Güney Kore Geçici Devlet Başkanı Hwang'dan THAAD açıklaması

Güney Kore Geçici Devlet Başkanı Hwang'dan THAAD açıklaması

Hwang:- "THAAD, Kuzey Kore'den gelecek nükleer ve füze tehdidine karşı ulusal güvenliği ve halkın hayatını korumak için alınan meşru müdafaa yöntemi"- "Tekrar açıklığa kavuşturmak isterim ki bu sistem herhangi bir ülkeyi hedef almıyor"

SEUL (AA) - Güney Kore Geçici Devlet Başkanı Hwang Kyo-ahn, Çin'in yoğun muhalefetine rağmen ülkeye Amerikan Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) sistemi yerleştirilmesini "hayati bir savunma önlemi" olarak niteledi.

Yonhap ajansının haberine göre, Hwang yaptığı açıklamada, THAAD sisteminin konuşlandırılmasının yalnızca Kuzey Kore'den gelecek nükleer ve füze tehdidine karşı ulusal güvenliği ve halkın hayatını korumak için alınan meşru müdafaa yöntemi olduğunu belirtti.

Hwang, "Tekrar açıklığa kavuşturmak isterim ki bu sistem herhangi bir ülkeyi hedef almıyor." dedi.

Çin'in tepkisine değinen Hwang, "Pekin tarafından atılan adımları takip etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Bu arada Çin Ulusal Turizm Yönetiminin Pekin'deki seyahat acentalarına Güney Kore turlarını askıya almalarına yönelik talimat verdiği ileri sürüldü.

Güney Kore Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu iddiaların araştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, "İddialar gerçekse Pekin'in THAAD'a tepki olarak sıradan insanların seyahatine bu şekilde mani olması çok üzücü olur." ifadesi kullanıldı.

Kore Turizm Organizasyonunun geçen yıl ülkeye gelen 8,06 milyon Çinli turistin harcamasını temel alarak hazırladığı verilere göre, Çin'in seyahat ajanslarına yasak getirmesi, Güney Kore için 10 milyar dolar kayıp anlamına geliyor.

Güney Kore Savunma Bakanlığı 27 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ordunun THAAD'ın üç ay içinde konuşlandırılması için çalışmalara başlayacağını belirtmişti.

Pekin yönetimi, sistemin konuşlandırılmasını tehdit olarak gördüğünü açıklamış ve bazı kültürel, ticari ürünlere getirdiği kısıtlamalarla bu konuda yaptırım niteliğinde adımlar atmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang da ABD'nin Güney Kore'de THAAD sistemi kurma planını eleştirerek, sistemin "Kore yarımadasındaki istikrara ve Çin ile bölge ülkelerinin stratejik çıkarlarına ciddi zarar vereceğini" savunmuş ve "Pekin yönetimi kendi güvenlik çıkarlarını korumak için bu konuda gerekli önlemleri alacaktır." ifadesini kullanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler