Haiti'den Oxfam skandalına tepki

Haiti'den Oxfam skandalına tepki

Devlet Başkanı Moise: - "Haiti Oxfam'daki olay, insanlık onurunun son derecede ciddi ihlalidir"

ANKARA (AA) - Haiti yönetimi, çalışanlarının ülkede depremzedelerle para karşılığı cinsel ilişkiye girdiği ortaya çıkan İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam'a tepki gösterdi.

BBC'nin haberine göre, Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, sosyal medya hesabından, uluslararası yardım kuruluşunda yaşanan kriz hakkında paylaşımda bulundu.

Moise, şu ifadeleri kullandı:

"Haiti Oxfam'daki olay, insanlık onurunun son derecede ciddi ihlalidir. En çaresiz oldukları anda muhtaç insanları sömürmek için insani yardım görevlisi konumunu kullanan bir cinsel saldırgandan daha çirkin ve şerefsiz kimse yoktur."

Oxfam'ın Haiti'de görev yapan bazı eski çalışanları, söz konusu olayla ilgili endişelerini dile getirmeye çalıştıklarını ancak şikayetlerinin dikkate alınmadığını dile getirdi.

Haitili birçok sivil toplum kuruluşu, Haiti'de faaliyet gösteren Oxfam ile ilgili sorunların kurumsal olduğunu belirtti.

Haiti Ulusal İnsan Hakları Savunma Ağı Başkanı Pierre Esperance, BBC'ye yaptığı açıklamada, Oxfam'ı, depremin ardından fabrikaya benzeterek, "Birçok çalışanı olan ve kötü yönetilen büyük bir kuruluş. Kalkınmayla ilgili herhangi bir becerisi olmayan insanlar çok para kazanıyor ve işte sonuç bu." ifadelerini kullandı.

Haiti'de bir hükümet kaynağı da ülkede faaliyet gösteren yabancı yardım kuruluşları hakkında inceleme başlatılacağını bildirdi.

- Skandalda istifa

Oxfam'un bazı çalışanlarının, 2010'da Haiti'deki depremin ardından depremzedeler ile para karşılığı cinsel ilişkiye girdiği, The Times gazetesinin yayımladığı bir haberle ortaya çıkmıştı.

Bazı çalışanların adının karıştığı skandalı örtbas etmekle suçlanan üst düzey yönetici yardımcısı Penny Lawrence, dün olayın sorumluluğunu üstlendiğini ve görevinden istifa ettiğini açıklamıştı. Lawrence, "Çad ile Haiti'de çalışan personelin davranışları hakkında endişeler dile getirilmişti ve biz bu konuda yeterli davranış sergileyemedik." demişti.

İngiliz hükümeti de skandalın ortaya çıkması üzerine kuruluşa her yıl yaptığı mali katkıyı gözden geçireceğini bildirmişti. İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Penny Mordaunt, "Ahlaki liderlikten yoksun hiçbir kuruluşun hükümet ile ortak çalışmayacağını" söylemişti. İngiliz hükümeti, Oxfam'ın bütçesine yılda yaklaşık 32 milyon sterlin mali katkıda bulunuyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :