GTO Yönetim Kurulu Başkanı Bartık:

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Bartık:

"Ticarette zor günler geçiriyoruz. Bugünlerin fırsata çevrilmesi için hedef pazarlar belirleyip, dünyayı yeniden turlamamız lazım"

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, ticarette zor günler geçirildiğini belirterek, "Bugünlerin fırsata çevrilmesi için hedef pazarlar belirleyip, dünyayı yeniden turlamamız lazım" dedi. 

Bartık, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin yeni yılın başından itibaren ihracatta sıkıntı yaşadığını ifade etti.

Ülkede yaşanan sıkıntıların yanı sıra dünya genelindeki durgunluğun da ihracatı olumsuz etkilediğini aktaran Bartık, "Dünya ticaretinde son yıllarda durağanlık var. Bunun da farklı sebepleri var. Farklı coğrafyalardaki siyasi krizler, iç savaş, petrol fiyatlarının düşmesi, bazı ülkelerin paralarını devalüe etmesi gibi birçok neden öne çıkıyor. Son aylarda paritedeki hareketlilik de Türkiye gibi ekonomisi gelişmekte olan ülkelerin ekonomisini etkilemeyi başardı" değerlendirmesinde bulundu. 

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybettiğini belirten Bartık, kriz ya da durağanlığın iş dünyasının moralini bozduğunu kaydetti. Bartık, şöyle devam etti:

"Planlar erteleniyor, bulanık suda balık tutmak istemeyenler, oltalarını suya atmak için suların durulmasını bekliyor. Her şeye rağmen hayat devam ediyor ve ihtiyaçlar bitmiyor. Bu ihtiyaçların neler olduğunu tespit edip, ülkelerin ihtiyaçlarını analiz etmeliyiz. Ticarette zor günler geçiriyoruz. Bugünlerin fırsata çevrilmesi için hedef pazarlar belirleyip, dünyayı yeniden turlamamız lazım. Bu şekilde krizi fırsata çevirmiş oluruz."

Gaziantep'in yeni yılın ilk ayını 515 milyon 343 bin dolarlık ihracatla kapattığını hatırlatan Bartık, bu rakamın üstüne ancak nisan ayında çıkıldığını belirtti.

Kentin en fazla ihracatı da nisan ayında 536 milyon 357 bin dolarla gerçekleştirdiğini anımsatan Bartık, bu rakamın 9 aylık süreçte geçilemediğine dikkati çekerek, öncelikle komşu ülkelerle ihracatın artırılmasına ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Komşuların yanı sıra ihracatın öne çıktığı pazarların da elde tutulması gerektiği önerisinde bulunan Bartık, iyi bir yol haritasıyla ihracatı artırmanın mümkün olduğunu ifade etti. 

Gaziantep'in bugüne kadar çok "kara kışlar" gördüğünü belirten Bartık, bu sürecin de aynı şekilde geride bırakılacağına inandığını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı