Hamas ve Fetih'in uzlaşı anlaşması

Hamas ve Fetih'in uzlaşı anlaşması

Hamas Siyasi Büro Üyesi Hayye:- "Uzlaşı anlaşmasını uygulamaya koymak için bir mekanizma üzerinde anlaşma hedefiyle Kahire'ye gidiyoruz"- "Hamas, Kahire'ye ya hükümetin çalışmalarını denetleme heyetini ya da yeni ulusal birlik hükümetini kurmak için gide

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, Filistinli gruplarla Mısır'ın başkenti Kahire'de salı günü yapacakları toplantının, "uzlaşı anlaşmasını uygulamaya koymak için bir mekanizma üzerinde anlaşma" hedefi taşıdığını belirtti.

Filistinli Gazeteciler Forumu'nun, yaşanılan son gelişmeleri ele almak için düzenlediği görüşmede basın mensuplarıyla bir araya gelen Hayye, "Kapsamlı ulusal bir diyalog dönemi ve uzlaşı anlaşmasını uygulamaya koymak için bir mekanizma üzerinde anlaşma hedefiyle Kahire'ye gidiyoruz." dedi.

Hayye, Kahire görüşmesinde başta Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), genel seçimler, emniyet, toplumsal uzlaşı, genel özgürlükler, ulusal birlik hükümetinin kurulması gibi son gelişmelerin konuşulacağını ifade etti.

2011 yılında imzalanan Kahire Anlaşması'nın hükümetin çalışmalarını denetlemek için 16 kişilik bir heyet oluşturulmasını öngördüğünü hatırlatan Hayye, "Hamas, Kahire'ye ya bu heyeti ya da yeni ulusal birlik hükümetini kurmak için gidecek. Yeni bir hükümete ihtiyacımız var. Çünkü bu artık halkın bir talebi, ulusal bir talep." diye konuştu.

Hayye, Filistin ulusal meclisi seçimleri için bir tarih belirlemek ve bu seçimler için yasal düzenlemeler üzerinde anlaşmak gerektiğini dile getirdi.

Hamas'ın önceki uzlaşı görüşmelerinde, mutabakat sürecini yönetmek, Filistin konusunda genel politikalar ve prensipler belirlemek için bir lider komitesi oluşturulması konusunda anlaştığını belirten Hayye, bu komitenin FKÖ'nün geliştirilmesi, bunun takibi, seçimleri ve ulusal uzlaşının denetlenmesi gibi görevlerinin bulunduğunu kaydetti.

Önceki görüşmelerde emniyet meselesine büyük önem verildiğini vurgulayan Hayye, Batı Şeria ve Gazze'deki emniyet teşkilatının Mısır gözetiminde yeniden yapılandırılacağını ifade etti.

Hayye, bunun için 8 emniyet personelinden oluşan ve onay alan ortak bir güvenlik komitesi oluşturulacağını aktardı.

Fetih Hareketi'nden ihraç edilen Muhammed Dahlan'ın başını çektiği toplumsal uzlaşı konusunda ise Hayye, Hamas ve Fetih arasındaki ayrılıktan zarar görenlerin yüzde 20-25'ini oluşturan 140 meseleyi Filistinli gruplarla tazmin etmeyi başardıklarını söyledi.

Hamas ile Fetih arasında 2007 yılında çıkan çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetmiş ve onlarcası da yaralanmıştı.

Mısır, 4 Mayıs 2011 tarihli Kahire Anlaşması'nı imzalayan tarafları, 21 Kasım 2017'de Kahire'de tekrar toplantıya davet etmişti.

Hamas ve Fetih heyetleri, Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzalamıştı. Bu kapsamda, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti, en geç 1 Aralık 2017 tarihine kadar Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de tüm görevlerini yerine getirecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :