Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ensari, Fas’ta

Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ensari, Fas’ta

RABAT (AA) - Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Hamid Ensari, Kuzey Afrika gezisi kapsamında Fas Başbakanı Abdulillah Benkiran ile bir araya geldi....

RABAT (AA) - Hindistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Hamid Ensari, Kuzey Afrika gezisi kapsamında Fas Başbakanı Abdulillah Benkiran ile bir araya geldi.

Başkent Rabat'ta bulunan Başbakanlık Konutu’nda gerçekleşen ziyarette, Ensari’nin yanı sıra Hindistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kumar Sinha ve Hindistan’ın Rabat Büyükelçisi Diniş Patnaik de yer aldı.

Fas Hükümetini temsilen, Başbakan Benkiran, İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halfi, Sanayi, Ticaret ve Yatırım Bakanı Mevla Hafız el-Alemi, Kültür Bakanı Muhammed el-Emin es-Sibihi ve Dışişleri Delege Bakanı Nasir Burita hazır bulundu.

Görüşmeden sonra, kültür ve diplomasi alanında ikili iş birliği mutabakat zabtı imzalandı. Anlaşma, müzik, sanat, kültürel miras ve kültürler arası iletişimin güçlendirilmesinin yanı sıra, diplomasi alanında karşılıklı eğitim programlarının düzenlenmesini kapsıyor.

Yapılan ikili anlaşmanın yanı sıra, bölgedeki siyasi gelişmeler, terörle mücadele ve özel sektör yatırımlarının ele alındığı görüşmeden sonra basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında konuşan Benkiran, "Hindistan ile ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz ve her alanda ortak çalışabileceğimiz zeminler oluşturmak için çaba sarf ediyoruz. Hindistan ile Afrika kıtasında birçok ülke ile üçlü anlaşmalar yapmayı hedefliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Misafir Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ensari ise, “Fas ile özellikle terörizm ile mücadelede beraber çalışmak istiyoruz. İklim değişikliği projelerinde ortak projeler geliştirmek istiyoruz. Fas ile devam eden otomotiv, yedek parça sanayi, bilişim ve iletişim alanlarındaki ticaret hacmimizi artırmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Ayrıca Ensari, Hindistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeliği için Fas’tan destek istedi.

Fas ziyareti kapsamında, bugün düzenlenecek olan Hindistan-Fas İş Forumuna katılacak Ensari’ye, yarın 5. Muhammed Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı takdim edilecek.

Ensari tarafından yapılan bu ziyaret, Hindistan’ın Fas’a 50 yıl sonra cumhurbaşkanı yardımcısı düzeyindeki ilk ziyaret olma özelliği taşıyor. Kuzey Afrika gezisi kapsamında Fas’ı ziyaret eden Ensari, 2-3 haziran tarihlerinde Tunus’u ziyaret edecek.

Hindistan, Kuzey Afrika ziyaretiyle, eğitim, bilişim ve teknoloji alanlarında verim arttırma ve karşılıklı bilgi alış verişini kapsayan ikili anlaşmalar yapmayı ve Afrika Kıtası ile ilişkilerini ileriye taşımayı hedefliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :