İit 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı Sona Erdi

İit 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı Sona Erdi

Toplantının sonuç bildirgesinde, "bağımsız Filistin devletinin kurulması, Yemen'de meşru Cumhurbaşkanı Hadi'ye destek verilmesi, Suriye'de çözüm için Cenevre-1 Konferansı'nın esas alınmasının yanı sıra Irak ve Libya'daki sorunlara içişlerine karışılmaksız

Kuveyt'te terör sorunu başta olmak üzere İslam dünyasında yaşanan gelişmeleri ele almak üzere düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 42. Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi. 

Üye ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, "Yemen'in meşru Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'ye destek, Suriye ve Libya'daki şiddetin sonlandırılması, İran'ın nükleer programı konusunda P5+1 ülkeleriyle varılan anlaşmadan memnuniyet duyulduğu" yönünde alınan kararlar yer aldı. 

Filistin meselesine değinilen bildirgede, "Kutsal Kudüs, Filistin'in bağımsız bir devlet olarak kurulması ve Filistin halkının kendi kaderlerini yazma konusundaki haklarına" destek verileceği kaydedildi. 

Yemen'in meşru Cumhurbaşkanı Hadi'nin yanında durulacağı vurgulanan bildirgede, silahların devlete iadesi ve siyasi sürecin Körfez İşbirliği Konseyinin Yemen'deki krize çözüm için sunduğu Körfez Girişimi kapsamında yeniden başlatılması gerektiği hatırlatıldı. 

Bildirgede, Suriye'de akan kanın bir an önce durdurulması yönünde çağrıda bulunularak, Suriye halkının meşru taleplerinin yerine getirilmesi ve siyasi çözümün Cenevre-1 Konferansı'nda alınan kararlar doğrultusunda desteklenmesi kararlaştırıldı. 

Libya'da çatışan tarafların şiddeti durdurması gerektiği de ifade edilen bildirgede, söz konusu tarafların tek seçenek olarak barışçıl çözüme yönelmeleri, Libya'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyularak, ülkenin iç işlerine karışılmaması gerektiği vurgulandı. 

Irak konusunda ise yönetime destek olunacağı belirtilerek, Irak'ın güvenliği ve toprak bütünlüğünü korumak, iç uzlaşının sağlanması ve  milli birliğin güçlendirilmesi için Irak hükümetine destek verileceği bildirildi.

İran nükleer programı konusunda söz konusu programa ilişkin yürütülen müzakerelerin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen bildirgede, bu ülkeye, uluslararası toplumla iş birliğini tamamlaması ve komşu ülkelerin iyi niyetini kökleştirmesi çağrısı yapıldı. 

Terörün her türlüsünün kınandığı bildirgede, DAEŞ ve Nusra Cephesi başta olmak üzere "terör örgütleri, terörü finanse edenler, destekleyenler ve radikal görüşlerle" mücadele edileceği vurgulandı. 

Bildirgede, Somali, Sudan, Mali, Fildişi Sahilleri, Bosna Hersek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Cemmu, Keşmir ve Azerbaycan'da halkların mutluluğu için dayanışma içinde olunacağı kaydedildi. 

Kuveyt'te iki boyunca devam eden toplantılarda, Filistin, Suriye, Yemen, Libya'daki olaylar, Rohingya Müslümanlarının yaşadığı sıkıntılar ve terör sorunu başta olmak üzere İslam coğrafyalarında yaşanan sorunlar, İslamofobi gibi meseleler ele alındı.

Kaynak:Haber Kaynağı