İHÜ "İlm-i Nefs ve Modern Psikoloji Diyaloğu" konferansları

İHÜ "İlm-i Nefs ve Modern Psikoloji Diyaloğu" konferansları

Konferansların ikincisinde, "İnsanı nasıl anlarız?" sorusuna yanıt arandı

İSTANBUL (AA) - İbn Haldun Üniversitesi'nde (İHÜ) düzenlenen "İlm-i Nefs ve Modern Psikoloji Diyaloğu"nun ikincisi gerçekleştirildi.

İHÜ'de 7 Şubat’ta başlayan ve 10 hafta sürecek "İlm-i Nefs ve Modern Psikoloji Diyaloğu" konferanslarının ikincisi, üniversitenin Başakşehir kampüsünde yapıldı.

Konferansta, İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ile Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Medaim Yanık, "İnsanı nasıl anlarız?" konusunu ele aldı.

Beden ve zihin ilişkisi konusuna değinen Prof. Dr. Yanık, modern psikolojinin kendi içinde üç büyük alanının olduğunu ve bunlar üzerinden bilgi ürettiğini belirterek, "Modern psikolojinin zihin veya beynin nasıl çalıştığını inceleyen dalına, sinir bilim veya biyolojik psikoloji deniliyor. Biyolojik psikoloji uzmanları insan zihninin beden ile birlikte nasıl uyumlu şekilde çalıştığı üzerine tezler geliştirmiş, yoğun araştırmalar yapmışlardır. Bu uyumu anlamak için de beyni görüntülüyor ve bir dizi laboratuvar çalışması yapıyorlar. Günümüzde yapılan araştırmalar bize önemli bilgi birikimi kazandırdı. Tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar şizofreniyi, bipolar bozukluğu, obsesif bozukluğu biliyoruz. Aristo’nun bildiğinden, İbn-i Sina’nın bildiğinden kat kat daha fazla bilgiye sahibiz ve bunların tedavileriyle ilgili daha etkin yöntemler de geliştirmiş durumdayız." diye konuştu.

İHÜ Rektörü Prof. Dr. Şentürk ise konuşmasında modern çağın hastalıklarına dikkati çekti.

Modern psikolojinin kalbi hastalıkları anlayamayacağını ifade eden Şentürk, modern psikolojinin insanı sadece biyolojik bir varlık olarak gördüğünü anlattı.

Prof. Dr. Şentürk, "Fakat insan sadece biyolojik bir varlık değil, bir ruha sahip. İnsanın beden ve zihni deneylerle gözlemlenebilir ama ruh ve kalp gözlemlerle deneylerle anlaşılamaz. Modern psikoloji, ruhu ve kalbi yok sayar, o nedenle çağımızın en büyük hastalığı olan kibir, haset, kendini beğenmişlik ve mal sevgisine eğilemez. Hatta bunun tersini bile söyleyebilir." ifadelerini kullandı.

Mukayeseli insan ontolojisi ve psikolojisinin işlendiği "İlm-i Nefs ve Modern Psikoloji Diyoloğu" programı, 10 hafta boyunca her Çarşamba saat 16.00’da İHÜ Başakşehir Yerleşkesi Mukaddime salonunda sürecek. İnteraktif olan program, internet üzerinden canlı yayınlanmaya devam edilecek ve duyurulan hashtag ile sosyal medyadan gelen sorular, sohbetin ardından Prof. Şentürk ve Prof. Yanık tarafından yanıtlanacak. Herkesin katılımına açık programda "İnsanın mahiyeti, nefsin mertebeleri ile akıl duygu ilişkisi, kalbin hastalıkları ve tedavi yolları, psikolojik gelişim, ruh-beden ilişkisi" gibi konular ele alınacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :