Hocalı Katliamı'nın 26. yılı

Hocalı Katliamı'nın 26. yılı

Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Heciyev:- "Türkiye devamlı Azerbaycan'ın yanındadır. Dünyanın 15 ülkesi ve parlamentosu Hocalı Katliamını soykırım olarak tanımıştır. ABD'nin 20'den fazla eyaleti bunu soykırım olarak tanımıştır. Bu konuda Türk

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mesim Heciyev, "Türkiye devamlı Azerbaycan'ın yanındadır. Dünyanın 15 ülkesi ve parlamentosu Hocalı Katliamını soykırım olarak tanımıştır. ABD'nin 20'den fazla eyaleti bunu soykırım olarak tanımıştır. Bu konuda Türk Dışişlerinin ve Türk diasporanın büyük katkısı vardır." dedi.

Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız kampüsünde, "Hocalı'ya Adalet" konulu fotoğraf sergisi düzenlendi.

Serginin açılışında konuşan Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mesim Heciyev, 26 yıl önce, Hocalı'da masum insanların Ermeniler tarafından katliama, soykırıma uğradığını söyledi.

Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın yanında olduğunu vurgulayan Heciyev, "Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde Hocalı Anıtları var. Bu bize gösteriyor ki biz beraberiz. Bu sergi de gösteriyor ki sadece bu konuda değil, Türkiye devamlı Azerbaycan'ın yanındadır. Dünyanın 15 ülkesi ve parlamentosu Hocalı Katliamını soykırım olarak tanımıştır. ABD'nin 20'den fazla eyaleti bunu soykırım olarak tanımıştır. Bu konuda Türk Dışişlerinin ve Türk diasporanın büyük katkısı vardır." diye konuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin ise üniversitelerinde böyle bir sergiyi düzenledikleri için Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mesim Heciyev'e teşekkür ederek, "Geçmişte çok acı hatıralar var. Hocalı Katliamı, bizim yüreğimizde ayrı bir acısı var. Özellikle şunu belirtmek isterim ki, Azerbaycanlı kardeşlerimizin her birisine yapılan zulmü bize yapılmış gibi addediyoruz. Büyüklerimiz 'iki devlet bir millet' demiş." ifadelerini kullandı.

Dostlukların ve kardeşliğin acı günlerde belli olduğunu söyleyen Rektör Şahin, şöyle konuştu:

"Son Afrin operasyonunda da gördük, Azerbaycanlı kardeşlerimiz bizim milletimizin, ordumuzun arkasında durdular. Tarih bazı hadiselere şahittir. Bizim milletimiz asil bir millet. Tarihin hiçbir döneminde kadına, çocuğa, yaşlıya zulmetmemiş. Bizim dışımızdaki milletlere baktığınız zaman bu zulümleri görürsünüz. Osmanlı döneminde yaşanan soykırım değil, tehcirdi. Hocalı'daki vahşet, tamamıyla soykırım. Ermeniler, Rusları da yanına alarak bu katliamı yapıyor. Onları tehcir de etmiyor, yaşama hakkı da vermiyor, yol da vermiyor. Bu acıyı unutturmayacağız."

- Hocalı Katliamı

1992 yılının 26 Şubat'ında Ermeniler tarafından Hocalı kasabasında gerçekleştirilen katliamda, Azerbaycan kaynaklarına göre 106'sı kadın, 63'ü çocuk ve 70'i yaşlı olmak üzere işkence neticesinde 613 kişi öldürüldü. Bin 275 kişinin esir alındığı Hocalı'da bu esirlerden 150'sinden şu ana kadar hiçbir haber alınamadı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :