GRAFİKLİ - Siyasi tarihin genç liderleri

GRAFİKLİ - Siyasi tarihin genç liderleri

Fransa'da 39 yaşındaki Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesi genç yaşta başkan olan siyasetçileri hatırlattı- Macaristan Başbakanı Orban, 1998 yılının temmuz ayında ilk defa başbakanlığa seçildiğinde 35 yaşındaydı- Kanada Başbakanı Trudeau, 2015 yılında 43 y

ANKARA (AA) - ERCAN CANBOLAT - Fransa’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini 39 yaşındaki eski Maliye Bakanı Emmanuel Macron’un kazanması, tarihte genç yaşta liderlik koltuğuna oturan siyasetçileri gündeme getirdi.

Seçimde oyların yüzde 66,06’sını alan Macron, Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı oldu.

Macron, şimdiki cumhurbaşkanı François Hollande’ın danışmanlığını yapmış, daha sonra da Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürütmüştü. Hollande'ın 2014'te ekonomi bakanı olarak görevlendirdiği Macron, 2016'nın nisan ayında Yürüyüş Hareketi'ni kurmuş, ağustosta ekonomi bakanlığından istifa ederek cumhurbaşkanlığı seçiminde bağımsız aday olmuştu.

Macron, 15 yaşındayken tanıştığı, kendisinden 24 yaş büyük tiyatro öğretmeni Brigitte Trogneux ile evli. Trogneux'un ilk evliliğinden üç çocuğu ve 7 torunu bulunuyor.

Macron'un zaferi, genç yaşta iktidara gelen siyasetçileri yeniden akla getirdi. Her ne kadar ülkeden ülkeye değişse de 35-45 yaş aralığı, bir devleti yönetmek için genç sayılıyor.

- Macaristan'ın 35 yaşındaki başbakanı: Orban

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Temmuz 1998'de ilk defa başbakanlığa seçildiğinde 35 yaşındaydı.

Orban, 1998'den 2002'ye kadar başbakanlık görevini yürüttü. 2010'da yeniden başbakanlık koltuğuna oturan Orban, halen görevini sürdürüyor. Orban, muhafazakar çizgideki Genç Demokratlar Partisinin (Fidesz) kurucuları arasında bulunuyor. Muhalefet, Orban'ı Macaristan'da insan haklarını sistematik biçimde yok etmekle suçluyor.

-Yunanistan solunun genç ismi Çipras

Yunanistan’da 25 Ocak 2015'te yapılan erken seçimi, oyların yüzde 36,34'ünü alan Radikal Sol Koalisyon İttifak Partisinin (SYRIZA) zaferiyle sonuçlandı.

Partinin lideri Aleksis Çipras, başbakanlık koltuğuna oturduğunda henüz 40 yaşındaydı.

- Kanada'nın yakışıklılığıyla gündeme gelen başbakanı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2015'te başbakan seçildiğinde 43 yaşındaydı. Ülkenin orta direği sayılan dar gelirliler üzerine kurduğu ''Real Change' (Gerçek Değişim)" sloganı ile 19 Ekim 2015’de yapılan federal seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkan Trudeau'nun Liberal Partisi, 9 yıl süren Stephen Joseph Harper dönemine son verdi. Liberal Partinin iki üniversite bitiren genç lideri Trudeau, Kanada’nın 23. başbakanı oldu. Babası Pierre Trudeau da 4 kez başbakanlık görevini yapmıştı.

Justin Trudeau, siyasi kariyerine başlamadan önce matematik, Fransızca ve sosyal bilgiler öğretmeni olarak çalışıyordu.

- Koalisyonlar ülkesi İtalya

İtalya tarihinin en genç başbakanı olarak tarihe geçen Matteo Renzi, 2014'te iktidara geldiğinde 39 yaşındaydı. İtalya’da 2016'da yapılan anayasa değişikliği referandumundan yenilgiyle çıkan ve istifasını veren Başbakan Matteo Renzi, ülkede son 6 yılda istifa eden 4. başbakan olmuştu.

Cumhuriyeti seçtiği 1946’dan bu yana 63 hükümetin görev aldığı İtalya’da, bin 17 gün iktidarda kalan Renzi hükümeti, bu süreyle ülkede en uzun süre kesintisiz şekilde iktidarda kalan 4. hükümet olmuştu.

İtalya'nın eski başbakanı Renzi, bu haliyle 2008’den bu yana en uzun süre iktidarda kalan ikinci lider olarak da dikkati çekiyor.

- Pakistan ve ABD'nin suikast kurbanı genç liderleri

Genç yaşta liderlik koltuğuna oturan siyasetçiler, sadece erkekler arasından çıkmıyor. Pakistan'da başbakanlık koltuğunda oturan Benazir Butto, bu görevi 1988'de ilk kez devraldığında henüz 35 yaşındaydı. Pakistanlı siyasetçi, 2007 yılında uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti.

ABD'nin 35. Başkanı John F. Kennedy, 1961'de Beyaz Saray'daki görevine geldiğinde 43 yaşındaydı. Genç yaşı ve karizmasıyla o dönem dikkatleri üzerine çeken Demokrat başkan, ABD'nin yenilenmesi açısından halka umut vermişti.

İktidarı döneminde çok sayıda tarihi olayın yaşandığı John F. Kennedy, 1962'de Küba'da Sovyet füzeleri olduğunu açıklamıştı. Bunun üzerine Amerikan donanması Küba'yı ablukaya almıştı. Kennedy'nin açıklamaları üzerine ortaya çıkan "füze krizi" dünyayı nükleer savaşın eşiğine getirmişti. Başkan John F. Kennedy, 22 Kasım 1963'te Dallas'ta uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Suikastın faili olarak yakalanan Lee Harvey Oswald ise gözaltındayken Jack Ruby tarafından öldürülmüştü. Bu suikast hala gizemini koruyor.

- İngiltere'yi Irak'a sürükleyen Başbakan Blair

İngiltere'de 1997'de başbakan olduğunda henüz 43 yaşındaki Tony Blair, liderliğini yaptığı İşçi Partisini merkez solda konumlandırarak üst üste 3 seçim kazanıp 10 yıl başbakanlık yapmıştı. Blair, İşçi Partisi lideri olarak en uzun süre başbakanlık koltuğunda oturmayı başarmıştı.

Blair, İngiltere’nin 2003 yılında ABD öncülüğünde Irak’ın işgaline katılmasında oynadığı rol nedeniyle kamuoyunun tepkisini çekmişti. Blair, işgaldeki rolü nedeniyle çıkan tartışmalardan dolayı oluşan kamuoyu baskısı karşısında 2007'de hem başbakanlıktan hem de 1992'den bu tarihe kadar yürüttüğü İşçi Partisi liderliği görevinden istifa etmişti.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :