Hindistan 3 Çinli gazeteciyi sınır dışı ediyor

Hindistan 3 Çinli gazeteciyi sınır dışı ediyor

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan hükümeti, Çinli üç gazeteciden bu ay içinde ülkeyi terk etmesini istedi.Yetkililer, Çin resmi haber ajansı Şinhua adına...

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan hükümeti, Çinli üç gazeteciden bu ay içinde ülkeyi terk etmesini istedi.

Yetkililer, Çin resmi haber ajansı Şinhua adına çalışan üç gazetecinin vizelerinin yenilenmeyeceğini belirtti.

Vizelerin yenilenmeme sebebini açıklamayan yetkililer, Çinli gazetecilerin vizelerinin daha önce birçok kez uzatıldığını, hatta içlerinden birinin son yedi yıldır Hindistan'da yaşadığını ifade etti.

Yerel bir gazetede yer alan haberde ise gazetecilerin, Hindistan'ın Bangalore kentinin güneyindeki Tibetli aktivistlerle görüştükleri ileri sürüldü.

Şinhua ve Çin Dışişleri Bakanlığından gazetecilerin sınır dışı edilmesi kararıyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu.

Pekin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise bu sürenin çoğunda bağımsız olduklarını savunuyor. Çin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

Pekin yönetiminin uyguladığı dini kısıtlamaları protesto amacıyla ve Dalay Lama'nın dönüşüne izin verilmesi için 2009'dan bu yana 100'den fazla Tibetli intihar etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :