Güney Sudan'daki olaylar

Güney Sudan'daki olaylar

IGAD: "Cumhurbaşkanı Mayardit ve yardımcısı Machar, şiddeti durdurmak için cesur adımlar atmalı"

Afrika Birliği ve Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar'a şiddeti durdurmak için cesur adımlar atmaları yönünde çağrıda bulundu.

IGAD Dönem Başkanı Etiyopya Başbakanı Hailemariam Dessalegn, otorite tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da meydana gelen olayların, ülkede barış ve istikrarın tesisi çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaları baltaladığını belirterek, "Cumhurbaşkanı Mayardit ve yardımcısı Machar'ın şiddeti durdurmak için cesur adımlar atmaları, başkent ile ülkenin tüm bölgelerinde barış ve istikrarı yeniden sağlanması için çalışmaları gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Tarafları, sükunet ve kamu yararına öncelik vermeye çağıran Dessalegn, halihazırdaki şiddet olaylarının, ülkede barış anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirme konusunda disiplinsiz davranan grupların varlığına işaret ettiğini aktardı.

Dessalines, taraflar arasındaki gerginliğin tırmanması sonucu sivil kayıpların artmasından endişe edildiğine işaret ederek, IGAD yönetim kurulunun, bölgedeki durumu değerlendirmek ve kötüleşmesini engellemek için atılması gereken adımları görüşmek üzere yakın zamanda bir toplantı düzenlemeyi planladığını kaydetti.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında cuma günü başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda 269 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Ülkede uzun süre devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, IGAD gözetiminde Ağustos 2015'te gerçekleşen barış görüşmelerinde, hükümet ile silahlı muhalif gruplar, "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulması ve genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşmayı imzalanmıştı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :