"Halep'teki terör ve katliam durdurulmalı"

"Halep'teki terör ve katliam durdurulmalı"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin:- "Halep'in doğusunda bulunan mahallelerdeki caddelerde onlarca ceset yerlerde yatıyor. Mahalle sakinleri bu cesetleri yoğun bombardıman ve vurulma korkusundan dolayı geri alamıyor"- "Halep'te yaşananlar Duma'da, R

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, uluslararası toplumu Suriye'nin Halep kentinin doğusunda katliama uğrayan kadın, erkek ve çocukların çığlıklarına kulak vermeye çağırarak "Halep'teki terör ve katliam durdurulmalıdır." ifadesini kullandı.

Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, Halep'in doğusundan kaçan, etrafı sarılan veya ele geçirilen sivillere uluslararası hukuk çerçevesinde muamele edilmesi gerektiğini vurguladı.

BM İnsan Hakları Ofisine çok sayıda sivilin yoğun bombardımanda öldürüldüğü ve Beşşar Esed rejimi güçlerince infaz edildiğine dair güvenilir kaynaklardan bilgiler ulaştığını aktaran Hüseyin, "Halep'in doğusunda bulunan mahallelerdeki caddelerde onlarca ceset yerlerde yatıyor. Mahalle sakinleri bu cesetleri yoğun bombardıman ve vurulma korkusundan dolayı geri alamıyor." ifadesine yer verdi.

Hüseyin, "Halep'te yaşananlar Duma'da, Rakka'da ve İdlib'de de tekrar edebilir. Bunun devam etmesine izin veremeyiz" uyarısında bulunarak Esed rejiminin uluslararası insancıl hukuka göre bütün yaralı ve hastalara, "savaşçı" ve "sivil" ayırımı gözetmeksizin tıbbi yardım sunmakla zorunlu olduğunun altını çizdi.

Kendilerine gelen bilgilere göre, Halep'in doğusundaki muhaliflerin bir kısmının bölgeyi terk ettiğini, bazılarının Esed rejimine bağlı güçler tarafından öldürüldüğünü ve tutuklandığını belirten Hüseyin, "Birçok aile sevdikleriyle irtibatı kaybettiğini bildiriyor. Jibreen sanayi bölgesinde gençlerin hükümet yanlılarınca gözaltına alındığına dair gelen haberler de var." bilgisini paylaştı.

- "Dünya Halep'i izliyor"

Uluslararası toplumu Halep'te dehşet yaşayan ve katliama uğrayan kadın, erkek ve çocukların çığlıklarına kulak vermeye davet eden Hüseyin, "Halep'teki terör ve katliam durdurulmalıdır. Dünya Halep'i izliyor. Biz de kendi halkına karşı işlenen ihlalleri, sorumlularının bir gün hesap vereceği inancıyla belgeliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, bu sabah BM Cenevre Ofisinde yaptığı açıklamada, Esed rejimine bağlı güçlerin sivillerin evlerine girdiklerine ve kadınlarla çocukları da öldürdüklerine dair bilgiler edindik. Bize gelen bilgiye göre, Esed rejimine bağlı güçler 11'i kadın 13'ü çocuk en az 82'i kişiyi öldürdü." demişti.

AA muhabirinin sorusu üzerine Colville, Halep'in doğusundan rejim kontrolündeki batıya geçen 30 ila 50 yaşlarında ve kaybolduğu iddia edilen yüzlerce sivil erkeğin akıbeti hakkında da henüz net bir bilgiye ulaşamadıklarını ifade etmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :