IKBY'deki mali kriz

IKBY'deki mali kriz

IKBY Başbakanı Barzani: - "Krizler bizi aşağıya doğru çekti ancak öldüremedi. Bu düşüş bizi daha güçlendirecek. Toplumun her alanında reformun uygulanması ve güçlü bir sistemin kurulması için krizler hükümet ve halk için altın fırsat değeri taşıyor"-"Petr

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, krizlerin hükümet ve halk için önemli bir ders olduğunu belirterek, "Geçmişte yapılan hataların düzeltilmesi, daha güçlü bir sistem ve ciddi reform planının uygulanması için altın fırsatı değeri taşıyor" dedi.

Barzani, Erbil kentindeki Saad Abdullah Konferans Salonu'nda düzenlenen "Geliri düşük sınıfın korunması ve ekonominin güçlendirilmesini hedefleyen 3 yıllık ekonomi reformu planı" konferansına katılarak bir konuşma yaptı.

Kürt bölgesinin içerisinde olduğu çeşitli krizlerin kendilerini zor durumda bıraktığını belirten Barzani, "Bu durumu kabul ediyoruz ancak unutulmamalıdır ki söz konusu durum bizim için altın fırsatı değeri taşıyor. Büyüklerin bir sözü var 'Seni öldürmeyen darbe, daha da güçlendirir' ve biz de şu anda bu durum yaşıyoruz. Krizler bizi aşağıya doğru çekti ancak öldüremedi. Bu düşüş bizi daha güçlendirecek. Toplumun her alanında reformun uygulanması ve güçlü bir sistemin kurulması için krizler hükümet ve halk için altın fırsat değeri taşıyor." dedi.

-"Güçlü kartlarımız var"

Kürt bölgesinin krizleri aşması için elinde önemli ve güçlü kartlarının olduğuna dikkati çeken Barzani, "Petrol ve doğalgaz kaynakları, tarıma elverişli araziler, ticaret güzergahı, genç nüfusa sahip bir bölge ve reformun uygulanmasında ısrarlı bir hükümet olması hepsi güçlü kartlardır. Söz konusu kartlar iyi bir şekilde kullanıldığı takdirde, güçlü ve istikrarlı bir ekonomin oluşması mümkündür" yorumunu yaptı.

"Reform planı ve sistemi ne kadar güçlü, hazır konumda olsa dahi yine başarısızlığa uğraması veya uygulanmaması uzak bir ihtimal değildir." diyen Barzani, "Terör örgütü DAEŞ ile mücadele ve etkileri, siyasi çekişmeler, Erbil ve Bağdat arasındaki ekonomik ve mali sorunlar, Kürdistan bölgesinin içerisinde olduğu siyasi durum, bu plan üzerinde tehdit oluşturabilir." uyarısında bulundu.

Barzani "Tüm bunlara rağmen Dünya Bankası'nın desteği ve yardımlarıyla, Kürdistan hükümetinin ciddi iradesi ve reform talebi sayesinde bu plan uygulamaya konulacaktır" dedi.

Bölge ekonomisinin 3 yıllık reform planının üç bölümden oluştuğunu aktaran IKBY İmar ve Planlama Bakan Ali Sındi ise "Reform planı 45 bilimsel rapor ve araştırmaya dayanılarak hazırlandı" dedi.

Sındi, Kürt bölgesine ekonomi sektöründe teknik yardımın sunulması için İmar ve Planlama Bakanlığı ve Dünya Bankası arasında 10 Mart 2013 tarihinde bir anlaşma imzaladığını da hatırlattı.

Söz konusu ekonomi konferansına IKBY Başkanı Mesut Barzani, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Dünya Bankası yetkilileri ve bölgedeki birçok ülkenin başkonsolosu ve temsilcisi de katıldı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler