"İİT'nin staj programının kazananı hem öğrenciler hem de firmalar"

"İİT'nin staj programının kazananı hem öğrenciler hem de firmalar"

SESRIC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya:- "(İİT Uluslararası Staj Programı) Çağrım sadece öğrencilere değil. Firmalar da kayıt yaptırıp hangi alanlarda faaliyet gösterdiklerini, her ayrı dönemde kaç öğrenciye staj yaptırabileceklerini belirtebilir"- "Hem

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, Türkiye'deki İİT üyesi ülkelerden gelen üniversite öğrencilerini ve şirketleri, İslam dünyasında ekonomik iş birliğini artırmak ve bu alanında insan hareketliliğini sağlamak amacıyla başlatılan "İİT Uluslararası Staj Programı"na başvurmaya davet etti.

Kulaklıkaya, İİT'ye üye ülkelerin vatandaşı olan ve üye ülkelerdeki üniversitelerde öğrenim gören gençlere yönelik "İİT Uluslararası Staj Programı"nı AA muhabirine değerlendirdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Erasmus ve benzeri değişim ve hareketlilik programları olduğunu hatırlatan Kulaklıkaya, İslam ülkeleri arasında da benzer programların yürütülmesi amacıyla bu staj programını hazırladıklarını kaydetti.

Programın pilot olarak Türkiye ile başladığını vurgulayan Kulaklıkaya, "Türkiye'ye İİT ülkelerinden gelen üniversite öğrencileri öğrenim hayatları boyunca zaten bu toplumun içinde yaşıyor. Bu durumdan da istifade ederek, onların sadece eğitim hayatıyla sınırlı kalmalarındansa, ekonomik çevre ile de bağ kurmasını sağlamayı hedefledik." dedi.

Kulaklıkaya, İİT Uluslararası Staj Programı sayesinde lisans öğrencileri ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerine Türk kurum ve kuruluşları ile özel sektör firmalarında staj imkanı sağlandığını belirtti.

Öğrencilerin Türk iş hayatının imkanlarını yakından görmesini amaçladıklarını dile getiren Kulaklıkaya, öğrenciler mezun olduktan sonra Türkiye'de kalsalar da kendi ülkelerine dönseler de stajda kurdukları bağlantılarının devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kulaklıkaya, "Programın esas amacı, bir yandan öğrencilere kendi teorik bilgi ve becerilerini uygulama fırsatı verirken diğer yandan da yeni iş birliği fırsatları oluşturmak. Mezun olan öğrenci daha sonra o şirketin çalışanı, ortağı, belki de kendi ülkesine dönerek o şirketin temsilcisi olur. Bir şekilde staj vesilesiyle kurulmuş ilişkiler devam etmiş olur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Öğrenciler staj yaptıkları şirketlerle iş birliği içinde"

SESRIC'in Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile 2011 yılında bu projeyi küçük çaplı uyguladığını belirten Kulaklıkaya, "Bu stajdan yararlanan öğrencilerin hepsi staj yaptığı şirketlerle mutlaka bir iş birliğine girdi." dedi.

Stajlar ağırlıklı özel sektör firmalarında yapılacağı için, TOBB'un proje ortağı olmasının önemli olduğuna dikkati çeken Kulaklıkaya, her ilde bulunan ticaret ve sanayi odaları ve kalkınma ajansları ile de iş birliği geliştirdiklerini vurguladı.

Kulaklıkaya, özellikle İstanbul başta olmak üzere Gaziantep, Konya, Bursa, Kocaeli gibi sanayi ağırlıklı illere gidip oralardaki sanayi odaları ile görüşerek bu projenin bilinirliğini artırmaya çalıştıklarını anlattı.

Özel sektörün projeye daha fazla ilgi göstermesini arzu ettiklerini vurgulayan Kulaklıkaya, staj programının kendilerine mali bir külfet getirmesinden çekinen firmaların stajyerlerin çalışma iznine, sağlık ve iş sigortalarına ilişkin endişelerini gidermek için SESRIC'in çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Bu konuların çözümü ile alakalı tüm aktörlerle görüştüklerini söyleyen Kulaklıkaya, özellikle program ortaklarından biri olan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığından (YTB) bu konuların çözümü için büyük destek gördüklerini anlattı.

Kulaklıkaya, "Önümüzdeki günlerde inşallah TBMM'de yasalaşırsa, büyük ölçüde sigorta ile ilgili konuları çözeceğiz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bu öğrencilerin staj süresince çalışma izinleriyle alakalı muafiyetleri sağlamak suretiyle büyük kolaylık sağlıyor." dedi.

- "Hem öğrenciler hem de firmalar kazançlı"

Türkiye'de başlayan projenin aynısını ya da benzer bir uygulamasını diğer İİT üyesi ülkelerde de hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Kulaklıkaya, "Her ülkenin kendine has koşullarını göz önünde bulundurarak yeni modeller geliştirmek suretiyle bu pilot uygulamayı yaygınlaştırmak istiyoruz." diye konuştu.

İş dünyası ile irtibat kurmak ve deneyim kazanmak isteyen yabancı öğrencilerin yanı sıra firmaların da bu staj programından yararlandığına dikkati çeken Kulaklıkaya, şöyle devam etti:

"Özellikle yurt dışına yönelik çalışan firmalar, diyelim ki Orta Doğu ülkelerine ihracat yapan bir firma Arapça bilen elemana ihtiyaç duyuyor. Özellikle Arap ülkelerinden gelen öğrencileri istiyor ki, işini o öğrencinin ülkesinde ya da başka bir Arap ülkesinde yürütebilsin, bir bağlantı kurabilsin. İki tarafın da çıkarına olacak bir nokta yakaladık. Hem özel sektör firmalarımız kazançlı çıkıyor hem de uluslararası öğrencilerimiz. Yeni iş birliklerine yelken açmaya hazırlanıyorlar. En önemlisi, biz burada edindiğimiz tecrübeyi başka bir İslam ülkesinde de uygulamayı hedefliyoruz."

Kulaklıkaya, projeyi daha fazla ülkede uygulamaya başladıktan sonra ise stajyer değişim programını hayata geçirmek istediklerini, bu sayede öğrencilerin stajlarının bir kısmını bir ülkede, kalanını ise başka bir ülkede yapmasını planladıklarını söyledi. Öğrencilerin farklı ülkelerde farklı iş deneyimi edinmesi ile de ülkelerin birbirinin potansiyelini görmesine imkan tanınacağını kaydetti.

- "Öğrenciler ve firmalar kayıt için başvurabilir"

Programdan yararlanmak isteyen öğrencilerin "www.oicintern.org" adresinden hem bilgi alıp hem de başvuru yapabileceğini söyleyen Kulaklıkaya, "Öğrenciler ve firmalar mart ayında kayıt yaptırabilirler. Bu çağrım sadece öğrencilere değil. Firmalar da kayıt yaptırıp hangi alanlarda faaliyet gösterdiklerini, her ayrı dönemde kaç öğrenciye staj yaptırabileceklerini belirtebilir." dedi.

Firmalarla staj yapmak isteyen öğrencileri buluşturduklarını söyleyen Kulaklıkaya, süreci Ensar Vakfının katkılarıyla İstanbul'daki proje ofislerinde yürüttüklerini kaydetti.

Mülakatların ardından firmalarla stajyer adaylarını irtibatlandırdıklarını belirten Kulaklıkaya, stajyerlerin görevlendirilme sürecinin firmalar ve öğrenciler arasındaki iletişim ve anlaşma ile sağlandığını anlattı.

Programın SESRIC'in, YTB, TOBB ve Ensar Vakfı temsilcilerinden oluşan komite tarafından yürütüldüğü bilgisini paylaşan Kulaklıkaya, Anadolu Ajansına (AA) da stajyer kabul eden kurumlardan biri olduğu için teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :