"Hayvancılıkta ithalat Türkiye gündeminden çıkarılmalı"

"Hayvancılıkta ithalat Türkiye gündeminden çıkarılmalı"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: - "Kırmızı et üretiminin sürekli artıyor olması üreticimizin başarısıdır. 2010-2016 yılları arasında damızlık, besilik, kasaplık canlı hayvan ve et ithalatına toplam 4,4 milyar dolar döviz harcandı. İthalat yerine bu üretimi

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretiminin sürekli artmasının üreticinin başarısı olduğunu belirterek, "2010-2016 yılları arasında damızlık, besilik, kasaplık canlı hayvan ve et ithalatına toplam 4,4 milyar dolar döviz harcandı. İthalat yerine bu üretimi çiftçimiz yapmalıdır. İthalat kısa zamanda tamamıyla ülke gündeminden çıkarılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de kırmızı et üretiminin geçen sene 2015 yılına göre artış gösterdiğine dikkati çekerek, 2016 yılında kırmızı et üretiminin 1 milyon 173 bin tonu aştığını ifade etti.

Sığır yetiştiriciliğinin en önemli kırmızı et kaynağı olduğuna işaret eden Bayraktar, sığır sayının 2016 yılında 14 milyon 80 bin 155 başa yükseldiğini, besilik olarak kullanılan erkek dana-buzağı sayısının da yüzde 2,5 artarak 1 milyon 750 bin 982 başa ulaştığını kaydetti.

Koyun ve keçi sayının ise 2016 yılında azaldığını vurgulayan Bayraktar, koyun sayısının 31 milyona, keçi sayının ise 10,3 milyona gerilediğini belirtti.

Bayraktar, et ithalatının Türkiye'ye fayda sağlamadığına dikkati çekerek, üretimdeki artışın "ithalat lobisinin" iddialarını çürüttüğünü ifade etti. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Kırmızı et üretiminin sürekli artıyor olması üreticimizin başarısıdır. Verilen teşvikler artışta etkili olmuştur. Üreticimiz, kırmızı ette, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte halkımızın ihtiyacını rahatça karşılayabilir. Üretim artışı da bunu desteklemektedir. 2010-2016 yılları arasında damızlık, besilik, kasaplık canlı hayvan ve et ithalatına toplam 4,4 milyar dolar döviz harcandı. İthalat yerine bu üretimi çiftçimiz yapmalıdır. Ülke içi üretim teşvikleri sürdürülmeli, sütte istikrar sağlayıcı tedbirler alınmalı, ithalat kısa zamanda tamamıyla ülke gündeminden çıkarılmalıdır."

Ette fiyatların düşmesinin besi hayvanı ve yem maliyetlerine bağlı olduğunu vurgulayan Bayraktar, üretici maliyetinin yüzde 85-90’ını oluşturan besi hayvanı ve yem fiyatları düşmesi durumunda karkas et fiyatlarının da gerileyeceğini bildirdi. Bayraktar, üreticiden tüketiciye pazarlama zincirinin kontrol altında tutulursa, market fiyatlarının da makul seviyelere ineceğini belirterek, et ithalatının çiftçinin en büyük korkusu olduğunu belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :