"İki kardeş ülke olarak ilişkilerimizi derinleştireceğiz"

"İki kardeş ülke olarak ilişkilerimizi derinleştireceğiz"

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Sayed Can:- "İlişkilerimiz çok iyi. İki kardeş ülke olarak bu ilişkileri daha da derinleştireceğiz"- "Afganistan halkı, cumhurbaşkanınızı çok sever ve her zaman onun için dua eder. Halkımız Türkiye'yi gelişmiş, modern Müsl

ANKARA (AA) - MEHMET ÖZTÜRK/NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Abdul Rahim Sayed Can, "İlişkilerimiz çok iyi. İki kardeş ülke olarak bu ilişkileri daha da derinleştireceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 16 Ocak'ta güven mektubunu sunarak Ankara'da göreve başlayan Sayed Can, AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk'ün ziyareti sırasında Türkiye-Afganistan ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Ankara'da görevlendirildiğini öğrendiğinde Türkiye'ye duyduğu sevgiden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Sayed Can, "Afganistan halkı, cumhurbaşkanınızı çok sever ve her zaman onun için dua eder. Halkımız Türkiye'yi gelişmiş, modern Müslüman ülkelerden biri olarak İslam dünyasının modeli olarak görüyor. Herkes böyle bir gelişme seviyesine, demokrasi ve adalete kavuşmayı arzu eder." dedi.

Sayed Can, görev süresi boyunca bütün tecrübesiyle ikili ilişkileri daha fazla derinleştirmek için çaba harcayacağını vurgulayarak "Türkiye ile tarihi ve kültürel açıdan ortak değerlere sahibiz. Çok şükür şu an komşularımızla ve bölgemizle bir sorunumuz yok. Daha önce söylediğim gibi, Afgan halkı modern Müslüman ülke olarak gördüğü Türkiye'yi çok seviyor." ifadesini kullandı.

İki ülkenin sosyal hayatta da benzer kültürel özellikleri olduğuna dikkati çeken Sayed Can "Yemeklerimiz birbirine çok benziyor. Siz Türkler de biz Afganlar da et ve pirinç yemeklerini çok tüketiyoruz. Ayrıca her iki ülke de dört mevsimi gören, dağlık bir coğrafyaya sahip. İnsanlarımız Türkiye'deki gibi daha çok tarımla uğraşıyor." diye konuştu.

- "İlişkilerimizi daha da derinleştireceğiz"

Sayed Can, iki Müslüman ülke olan Türkiye ve Afganistan'ın çok uzun zamana dayalı ilişkilerinin olduğunu vurgulayarak görevi devralmasının ardından daha fazla Türk yetkiliyi tanımak için öncelikle nezaket ziyaretlerine ağırlık vereceğini söyledi.

İki ülkenin iş birliğiyle yürüteceği programları uygulamaya koymanın da öncelikleri arasında yer aldığını belirten Büyükelçi Sayed Can, şöyle devam etti:

"Burada çok öğrencimiz var. Türkiye'deki Afgan öğrencilerin sayısını artırmaya çalışacağım. Türkiye ve Afganistan arasındaki iş ve yatırım potansiyelini de yükseltmeye çalışacağım. Afgan halkının sağlık alanında gereksinimleri var. Ülkede sadece birkaç tane tam donanımlı hastane olduğu için tedavi görmeye buraya geliyorlar. Afganistan'da da aynı donanımda hastanelerin yapılmasını ve Türk doktorların buraya gelmesini arzu ediyoruz."

Sayed Can, iki ülkenin güvenlik ve askeri alanda da iş birliği içinde olduğuna işaret ederek "Türkiye, özellikle sayın cumhurbaşkanının dostane girişimleri aracılığıyla terörle mücadele, barış ve istikrar için Afganistan'a destek olma konusunda komşumuz Pakistan'ı cesaretlendirmeye çalışıyor." dedi.

İkili ziyaretlerin önemine dikkati çeken Sayed Can, Afganistan İçişleri Bakanı Tac Muhammed Cahid'in bu ay Sivas Polis Meslek Yüksekokulunda (PMYO) 4 ay eğitim gören 250 Afgan kadın polisin mezuniyet törenine katıldığını, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Filistin ve Kudüs özel gündemiyle geçen ay İstanbul'da düzenlenen zirvesine geldiğini ve burada iki liderin kapsamlı görüşmelerde bulunduğunu hatırlattı.

Büyükelçi Sayed Can, "İlişkilerimiz çok iyi. İki kardeş ülke olarak bu ilişkileri daha da derinleştireceğiz." dedi.

Türkiye ve Afganistan'ın birbirini uluslararası toplantılarda da desteklediğini vurgulayan Sayed Can, "Özellikle İİT'de iş birliği içindeydik. Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda da her zaman birbirimizi destekleriz." diye konuştu.

Büyükelçi Sayed Can, Afganistan'ın terörle mücadelede cephe hattında olduğunu söyleyerek "NATO üyesi olan Türkiye aynı zamanda Afganistan'a destek sunan uluslararası platformun da bir parçası. Bunun için müteşekkiriz. Bunun yanı sıra Türkiye askerlerimizi eğitiyor ve istihbarat paylaşımı yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Tarafları aynı masada bir araya getirecek barış sürecinin de önemine dikkati çeken Sayed Can, "Türkiye İslam dünyasında çok önemli role sahip büyük bir ülke. Herkes için tehdit olan teröre karşı bölgemizde mücadele ediyor. Türkiye ve Afganistan terörle mücadelede cephe hattında olduğu için istihbarat paylaşımı bizler için çok önemli. Terör insanlığın düşmanıdır ve dünyadan silinmelidir." dedi.

Büyükelçi Sayed Can'ın değerlendirmelerinin ardından, AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Öztürk, büyükelçiye yeni görevinden dolayı başarı dileklerinde bulunarak hediye takdim etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :