Hong Kong'un 130 yıllık seyir tepesi "Viktorya"

Hong Kong'un 130 yıllık seyir tepesi "Viktorya"

Hong Kong'da 1888 yılından bu yana yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Viktorya Tepesi, geçmişe ve bugüne şahitlik yapıyor- Tepe, Özel İdari Bölge'de yükselen yüzlerce gökdelenin oluşturduğu manzarayı ayaklar altına seriyor

HONG KONG (AA) - FUAT KABAKÇI- Çincede Güzel Kokan Liman anlamına gelen Hong Kong'un 130 yıllık seyir tepesi Viktorya Tepesi (Victoria Peak), hem doğa hem de kent manzarasını ziyaretçilerin ayakları altına seriyor.

Çin'in "Afyon Savaşı"nı İngiltere'ye karşı kaybetmesinden sonra 1842'de Birleşik Krallık'a devredilen ve 1889 yılında 100 yıllık sözleşmeyle Londra yönetimine kiralanan Hong Kong, subtropikal iklimi ve Asya'nın dört kaplanından biri olma unvanıyla hem turizm hem de ekonominin canlı olduğu merkezlerden biri olma özelliğini taşıyor.

Hong Kong'un en fazla turist ağırlayan, ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan Viktorya Tepesi, 554 metre yükseklikte bulunuyor. Hong Kong, Çin'in 1842'de Birleşik Krallık ile yaptığı "Afyon Savaşı"nı kaybetmesinden sonra İngiltere'ye devredilen Özel İdari Bölge'de 1888 yılında hizmete giren seyir tepesi 19, 20 ve 21. yüzyıllara şahitlik ediyor.

Açılışının ardından dönemin gazetelerinde "Seyir Tepesi'ne ulaşım bedava" manşetleriyle duyurulan ve adını dönemin Birleşik Krallık Kraliçesi Victoria'dan alan Viktorya Tepesi tramvayı da bir asrı geride bırakmış durumda. Asırlık tramvay, dikey yönlü raylı sistemle tepeye tırmanıyor.

Viktorya Tepesi'nin zirvesi, ziyaretçilerine yoğun orman kokusunun yanı sıra Hong Kong manzarası sunuyor. Ziyaretçiler, yarım daire şeklinde sütunlar üzerine oturtulmuş seyir kulesinde manzaranın keyfini çıkarırken tepede en çok ziyaretçi alan noktalardan biri Tepe Kulesi (Peak Tower). Tepe Kulesi, bölgenin sembollerinden sayılıyor.

Tepe, akşam saatlerinde de ziyaretçilerine gökdelenlerden yansıyan ışıklarla farklı bir manzara sunuyor. Hong Kong Turizm Komisyonunun raporuna göre, geçen yıl 60 milyona yakın turisti ağırlayan Hong Kong'da, kısıtlı coğrafi alanından ötürü binalar hep dikey bir görünüm arz ediyor, küçük bir alanda onlarca gökdelen yükseliyor.

Viktorya Tepesi'nden bakıldığında Özel İdari Bölge'nin büyük bölümünü görmek mümkün. Özel İdari Bölge, Hong Kong Adası, Lantua Adası, Kowloon Bölgesi ve dış semtlerden oluşan New Territories Bölgesi olmak üzere 4 adadan oluşuyor.

Ekonomik refah düzeyiyle Asya'nın dört kaplanından biri kabul edilen Hong Kong'a seyir tepesinden bakıldığında, finans ve bankacılık binalarının yanı sıra çok sayıda ticari markaya ait gökdelenlerin bölgenin iki yakasında kümelendiği görülüyor.

Araç ve otobüslerde direksiyonun sağdan olması, Çincenin Kanton lehçesinin yanı sıra günlük hayatta İngilizcenin de kullanılması, vatandaşların bölgeye ait pasaportlarının ve Hong Kong'un kendi para biriminin olması, Özel İdari Bölge'yi ana kara Çin'den farklı kılan özelliklerinden birkaçı.

Çince "Güzel Kokan Liman" anlamına gelen Hong Kong, İstanbul gibi boğazla iki yakaya ayrılıyor. İki yaka, boğazın altından metro ve otoyollarla birbirine bağlanıyor.

Hong Kong'un 130 yıllık seyir tepesi "Viktorya"

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler