İbadete açılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş Ayasofya yorumu...

İbadete açılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş Ayasofya yorumu...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ülke TV - Kanal 7 ortak canlı yayınında, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk ve Gazeteci Turgay Güler'in sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarının satırbaşları...

YENİ ZELANDA'DAKİ MÜSLÜMANLARA TERÖR SALDIRISI
Bu olay bireysel değil, örgütlü bir olaydır. 50 insan ibadet esnasındayken şehit ediliyor. Bizim ülkemizde biz böyle şeylere müsaade etmedik. Her türlü tedbiri aldık. 50 Müslüman orada şehit ediliyor, bunların cezası, azami 15 yıl olacak. Böyle bir şey olabilir mi Bu kabul edilebilir mi? Bu olayda Avrupa'nın sesi çıktı mı Hayır. Batı medyası işi tamamen sinsice götürüyor.

BEKA MESELESİNİ ANLATMAMIZ LAZIM

Beka meselesinin ne olduğunu bizim, milletimize anlatmamız lazım. YPG/PYD'nin terör koridoru ilan ettiği yer bizim sınırımız değil mi? Kilis'e, Gaziantep'e, Şanlıurfa'ya roketlerle, havanlarla yapılan saldırıları beka meselesi olarak görmeyeceğiz de neyi göreceğiz? Biz bunlara "iyi yapıyorsunuz, hoşgeldiniz" mi diyeceğiz? Buna hakkımız var mı?

Bay Kemal "YPG bize mi saldıracak" diyor. Daha ne yapacak? Saldırdı bile. Eğer biz o terör koridorunu kapatmamış olsaydık, Afrin'den ve Cerablus'tan yarma harekatımızı gerçekleştirmemiş olsaydık, bugün bizim güney sınırımız tamamen teröristler tarafından işgal edilmiş olacaktı.

Bu manifesto denilen, adam gündemimize nasıl oturdu? Böyle bir manifesto yazması mümkün değil. Bunun arkasında çok ciddi bir kurul var. Batının neden sesi çıkmıyor? Bunu bulmuşlar ve hazırlayıp vermişler. Benim ülkemin adı geçiyor, şahsımla ilgili benim de adım geçiyor. Ayasofya sanki emanetmiş de geri alacaklar!

AYASOFYA'NIN İBADETE AÇILMASI TALEBİ
Orada mesela bir sergi yapıldı, orada Kur'an tilaveti de yaptık. Belli bir bölümünde şu anda namaz da kılınıyor. Bunları da aşmak bizim için sorun değil aşarız ama getirisi, götürüsü nedir? Bunu da burada açıklamam doğru olmaz. Bunun bir götürüsü var. O, bizim için faturası çok daha ağırdır. Unutmayalım dünyanın çok çeşit ülkelerinde bizim binlerce camimiz var. Acaba bunu söyleyenler, bu camilerin başına ne gelir, bunu düşünüyor mu?"

İsmini vermeyeceğim Sultanahmet'te bir cuma namazındaydık. Bir hocamız cumadan sonra yanımıza gelen bir genç o zaman başbakanım, tokalaştıktan sonra başbakanım dedi ne olur Ayasofya'yı açalım. Hocamız da yanımızda duruyor. Burayı bir dolduralım dedi orayı da düşünürüz. Türkiye, Büyük Çamlıca camisini yaptı. 30 bin kişiyi alıyor şu anda.
İslam dünyasının yükünü çekiyoruz. Nerede ne oluyor ne olabilir bunun hepsini düşünmemiz gerekiyor.

 

AP'YE SERT TEPKİ: BİZİ BAĞLAYICI DURUM YOK
Bir defa her şeyden önce şunu görmemiz lazım. Belli bir merkez derken zaten çok net kendini ortaya koyuyor. İsrail malum siyonizmin beşiği ve bu siyonizmin beşiği İsrail'de şu anda seçim var. Konsantinopol ifadesi durup dururken söylenecek bir şey değil. AP'nin aldığı kararların bizi bağlayacağı hiçbir durum yok. Onlar kendileri çalıp kendilerini oynuyorlar. Bizimle müzakereleri durdursalar. Yapmazlar, yapamazlar. Çünkü Türkiye'ye bunların da ihtiyacı var. Yine bu alanda da birçok bildiğimiz şey var. Zamanında kullanırsak değeri var.

Dışişleri Bakanımız oradaki toplantıda gerekli açıklamaları yaptığı gibi orada hepsine cevabını verdi. Bunlar dürüst değil, samimi değil. Şunu unutmayacağız biz Müslümanız, bunlar ise islam düşmanı. İslam dünyasına bakın ses çıkıyor mu, çıkmıyor! Bunlar petrolün şımarık çocukları. Biz şu anda teknolojimizle, sanayimizle ne yapıyorsak onlarla ayaktayız.

TÜRKİYE, DÜNYADA BİR NUMARA
Bu konuyla alakalı olarak birçok İslam dünyasındaki ülke bazıları sıkıntıları direkt olarak bize yansıtıyorlar. Bütün bu ülkelere elimizi uzatıyoruz. 2018 örneğin bütün bu en az gelişmiş ülkelere yardım konusunda milli gelire oranla Türkiye'nin onlara verdiği destekte biz bir numarayız. OECD raporlarına göre Türkiye, dünyada bir numara. Bunun için de bu Müslümanmış, Hıristiyanmış. Böyle bir ayrım yok. Destek verdikçe güçlü oluyoruz.

TÜRKİYE-İRAN ORTAK OPERASYON
PKK'nın İran yüzü Pejak'tır. İki ülke de bundan rahatsız. Konuştuk ve bu gece hamdolsun bu yapıldı. Daha önce de yapılmıştı ama bu daha kapsamlı oldu. Bunu devam ettireceğiz. Henüz ne kadar etkisiz hale getirilen var bunlara ilişkin sayılar henüz gelmedi.

‘ YALNIZ OLAN BİR ADAM TÜRKİYE'Yİ BÖYLE BİR KONUMA GETİREMEZ’
Zaman zaman 'yalnız adam' rolü oynadığımı söyleyenler oluyor. Bunları doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum. Yalnız olan bir adam 82 milyon nüfuslu bir Türkiye'yi böyle bir konuma getiremez.

'KYK BORÇLARI'
KYK borçları faizsiz, iş bulunca ödeniyor, taksitleri de çok düşük. KYK borçları çalışanı rahatsız etmeyecek miktarda taksitlerle ödeniyor.