Gül çiçeğinin kilogramı 5,61 lira oldu

Gül çiçeğinin kilogramı 5,61 lira oldu

ISPARTA (AA) - Isparta'da üreticiye kilogram başına ödenecek gül çiçeği fiyatı, 5,61 lira olarak açıklandı.Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış...

ISPARTA (AA) - Isparta'da üreticiye kilogram başına ödenecek gül çiçeği fiyatı, 5,61 lira olarak açıklandı.

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, yönetim kurulu üyeleriyle düzenlendiği basın toplantısında, 2015 gül sezonunun 15 Temmuz-15 Ağustos tarihlerinde gerçekleştiğini, GÜLBİRLİK olarak 54 gün boyunca gül alımı yaptıklarını söyledi. 

Geçen yıllara göre sektörün bu yıl önemli sorunlar yaşadığını dile getiren Çelik, 23 Nisan'da gerçekleşen don nedeniyle ortalama yüzde 25'lik rekolte kaybı yaşandığını kaydetti.

Mayıs ve haziran aylarının serin geçmesiyle gülde oluşan rekolte kaybının az miktar da olsa telafi edildiğini anlatan Çelik, 2015 gül çiçeği rekoltesinin 5 bin 500 ila 6 bin ton aralığında gerçekleştiğini vurguladı. 

Benzer rekolte kaybının önemli gül üreticilerinden biri olan Bulgaristan'da da yaşanmasının gül yağı piyasasında arz ve talep dengelerinin değişmesine neden olduğunu vurgulayan Çelik, bu durumun gül çiçeği ve gül yağı fiyatlarına da yansıdığını belirtti. 

Oluşan rekolte kaybından üreticinin fazla etkilenmemesi için çaba gösterdiklerini anlatan Çelik, "Geçen yıl gül çiçeği fiyatımız 4,21 liraydı. Bu yıl üreticiye kilogram başına ödenecek gül çiçeği fiyatı 5,61 lira olarak tespit edildi. Bu fiyatın tüm üreticilere ve üretici ortaklarına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Çelik, mevcut üretimle bile Isparta'nın halen dünya gül yağı üretimdeki en önemli merkez olduğunu, sektörün Türkiye'ye 20 milyon avroluk ihracat desteği sağladığını sözlerine ekledi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı