Hocalı katliamının 25. yılı

Hocalı katliamının 25. yılı

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından "25. Yılında Hocalı Katliamı" programı düzenlendi

İSTANBUL (AA) - Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından "25. Yılında Hocalı Katliamı" programı düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Seyyid Hasan Paşa Medresesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programın açılışında Hocalı'da hayatını kaybedenler ve tüm şehitler için dualar okundu, ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Hocalı katliamının görüntülerinin de yer aldığı sunumların yapıldığı programa, gazeteciler Dr. Telman Nusretoğlu, Agil Alesger ve Hocalı’da esir düşen Dürdane Ağayeva katıldı.

Nusretoğlu, Ermenilerin Ruslar'ın desteğiyle Azerbaycan topraklarını girdiğini anlatarak, "Bugün Bakü bizim başkentimiz olmayabilirdi. Bakü’de de bir Ermeni devleti kurulmuş olabilirdi. Azerbaycan halkı olarak biz, Kafkas İslam Ordusuna ve Anadolu Türklerine müteşekkiriz. Onun için Azerbaycan bugün varsa Türkiye sayesinde vardır." dedi.

O dönem Hocalı katliamını en yakından yaşayan ve esir düşen Dürdane Ağayeva da "Rus ordusunun desteği olmasaydı Ermeni’nin Hocalı'yı işgal etmeye ne yüreği ne de gücü vardı. Ben o zamanlar genç bir kızdım. Ermeniler bize 'Hocalı'dan çıkın' diyorlardı. Onlar bize 'Azerbaycanlı' demiyorlardı, 'Türk' diyorlardı ve 'Türk’ün kökünü kazıyacağız' diyorlardı." diye konuştu.

Konuşmasında yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Ağayeva, şunları kaydetti:

"Ailemle birlikteydim ve katliam sırasında ailemi kaybettim. Katliam başladığında ayağıma bir kurşun yarası aldım ve o an bayılmışım. Kendime geldiğimde çevreme baktım ve her yer ceset. Gözlerime inanamadım ve sanki bir filmdeymişim gibi hissettim. Ermeniler bizi kendi topraklarımızda esir aldı. Onların yaptıklarını unutmayacağız ve biz iki devlet tek millet olarak el ele vereceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :