Hırvatistan'daki genel seçim

Hırvatistan'daki genel seçim

Merkez Seçim Kurulunca oyların yüzde 62'sinin sayıldığı bildirildi

ZAGREB (AA) - Hırvatistan'daki erken genel seçimin ardından Merkez Seçim Kurulunca (DIP), oyların yüzde 62'sinin sayımının tamamlandığını belirtildi.

DIP Başkanı Branko Hrvatin, düzenlediği basın toplantısında, oyların yüzde 62'sinin sayıldığını ifade ederek, muhafazakar Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) öncülüğündeki "HDZ ve ortakları" ittifakının seçimi halen önde götürdüğünü söyledi.

Açıklanan sonuçlara göre, "HDZ ve ortakları" ittifakı 62, Sosyal Demokrat Parti (SDP) öncülüğündeki "Ulusal Koalisyon" ittifakı 53, "MOST" ittifakı 12, "Tek seçenek" ittifakı 7, İstra Demokrat Meclisi (IDS) 4, "Başbakan için koalisyon" ittifakı 2, Slavonija ve Baranje Hırvat Demokrat Birliği (HDSSB)-Hırvat Muhafazakarlar Partisi (HKS) 2 ve "Glasnovic" bağımsız listesi ise 1 sandalye kazanıyor.

Mevcut sonuçlara göre, hiçbir siyasi parti ve ittifak 151 sandalyeli mecliste salt çoğunluğu sağlayamıyor. Hırvatistan'da geçen yıl kasım ayında yapılan genel seçimin ardından olduğu gibi bu seçimin ardından da koalisyon hükümeti kurulacak.

Dün yapılan erken genel seçimde, 2 bin 456 aday meclise girebilmek için yarıştı.

- "İstikrarlı bir hükümet lazım"

SDP Genel Başkanı Zoran Milanovic de parti merkezinde düzenlediği basın toplantısında, açıklanan sonuçlardan duyduğu üzüntüyü dile getirirken, "Son 8 ay içerisinde istikrarlı olmayan bir hükümet vardı. Hırvatistan'a istikrarlı bir hükümet lazım." diye konuştu.

Milanovic'in "istikrarlı hükümet" açıklamaları, bu seçimde de HDZ'nin gerisinde kalmasına rağmen olası koalisyon görüşmelerine açık olabileceği yönünde yorumlara neden oldu.

- Koalisyon hükümeti krize girmişti

Hırvatistan'da 8 Kasım 2015'te yapılan genel seçimin ardından çalışmalara başlayan meclis, hükümet krizi nedeniyle 15 Temmuz'da feshedilmişti.

Koalisyon ortağı iki partinin liderleri arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle krize sürüklenen ülkede, erken seçim kararı alınmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :