Hamdi Acar: Kabul Etmek Yetmez

Hamdi Acar: Kabul Etmek Yetmez

Aladağ Kayak Merkezi projesini değerlendiren Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, “Kuru lafla konuşmak olmaz, arkasında durmak gerekiyor” dedi

Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, Aladağ Kayak Merkezi projesini gazetemize değerlendirdi. "Hedefimiz burada uluslararası kayak yarışlarının yapılarak Konya'nın isminin dünyaya duyurulması olacak" diyen Acar,  "Tahir Bey, yeni bir projeye bir anda evet demez, temkinli yaklaşır ama bu projeye onay verdi. Siyaset de kabullendi ama kabul etmek başka bir şey, kabul ettiğiniz şey için gayret sarf etmek başka bir şey. "Güzel bir proje" diyerek kuru lafla konuşmak olmaz, arkasında durmak gerekiyor. Ben bununla ilgili bir sıkıntı görmüyorum. Ben istiyorum ki; Konya yararlı konularda daha fazla bütünleşip hareket etsin." şeklinde konuştu.

7463.jpg

 

-Aladağ Kayak Merkezi projesi ne aşamaya geldi?  

Aladağ Kayak Merkezi projesi yaklaşık 10 yılı aşkın bir süredir bizim önemli bir projemiz olarak gündemde duruyor. Adım adım hedefe doğru gidiyoruz. Bu arada tüm Konyalı hemşerilerime teşekkür ediyorum çünkü gün geçtikçe bu projeye çok ciddi anlamda sahip çıkılıyor ve takip ediliyor. Ve bunun sonucu olarak da ok yaydan çıkmıştır. Allah'ın izniyle bu güzel ve Konya için ihtiyaç duyulan projeye kavuşacağız. Hata yapmadan, hızlı hareket etmekte fayda var. 2 yıldır Büyükşehir Belediye'mizle beraber somut olarak bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı'mız ikna oldu ve ondan sonra da bürokratlara talimat vererek bizim koordinasyonumuzla bu işler devam ediyor.  

dkvdsvywsaywp2s.jpg

-Tahir Akyürek'i ikna etmek zor oldu mu?  

Tahir Bey, yeni bir projeye bir anda evet demez, temkinli yaklaşır. Kendisi Türkiye'yi ve dünyayı çok fazla gezdiği için özellikle Kayseri/Erciyes'te ve Derbent/Aladağ'da bulunduğu sürelerle mukayese etti. Ve Aladağ'daki karın özelliklerini birkaç kış üst üste gelip gördü. Ondan sonra onay verdi. Onay verdikten sonra harekete geçtik. Şu anda Kayseri/Erciyes ekibini çalıştırıyoruz. Onlarla fizibilite çalışması yaptık. Ondan sonra da 54 milyon m² Aladağ'ın tamamını plan çerçevesinde projelendirdik.   

dkvdsvzxcaaty1d.jpg

- Rakamsal boyut olarak toplamda ne kadarlık bir proje?  

1 milyonu bulan bir proje toplamda. Ama asıl fiziki çalışmalarla rakamlar çıkacak. Aslında bu, tamamı değil. Bunlar projenin birinci ve ikinci etap kısımları. Tamamı için bunun bir 10 katını düşünebilirsiniz. Onlarca yıl sürecek bir şey. Kamu olarak biz, burada birinci ve ikinci kayak alanlarını yapacağız, sonra günübirlik tesis yapacağız. Geri kalanı özel sektör tarafından yapılacak.  Yapacağımız teleferik çalışmalarını da Turizm, Kalkınma, Gençlik ve Spor Bakanlığı'mızdan destek alarak yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanı'mız ilk etapta 15 milyonluk bir bütçe ayırdı. Ama biz istiyoruz ki 15 milyonu da harcamadan tamamını Ankara'dan ve özel sektörden karşılayarak tamamlayalım. Konya'mıza maliyet gelmeden bu projeyi bitirelim ve Konya'mıza güzel bir mekân, güzel bir ortam sağlayalım istiyoruz.   

derbent--(4)-001.jpg

-Tesislerin içeriğinde neler var, vatandaş Aladağ Kayak Merkezi'ni neden tercih etsin?  

Kayak merkezinde olacak şeyler nedir? Oraya ulaşan bir teleferiktir, kayak pist alanlarıdır. Kayak pist alanlarındaki teleski ve telesiyejlerdir. Günlük ihtiyaçların karşılanacağı günübirlik tesisler vardır ve kayak malzemeleri bulunan yerler vardır. Birinci etap bu. Bundan sonraki aşamada oraya uygun projeler göstererek yatırımcılara yer gösteririz, yatırımcılar da burada otellerini yaparlar ve oradaki yatırımlarıyla para kazanmaya çalışırlar. Buradaki kış sporları yaklaşık 4 ay sürer. 4 ay içerisinde turizmde en yüksek gelir sahibi olan turizm dalı kayak sporudur. Ama Derbent/Aladağ'da sadece kayak yapılmayacak, 4 ay kayağın dışında 8 ayda da doğa sporları, her türlü etkinlikler, faaliyetler gerçekleştirilecek. Bu tesis Konyalı için çok hesaplı olacak bir yer.  

-Bu projenin bakanlık ayağı var, Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı ayak var bir de özel girişimcinin olacağı alan var. Şu anda hangi aşamaya geldi?  

Şu anda projelerimizi hazırladık. Aladağ'ın bundan 100 yıl sonrasını da projelendirdik. Yani planlı, programlı, profesyonel bir başlangıç yapıyoruz. Turizm Bakanlığı'na bakanlar kurulu kararıyla buranın turizm bölgesi ilan edilmesi için dosya hazırladık. Son aşamada Konya milletvekilimiz Dr. Leyla Şahin Usta bu konuyu takip ediyor. 33 kurumdan, bakanlıklardan yazı alındı, bütün kurumlardan olumlu yazılar geldi, dosya tekâmül etti. Şu aşamada "burası turizm bölgesi ilan edildi" denmesini bekliyoruz.   

-Bu projeye Derbent inandı, Konya da inanmaya, kabullenmeye başladı mı?

İnanılmaz bir şekilde arsa fiyatları yüksek rakamlara ulaştı. Konya'da özellikle üniversite camiamız bu konuya çok bilinçli bir şekilde yaklaşıyor. En son Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin konuyla ilgili proje çalışmaları yapmaya başladığını duyduk. Hem günübirlik tesisle, hem otelle ilgili bir proje çalışmasına başladıklarını söylediler. Burada esas olan şey şu; Konya'nın böyle bir güzelliği profesyonelce yapması.

-Peki Konya siyaseti de bu projeyi kabullendi mi?  

Bunu kabul etmeyen hiç kimse yok. Ancak kabul etmek başka bir şey, kabul ettiğiniz şey için gayret sarf etmek başka bir şey. "Güzel bir proje" diyerek kuru lafla konuşmak olmaz, arkasında durmak gerekiyor. Ben bununla ilgili bir sıkıntı görmüyorum. Ben istiyorum ki; Konya yararlı konularda daha fazla bütünleşip hareket etsin. Sadece bizim takip etmediğimizi biliyorum, Konya bunu istiyor ama aktif olarak daha da bu konuyla ilgili çalışma yapmak gerekir. Mesela Konya'daki bürokratlarımız bu konuda daha aktif olabilir. Tabi onların yapacağı şeyler de sınırlıdır. Sözün özü bizim birinci etabı yapmamız lazım. Projeyi yeterince kamuoyuna tanıttık. Artık bu saatten sonra bu projenin daha fazla tanıtımı yapılmasından ziyade, birinci etabın yapılıp hizmete açılması lazım.   

-Bakanlıkla irtibat bitiyor mu?  

Bölgenin kültür ve turizm ilanı yapıldıktan sonra Kalkınma Bakanı'mıza gideceğiz. Yaklaşık 65 milyonluk bir teleferik var. Bu teleferik için Kalkınma Bakanı'mızın katkısını bekliyoruz. Ardından Turizm Bakanlığı'mıza, Gençlik ve Spor Bakanlığı'mıza giderek kalan rakamları tamamlayacağız. Konya'mıza fazla maliyet çıkarmadan Ankara ayağıyla halledeceğiz.  

-Özel girişimciden talepler var mı?  

Henüz burayı özel yatırıma açmadığımız halde yurt dışından da talepte bulunan iş adamlarımız oldu. Bu konuda Konya Büyükşehir Belediye'mize müracaatlar geldi. Bölgenin kültür-turizm bölgesi ilanıyla, burası ormandan çıkıp bizim kontrolümüze verildiği gibi aynı zamanda yatırımcılar için de %70'e varan bir dolaylı teşvik sağlayacak. Bu açıdan yatırımcılar için de bu önemli.  

-Arsa tahsis konusunda sıkıntılarınız var mı?  

Büyükşehir Belediye'mizle ortaklaşa çalışma yapacağız. Çünkü şöyle; biz burayı Büyükşehir'e koymamış olsak, Derbent küçük bir belediye. İlerde bazı istenmeyen kişilerin eline geçmesi söz konusu olabilirdi. Burayı geleceğe ait bir miras olarak görüyoruz, burada hata yapmadan ve geleceğe en düzgün şekliyle ulaştırmak istiyoruz. Planlamaların çok uzun sürmesi bundan kaynaklanıyor. Daha bunun yurt dışı bağlantıları olacak. Yani buradaki mekanik tesislerin çoğunu yapan dünyada iki-üç şirket var, onlarla bağlantılı olarak yapılacak. Bu arada o master planın üzerine belki lokal anlamda daha detaylı bazı şeyler de yapılabilir.  

-Burada Derbent Belediyesine düşen ne gibi sorumluluklar var, Konyalı ne yapmalı, Derbent halkı ne yapmalı? Bunlar içinde belediyenin yapacağı tesis var mı?  

Şu anda biz hazırlık yapmaya başlıyoruz. Mesela Derbent meydanını bir turizm bölgesine uygun şekilde küp taşlarla döşedik, binalara güzel kaplamalar yaparak Selçuklu mimari tarzıyla Aladağ Kayak Merkezi'ne uyum sağlamaya çalıştık. Tarihi yerlerimizi de ön plana çıkarmaya çalışıyoruz.   

-Aladağ'ın Kayak Merkezi olma yolunda önümüzdeki en büyük engel nedir?  

Kayak sporu Konya'nın çok yabancı olduğu bir alan. Bahsedilince yadırganıyor. Şimdi ise öyle değil. Konya'da daha önceden yapmış olduğumuz bir sektör olsaydı şu an daha kolay hareket ederdik. Aladağ hizmete girdiğinde Konya'ya yetmeyecek, daha başka uygun yerler daha aranacak ve o yerler daha kolay yapılacak. Konya bu anlamda bunu yadırgıyor, Konya'nın dışındakiler de yadırgıyor. Kışın Aladağ'a gelip de o karı, o dağı gören insanlar en az benim kadar heyecanlanacak. Aynı zamanda bu merkez Konya'nın toplum sağlığına hizmet edecek bir bölüm olacak. Özellikle hafta sonu insanlar çocuklarıyla birlikte alışveriş merkezlerine gidiyor. Trafik yoğunluğu bir taraftan, alışveriş merkezlerindeki park problemleri bir taraftan, içerisi çok kalabalık bu bir taraftan. Yani insanlar genellikle hafta sonlarını buralarda geçiriyorlar. Yani yılın büyük bölümünde hafta sonunu alışveriş merkezlerinde geçiren toplumun ruhsal sağlığı da sıkıntıya giriyor. Hafta sonlarını Aladağ'da geçirmiş olsalar stres atacaklar, psikolojileri iyileşecek, güzel hatıraları olacak. Fiziki anlamda hareketlilik olacak. Yani toplum sağlığı açısından olumlu etkileri olacak.  

-Üniversitelerin Aladağ Kayak Merkezi'nde bir projesi, çalışması vardı, son durum hakkında biraz daha ayrıntı alabilir miyiz? 

Şu anda gerek Necmettin Erbakan Üniversitesi rektörümüzle gerek Selçuk Üniversitesi rektörümüzle görüştüğümüzde her iki üniversite de burada yüksek okula da hatta burada üniversiteye bir yer tahsis edilmesini de istediler.  Sayın Valimiz de vilayete bir yer tahsis edilmesini istiyor. Üniversiteler de istiyor. İşte bu turizm ilanı o yüzden önemli. Turizm ilanından sonra o planlamaları yapacağız. Şu anda Aladağ'ın üç boyutlu güzel bir maketi yapıldı. O maketi de Büyükşehir Belediye Başkanı'mızla beraber kamuoyuna duyuracağız. 

-Ulaşım noktasında iyileştirme çalışmaları var mı?

50  kilometrelik yolu karayolları ağına aldırdık. Yeni kaplama ve genişleme yaptırdık ve orada bir proje hazırladık. O yolun yaklaşık 30-35 milyonluk bir projesi var. Şu anda Ankara'da ve o projeyi yatırım programına bu sene aldıracağız. O bölgenin milletvekili Ömer Ünal Bey olayı takip ediyor.  

-Nihai hedef nedir burada, belli bir öngörünüz var mı? 

Yatırım olarak burası belki 20-25 yıl sürecek. Yani 54 milyon m² 1-2 yılda tamamlanacak bir alan değil. Ama biz kamu olarak sadece vitrine o günübirlik tesislerle birinci ve ikinci etap kayak pistlerini yapacağız. Onun dışındaki bütün oluşumları özel sektör yapacak ama kontrolü ve denetimi bizde olacak. Ve buranın teleferik ve mekanik sistemi farklı bir alan. Bununla ilgili Konya'da hazır bir ekip yok. Biz bütün bu hizmetleri hizmet ihalesi yaparak alacağız. Hedefimiz burada uluslararası kayak yarışlarının yapılarak Konya'nın isminin dünyaya duyurulması olacak.  

Röportaj-M. Ali Elmacı