyledi.

Üye devletlere teknik destek vermeye devam ettiklerini dile getiren Koller, "Bölgedeki gençler işlerini kaybetmesin diye çalışıyoruz. Mesela Moldova, Karadağ, Makedonya'da pek çok çalışmalarımız oldu. Kayıt dışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçmek için çabalarımız sürüyor. Çocuk işçiliği hususunda Özbekistan'da çalışmalar gerçekleştirdik." dedi.

Koller, toplantılarda iş ve toplum gibi konuları ele alacaklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Görüşmeler özel ve genel oturum tartışmalarıyla devam edecek. Avrupa'nın bölge olarak her zaman felsefi ve ekonmik düşünce yapısında dünyada önemli etkiler var. Sadece teknolojik değişiklilerden değil, psikolojik değişikliklerden de bahsediyoruz. Kendimize sormamız gereken sorular şunlar; nasıl bir toplumda yaşamak istiyoruz, nasıl bir gelcek şekillendirmek istiyoruz ve bu gelecek için yeterli sayıda insana gerekli saygın işi nasıl yaratacağız? Yeni ortaya çıkan üretim yöntemleri işin yapısını, istihdam ilişkilerini ve iş gücü piyasasındaki aktörlerin sorumluluklarını etkileycek. Bölgedeki 3'lü yapı çerçevesinde taraflar bunu dile getirdi. Bölgede kolektif olarak 2019'a kadar çabalarımızı devam edeceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :