İki Dev Anlaşma

İki Dev Anlaşma

AK Parti İzmir milletvekili, dışişleri komisyon üyesi ve ilgili anlaşmanın dışişleri komisyonu özel sözcüsü Rifat Sait, İran ve Azerbaycan ile yapılan anlaşmaların TBMM’den torba yasaların onaylanmasından hemen sonra birlikte geçtiğini belirterek, bu anla

AK Parti İzmir milletvekili, dışişleri komisyon üyesi ve ilgili anlaşmanın dışişleri komisyonu özel sözcüsü Rifat Sait, Türkiye ile İran arasında tercihli ticaret rejiminin tesis edilmesine yönelik çalışmalara 2003 yılında başlandığını hatırlatarak 29 Ocak 2014 tarihinde "Türkiye Cumhuriyeti ile İran İslam Cumhuriyeti Arasında Tercihli Ticaret Anlaşması" imzalanmıştır, dedi.

Sait,  ikinci olarak Dost ve kardeş Azerbaycan ile 26 Haziran 2012 tarihinde imzalanan ve kısa adı TANAP olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı anlaşmasının da TBMM’de onaylanarak yasalaştığını söyledi. Sait, petrol ve doğal gaz boru hatları özelinde, Ülkemizin doğu-batı enerji koridoru konsepti çerçevesinde Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı başarılı bir şekilde inşa edilerek işletmeye alınmış, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin hayata geçirilmesi için gerekli olan hukuki, teknik ve ticari altyapının tesisi 26 Haziran 2012 tarihinde imzalanan anlaşmalar ile oluşturulmuştur, dedi.

Varan 1:

İran ile yapılan anlaşmayla karşılıklı tarifeler iniyor ve ticari engeller kalkıyor

Sait, İran ile yapılan söz konusu anlaşmanın temel amacının; iki ülke arasındaki tarifelerin indirilmesi ve tarife dışı engeller ile tarife benzeri engellerin ortadan kaldırılması, iki ülke arasında adil rekabet koşullarının oluşturulması, güvenli ve öngörülebilir bir ortam tesis edilmesi ve ticaretin çeşitlendirilmesi suretiyle ülkemiz ile İran arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve teşvik edilmesidir, dedi.

Sait yaptığı açıklamada bahse konu anlaşma kapsamında, Türkiye'nin 6’lı gümrük tarife pozisyonu bazında toplam 140 tarım ürününde İran'a tarife indirimi ve kota artırımı; İran'ın ise 6’lı gümrük tarife pozisyonu bazında 125 sanayi ürünlerinde Türkiye'ye tarife indirimi sağlanması kararlaştırılmıştır, dedi.

 İran'la 2012 yılında 22 milyar dolara çıkan ikili ticaret hacmimizin, 2013 yılında 15 milyar dolara gerilediğini söyleyen Sait, ülkemiz aleyhine olan ticaret açığının da 2 milyar dolardan 6 milyar dolara çıktığı hatırlatarak,  söz konusu anlaşma ile 2015 yılı için 30 milyar dolarlık ikili ticaret hacmini hedefliyoruz, dedi.

Varan 2:

Azerbaycan ile dev bir doğalgaz ve petrol anlaşması

“Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı projesi-TANAP “

AK Parti İzmir milletvekili Rifat Sait yaptığı basın açıklamasında Azerbaycan ile yapılan anlaşmanın son derece önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz 10 yılı aşkın süredir Ülkemiz ile Azerbaycan arasında birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da stratejik ve ekonomik öneme haiz projeler geliştirilmiş ve halen geliştirilmeye devam etmektedir. Bu kapsamda Azerbaycan ile 2001 yılında imzalanan Hükümetler arası Anlaşma, Azerbaycan'ın Şahdeniz Sahasının 1'inci aşamasının geliştirilmesine ve böylelikle doğal gaz pazarını genişletmesine imkân sağlamış, ayrıca buradan üretilen doğal gazın Türkiye'ye arzı, Ülkemizin doğal gaz arz güvenliğini önemli ölçüde geliştirmiştir. Akabinde, 25 Ekim 2011 tarihinde imzalanan anlaşmalar ile Şahdeniz Sahasının 2'nci aşamasından da 2018 yılından başlayarak yıllık 6 milyar metreküp gazın Türkiye'ye arzı sağlanmıştır. Bunların yanı sıra Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın söz konusu Şahdeniz Sahasındaki ve bu sahada üretilen gazı Ülkemize taşıyan Güney Kafkasya Doğal Gaz Boru Hattındaki %9 hissesi üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar olan değer zincirinde Ülkemizin aktif rol oynaması açısından önem arz etmektedir. Geçtiğimiz 10 yılı aşkın süredir Ülkemiz ile Azerbaycan arasında birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da stratejik ve ekonomik öneme haiz projeler geliştirilmiş ve halen geliştirilmeye devam etmektedir. Bu kapsamda petrol ve doğal gaz boru hatları özelinde, Ülkemizin doğu-batı enerji koridoru konsepti çerçevesinde Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı başarılı bir şekilde inşa edilerek işletmeye alınmış, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin hayata geçirilmesi için gerekli olan hukuki, teknik ve ticari altyapının tesisi 26 Haziran 2012 tarihinde imzalanan anlaşmalar ile oluşturulmuştur” dedi.

Sait, Azerbaycan ile 2001 yılında imzalanan Hükümetler arası Anlaşma, Azerbaycan'ın Şahdeniz Sahasının 1l'inci aşamasının geliştirilmesine ve böylelikle doğal gaz pazarını genişletmesine imkân sağlamış, ayrıca buradan üretilen doğal gazın Türkiye'ye arzı, Ülkemizin doğal gaz arz güvenliğini önemli ölçüde geliştirmiştir. Akabinde, 25 Ekim 2011 tarihinde imzalanan anlaşmalar ile Şahdeniz Sahasının 2'nci aşamasından da 2018 yılından başlayarak yıllık 6 milyar metreküp gazın Türkiye'ye arzı sağlanmıştır. Bunların yanı sıra Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın söz konusu Şahdeniz Sahasındaki ve bu sahada üretilen gazı Ülkemize taşıyan Güney Kafkasya Doğal Gaz Boru Hattındaki %9 hissesi üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar olan değer zincirinde Ülkemizin aktif rol oynaması açısından önem arz etmektedir. Ülkemiz ile Azerbaycan arasındaki bu enerji işbirliğinin daha da geliştirilebilmesini teminen bir paket üzerinde müzakereler yürütülmüş ve 26 Mayıs 2014 tarihinde bu pakete ilişkin genel esasları düzenleyen "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalanmış bulunmaktadır.” dedi.

Sait, Bu anlaşmayla özellikle Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı açısından bakıldığında dünyanın en büyük doğal gaz üretim sahalarından bir tanesi olan Şahdeniz sahasındaki hissesinin %19'a çıkmasıyla BP'den sonraki ikinci en büyük ortak olması, Ülkemiz açısından önemli bir kazanım olacaktır, dedi.

GSM OPERATÖRLERİNE YAPILACAK İADELER

Abonelerine iade ettikleri tutarların mobil elektronik haberleşme işletmecilerine iadesi standart iade talep dilekçesi kullanılarak yapılacak. Dilekçeye mobil internet hizmetinden yararlanan ön ödemeli abone sayıları, kendisine iade yapılan abone sayıları, bu aboneler tarafından kullanılan data miktarı, bu aboneler tarafından kullanılan tarife paketlerine ilişkin detaylı bilgiler ve iade tutarının hesabını gösteren bir tablo eklenecek.

İşletmecilerin kendi vergi borçları için yapacakları mahsup talepleri, teminat karşılığında veya vergi inceleme sonucuna göre yerine getirilecek. Teminat gösterilmesi halinde teminatın çözümü vergi inceleme raporu sonucuna göre yapılacak.

Mükelleflerin nakit iade talepleri de teminat karşılığında veya vergi inceleme sonucuna göre gerçekleştirilecek. Teminat gösterilmesi halinde teminatın çözümü vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecek.

Öte yandan, 6518 sayılı Kanunla 6802 sayılı Kanunun 39'uncu maddesinde yapılan ve ön ödemeli hat kullanıcılarının internet servis sağlayıcılığı hizmetlerindeki ÖİV oranını yüzde 5 olarak belirleyen değişiklik 1 Mart 2014'te yürürlüğe girdiği için, yapılmış yüklemelerin bu tarihten sonra internet erişimi hizmetinde kullanması halinde ÖİV oranı yüzde 5 olarak uygulanacak.

6n1k.com.tr

Etiketler :