Her ay 2 bin 500 Afgan Türkiye vizesi alıyor

Her ay 2 bin 500 Afgan Türkiye vizesi alıyor

Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Akın: - "Şu an aylık 2 bin 500 kişiye vize veriyoruz”- “Afganların Türkiye’ye daha çok gelmesi Türkiye’nin ekonomisine ve ulusal güvenliğine katkıdır”

KABİL (AA) - Afganistan'da her ay Kabil ve Mezar-i Şerif’ten 2 bin 500 Afgan vatandaşı Türkiye vizesi alıyor.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Ali Sait Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afganların yasal yollarla Türkiye’ye gitme arzusunun her gün daha da artığını söyledi.

Aylık 2 bin 500 Afgan’ın Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği ve Mezar-i Şerif’teki Türk Konsolosluğundan vize aldığını belirten Akın, Türkiye vizesi alan Afgan vatandaşların yüzde 80’ninin daha önce Türkiye, Dubai ve diğer ülkelere gittiğini kaydetti.

Büyükelçi Akın, “Vize alan kişilerin sadece yüzde 20’si ilk kez Türkiye’ye gidiyor. Bunlar için de ciddi bir araştırma yapılıp, Afganistan’da sabit geliri ve işi varsa ancak vize veriyoruz.” dedi.

Afganların Türkiye’ye daha fazla gelmesinin Türkiye’nin ekonomisine ve ulusal güvenliğine katkı sağlayacağını dile getiren Akın, Afganların yoğun olarak tedavi, eğitim, ev almak ve gezmek için Türkiye’ye gittiğini ifade etti.

Akın, “Son dönemlerde ülkemizde terör saldırılarıyla Türk ekonomisini geriletmeye yönelik girişimler olmaktadır. Bu saldırılarda turizmimizi baltalatmak ve engellemek düşüncesi yer almaktadır. Bu saldırılara rağmen değişmeyen bir şey var, Afgan ziyaretçilerin Türkiye’ye gitme arzusu. Bu eksilmeden devam ediyor. Afganların Türkiye’ye gidiş isteği, ne olursa olsun artarak devam edecektir, şurada burada patlama oldu diye ya da saldırı oldu diye bu yönelimin gerilemesi söz konusu değildir.” diye konuştu.

- Talep sağlık ve emlak turizmine

Son dönemde Afganların sağlık ve emlak turizmi konusunda yoğun talebi olduğunu kaydeden Akın, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliğine her gün Türkiye’deki hastane ve emlakçılardan Afganlara tedavi fırsatı sunulduğu veya ev satıldığıyla ilgili yüzlerce e-postanın geldiğini aktardı.

Akın, sadece geçen yıl Türkiye’de Afgan vatandaşlarına bin 500 ev satıldığını dile getirerek, “Bunlar resmi rakamlar. Bazıları da tanıdıkları üzerinden ev alıyorlar, eğer biz ev almak için Türkiye’ye gitmek isteyen her Afgan’a vize verebilseydik, eminim en az 5 bin ev olurdu.” dedi.

- “Daha fazla vize verme kapasitesi geliştirmemiz gerekiyor”

Bunun yanında yasa dışı göçmenlerle vize alanların birbirine karıştırılmaması gerektiğini de vurgulayan Akın, “Türkiye’ye vizeli gidişlerin artmasından kesinlikle endişelenmemek lazım ve bunu yasa dışı göçle karıştırmamak lazım. Vizeli gidiş ne kadar artarsa yasa dışı göçe karşı mücadele de o kadar sağlamlaşır. Şu an aylık 2 bin 500 kişiye vize veriyoruz.” ifadesini kullandı.

Akın, Afganistan’da gittiği her yerde iş adamlarının vize almada kolaylık talep ettiğini belirterek, “Nereye gidersem herkesin en başta dile getirdiği sorun, vize almada kolaylık sağlanması. Bu karşılaştığım kişilerin hiçbiri yasa dışı göçmen değil, hepsi iş, güç, gelir sahibi insanlar. Vize verme kapasitesini geliştirebilmek ve başvuruları kolaylaştırabilmek için dışarıda bir seyahat acentesi aracılığı ile vize müracaatı alamaya 25 Mart'ta başladık.” dedi.

Afganların her gün 8.00-12.00 arası Türkiye Vize Başvuru Merkezi’nde, başvurularını daha iyi koşullarda yapabileceklerini duyuran Akın, önceden Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliğinde haftada sadece iki vize müracaatının alındığını anımsattı.

Büyükelçi Akın, bu yıl Afganistan’ın batısındaki Herat ve güneydeki Kandahar kentlerinde başkonsoloslar açmayı umut ettiklerini, bunu yapabilirlerse oralarda da vize işlemleri yaparak Afgan halkına erişimlerini daha da genişletebileceklerini bildirdi.

Türkiye vizesi almak için Türkiye Vize Başvuru Merkez’ine müracaat eden Niyaz Ali, “Türkiye vizesi için başvuruda bulunacağım, vize merkezindeki imkanlar çok iyi, Afganistan’da Türkiye dışında hiçbir ülkenin elçiliği bu imkanlarla vize başvurularını almıyor. Diğer ülkelerin vizesini almak için günlerce dışarıda yağmur ve güneş altında sırada durmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

Vize almak için gelen Nergis Frotan, Türkiye’nin her diğer alan gibi vize verme konusunda da Afganlara saygı duyup işlemleri güzel bir ortamda yaptığını ve işlemler sırasında kendilerini ağırladığını dile getirerek, "Afganistan’da bulunan diğer ülkelerin büyükelçilikleri, güvenlik nedeniyle vize için başvuruda bulunan Afgan vatandaşlarını içeriye almıyor ve vize için gelenler sıcak ve soğuk havalarda açık alanlarda beklemek zorunda kalıyorlar." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :