HDP'nin referandum kampanyası tanıtıldı

HDP'nin referandum kampanyası tanıtıldı

HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Baydemir:"HDP'nin sözünün, renginin yansımadığı bir anayasa, Türkiye'nin anayasası olabilir mi? Elbette ki hayır"

İSTANBUL (AA) - HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, partisinin sözünün, renginin yansımadığı bir anayasanın Türkiye'nin anayasası olamayacağını savundu.

HDP'nin 16 Nisan'da gerçekleştirilecek referanduma yönelik kampanyası, İstanbul'da tanıtıldı.

Osman Baydemir, burada yaptığı konuşmada, 1924'ten bu yana Türkiye'nin anayasalarında Kürtlerin ve kültürel zenginliklerin yer bulmadığını ileri sürdü.

Anayasaların toplumu bir arada yaşatmanın "dermanı" olduğunu, müzakere ve istişareyle ortak paydalarda buluşularak yapılması gerektiğini dile getiren Baydemir, şöyle devam etti:

"Figen Yüksekdağ Eş Genel Başkanımızın, Selahattin Demirtaş Eş Genel Başkanımızın, milletvekillerimizin içinde sözünün olmadığı, 6 milyon oy temsili olan HDP'nin sözünün, renginin yansımadığı bir anayasa, Türkiye'nin anayasası olabilir mi? Elbette ki 'hayır.' Olağanüstü hal rejimi, korku rejimi, korku cumhuriyeti ortamı içinde Türkiye'nin tümünü kucaklayan bir anayasa oluşturulabilir mi? Elbette ki 'hayır."

"12 Eylül ruhunun yeniden hortlatılmak" istendiğini savunan Baydemir, "12 Eylül askeri cuntasından günümüze değin bin bir emekle, mücadeleyle elde etmiş olduğumuz bütün kazanımları yok edip bir kez daha cunta anayasasının ruhunu dipdiri hale getiriyorlar." iddiasında bulundu.

Konuşmasına zaman zaman Kürtçe devam eden Baydemir, AK Parti'nin 7 Haziran'da ortaya çıkan iradeyi yok saydığını öne sürdü.

Osman Baydemir, "2 yıllık müzakere, istişare, çatışmasızlık sürecinde 90 yıllık yaralar kabuk bağladı. Bir kez daha insanlarımız birbirini anlamaya başladı, empati kurdu, geleceğe umutla baktı. 'Birlikte yaşayabiliriz' duygusunu en güçlü şekilde yaşadılar. Siz ne yaptınız? Milletin iradesini tanımadınız." ifadelerini kullandı.

Belediyelere kayyum atanmasını eleştiren Baydemir, anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin başına "kayyum" atanmak istendiğini iddia etti.

- "Ülkede tek adamı vasi ilan etmek istiyorlar"

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, anayasa değişikliğiyle otoriter bir rejimin kurulmak istendiğini ileri sürerek, Türkiye'nin buna "hayır" diyeceğine inandığını söyledi.

Anayasa teklifinde toplumun çeşitli kesimleri için hiçbir şeyin olmadığını savunan Kerestecioğlu, "Bu toplumdan hiç kimseye tek söz söylemeyen ve söyletmeyen bu anayasaya mahkum muyuz. Gerçekten bu halk size niye 'evet' desin?" değerlendirmesinde bulundu.

Tanıtım toplantısında HDP'nin kampanya boyunca kullanacağı Türkçe ve Kürtçe şarkılar dinletildi. Diyarbakır ve İzmir'de eş zamanlı yapılan toplantılara bağlanarak, buradaki konuşmalar yansıtıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :