Güney Sudan zirvesi ertelendi

Güney Sudan zirvesi ertelendi

IGAD'ın Güney Sudan krizi için düzenleyeceği zirve Devlet Başkanı Mayardit ile muhalif lider Machar'ın da katılımının sağlanması için gelecek haftaya ertelendi

ADDİS ABABA (AA) - Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD), Güney Sudan krizine çözüm amacıyla düzenleyeceği zirve Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile muhalif lider Riek Machar'ın da katılımının sağlanması için gelecek hafta cuma gününe ertelendi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kenya ve Uganda, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yarın yapılması planlanan zirvenin başarısı ve Mayardit ile eski yardımcısı Machar'ın da katılımlarının sağlanması için erteleme talebinde bulundu.

Zirveye Sudan, Kenya, Uganda, Cibuti, Somali ve Etiyopya'dan üst düzey katılım bekleniyor.

Yaklaşık iki haftadır nerede olduğu bilinmeyen Machar, bugün AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şayet Afrika Birliği Barış Gücü yarınki toplantısında Güney Sudan'da barışı korumak için asker gönderme kararı almazsa, benim güçlerim birkaç saat içinde başkent Cuba'ya girmek ve kontrolü sağlamak için hazır." demişti.

- Ne olmuştu?

Güney Sudan'daki barış sürecinde Devlet Başkanı Birinci Yardımcılığı görevine dönen Machar, 8 Temmuz'da Cuba'da çatışmaların yeniden patlak vermesiyle ortadan kaybolmuştu.

Tarafların 11 Temmuz'da ateşkes ilan etmesine rağmen Machar ortaya çıkmadı. Devlet Başkanı Mayardit, yaklaşık iki hafta boyunca nerede olduğu bilinmeyen Machar'dan doğan boşluğu doldurmak için muhalif grupların tavsiyesi üzerine hafta başında Madencilik Bakanı Taban Deng Gai'yi Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı olarak atadı.

Machar'ın sözcüsü James Gatdet Dak ise atama kararının ardından yaptığı açıklamada, Machar'ın görevden alınmasının sadece barış anlaşmasının ihlali değil, aynı zamanda tüm barış sürecinin sonlanması anlamını taşıdığını ifade etti. Dak, Machar'ın yerine atanan Gai'nin de isyancı güçlerin fiili komutanı olmadığını ve muhalif liderlerin yüzde 95'inin hala Machar'a bağlı olduğunu belirtti.

Sudan'dan ayrılarak beş yıl önce bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmiş, uluslararası kuruluşların gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucunda 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun olarak tüm tarafların katılımıyla kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :