Guantanamo mahkumları hakkındaki iki suçlama düştü

Guantanamo mahkumları hakkındaki iki suçlama düştü

MIAMI (AA) - ABD'nin Küba'da bulunan Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkeme, 11 Eylül saldırısını organize etmekle suçlanan Halid Şeyh Muhammed'in...

MIAMI (AA) - ABD'nin Küba'da bulunan Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkeme, 11 Eylül saldırısını organize etmekle suçlanan Halid Şeyh Muhammed'in de aralarında bulunduğu beş mahkum hakkındaki iki suçlamayı düşürdü.

Hakim Albay James Pohl, beş kişi hakkında "sivillere ait mülke saldırma" ve "mala zarar verme" suçlamalarıyla açılan davanın zaman aşımına uğraması nedeniyle reddine hükmetti.

11 Eylül saldırısını organize etmek ve saldırıyı gerçekleştiren uçak korsanlarına lojistik destek sağlamakla suçlanan söz konusu beş kişinin diğer suçlardan yargılanmasına halen devam ediliyor.

Savaş hukukuna aykırı davranarak yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olan 11 Eylül 2001 terör saldırısını planlamak suçundan yargılanan Muhammed ve diğerleri ilk kez 2008 yılında hakim karşısına çıkmıştı.

ABD tarihinin en kötü terör saldırısı olan 11 Eylül'ün beyni kabul edilen Halid Şeyh Muhammed ile 4 arkadaşı, 2012'de Guantanamo'daki askeri mahkemeye çıkarılmıştı. ABD'ye getirildikten sonra ilk kez 2012'de kamuoyunun önüne çıkarılan Muhammed, yargıç Albay James Pohl'un sorularına defalarca yanıt vermeyi reddetmişti.

Muhammed ile arkadaşları Velid Bin Attaş, Remzi Binalşib, Ali Abdülaziz Ali ve Mustafa Ahmet El Havsavi'nin, cinayet, terörizm, suikast, uçak kaçırmak ve mülke zarar vermek gibi suçlardan yargılandıkları davada suçlu bulunmaları halinde ölüm cezasına çarptırılabilecekleri kaydedilmişti.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, 2009 yılında tutukluların davalarını ABD'deki sivil mahkemelere taşımaya çalışmış ancak tepkiler üzerine 2011 yılı Nisan ayında bu kararından geri dönmüştü. Muhammed, daha önce askeri duruşmada 11 Eylül saldırılarının "fikir babası" olduğunu kabul etmişti. Pakistan'da 2003 yılı Mart ayında yakalanan, 2006 yılında Guantanamo'ya getirilen Muhammed, buradaki tutukluluğu süresince defalarca işkenceye uğradığını iddia etmişti. ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) belgeleri, Muhammed'in 183 kez boğulma hissi veren işkence yöntemine maruz kaldığını doğrulamıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :