GRAFİKLİ - FETÖ/PDY operasyonlarında gözaltı sayısı 4 bini aştı

GRAFİKLİ - FETÖ/PDY operasyonlarında gözaltı sayısı 4 bini aştı

Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonlarda, mayıs ayı 865 gözaltı sayısı ile en fazla gözaltı işleminin gerçekleştiği ay oldu- Yılın ilk 3 ayında toplam

KONYA (AA) - RIFAT YERLİKAYA/SAVAŞ GÜLER - Devlet içinde yapılanarak çıkarları doğrultusunda usulsüzlük, yasa dışı uygulama ve kumpas çalışmaları yürüten "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik operasyonlar kapsamında mayıs ayında 865 kişi gözaltına alındı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonların başladığı 2014'ten bu yana toplam 4 bin 11 zanlı gözaltına alındı, bunlardan 822'si tutuklandı. Tutuklananların bir bölümü itirazlar üzerine ya da yargılama süreçlerinde serbest bırakıldı.

Bu yılın ilk 3 ayında toplam 675, nisan ayında ise 671 şüphelinin gözaltına alındığı FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonlarda, mayıs ayında da 865 kişi gözaltına alındı. Böylelikle en fazla gözaltı işleminin gerçekleştiği ay olan mayıs ayında gözaltına alınan şüphelilerden 193'ü tutuklandı.

Yılbaşından bu yana gerçekleşen operasyonlarda ise gözaltı sayısı 2 bin 211'e ulaştı.

- FETÖ/PDY'ye "finansman" operasyonu

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğünce düzenlenen operasyonda, ABD'deki bir firma aracılığıyla FETÖ/PDY'ye finansman sağladıkları tespit edilen 46 kişiden 30'u gözaltına alındı.

Şüphelilerin gönderecekleri parayı, denetime takılmaması için 10 bin dolar sınırının bir dolar altında, 9 bin 999 dolar olarak aktardıkları tespit edildi.

- Emniyette "casus yazılım" operasyonu

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığındaki bazı bilgisayarlara, 2013 yılında bir yazılım firması aracılığıyla virüs yüklettikleri tespit edilen 3'ü polis 8 kişi, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alındı.

Şüphelilerin, görevden alınma süreçlerinde, 2013 yılında İstanbul'daki bir yazılım firması aracılığıyla bazı bilgisayarlara virüs yükledikleri ancak yerlerine gelen polislerin bu virüsü tespit ederek etkisizleştirdikleri ve herhangi bir bilgi akışının olmadığı öğrenildi.

Aradan geçen sürede virüsleri yükleyen polis ve kişilerin tespiti için çalışmaların yapıldığı, şüphelilerin kimlik tespitinin ardından operasyonun başlatıldığı belirtildi.

- İstanbul merkezli FETÖ/PDY operasyonu

FETÖ/PDY'ye finans sağladıkları öne sürülen, aralarında şirket ve dernek yöneticilerinin de olduğu şüphelilere yönelik İstanbul, Konya ve Kırklareli'de düzenlenen eş zamanlı operasyonda 36 kişi gözaltına alındı.

Bazı zanlıların, 15,5 milyon doları bankacılık sektörü üzerinden Mısır ve bazı Arap ülkelerine aktardıkları, Bank Asya'da örgütsel amaçlı açılan 6 ayrı hesapta burs, kurban ve "himmet" adı altında vatandaşlardan toplanan 8,7 milyon lirayı akladığı, örgüt şirketleri arasında 60 milyon liralık şüpheli para transferleri gerçekleştirdiği ve bankadan 4,5 milyon liralık usulsüz kredi kullandırdığı belirlendi.

Anadolu 9. Sulh Ceza Hakimliğince örgütün üst düzey yöneticileri Mustafa Ö, Ali Ç, Ahmet Ç. ile Vedat K'nin de aralarında bulunduğu 30 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

- Eğitim kurumları aracılığıyla milyonluk vurgun

Konya'da FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan bazı okul, dershane ve yurtların bağlı bulunduğu şirketlerin, eğitim kurumları aracılığıyla vergi kaçırdığı tespit edildi.

Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Konya Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı müfettişleri, birçok gider kaleminde usulsüzlük yapıldığını, kanunen gider kabul edilmeyen harcamaların gider gösterilerek 5 milyon lira vergi kaçırıldığını belirledi.

Şirketlere ait dershanenin ayakta tutulması amacıyla değerinin üstünde fiyat belirlendiği, öğrenciler için alınan burslardan çocukların haberinin olmadığı öğrenildi.

- Örgüt gelirinin yüzde 15'i "Pensilvanya"ya

İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda örgüt tarafından "Karşıyaka Eyaleti" olarak adlandırılan bölgeye ait muhasebe takip programı ele geçirildi. Kayıtlarda, bölgeden bir yıl içinde "kurban, burs ve himmet" adı altında yaklaşık 330 milyon lira gelir sağlandığı, bu kaynağın yüzde 15'lik bölümünün örgütün elebaşı Fetullah Gülen'e gönderildiği ve kayıtlara "Pensilvanya" diye işlendiği bilgisine ulaşıldı.

- Bayramdan önce alınan eti kurbanlık gibi göstermişler

Konya'da FETÖ/PDY ile irtibatlı olduğu belirtilen ve kayyum atanan bazı okul, dershane ve yurtların bağlı olduğu şirketin kurbanlık alımıyla ilgili usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı.

Bayramdan 4 gün önce alınan etin, düzenlenen sahte faturalarla 26 büyükbaş hayvan alınmış gibi gösterildiği ileri sürüldü.

Alınan etlerin, muhasebe kayıtlarından çıkarmak amacıyla bir şirkete canlı dana olarak fatura edildiği belirtildi.

- Isparta merkezli FETÖ/PDY operasyonu

Isparta merkezli FETÖ/PDY operasyonu kapsamında aranan ve operasyondan önce yıllık izne çıkarak ABD'ye gittiği belirlenen eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Numan Tamer'in, izni bitmesine rağmen dönmemesi üzerine Tıp Fakültesindeki görevine son verildi.

- Kahramanmaraş merkezli FETÖ/PDY operasyonu

Kahramanmaraş merkezli 3 ilde düzenlenen operasyonda, 23 kişi gözaltına alındı. Operasyonda adliyeye sevk edilen şüphelilerden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan ile Lale Eğitim ve Kültür Derneği (LALEDER) Başkanı Gökçe Özbek'in de aralarında bulunduğu 7'si tutuklandı.

- Erzurum merkezli 17 ilde FETÖ/PDY operasyonu

Erzurum merkezli 17 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda, eski KUDAKA Genel Sekreteri Talha Bekir Özmer ve Güneş Okulları yöneticisi Musa Sönmez'in de bulunduğu 49 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden, Özmer ile Sönmez'in de aralarında bulunduğu 23'ü tutuklandı.

Soruşturma kapsamında bazı devlet kurumlarından örgütün yurtlarına 500 bin lira para aktarıldığının belirlendiği iddia edildi.

- FETÖ, yüksek puan alanları "cemaatçi" diye fişlemiş

İzmir'de "adliyede kadrolaşma ve fişleme" iddialarıyla ilgili FETÖ/PDY'ye yönelik hazırlanan iddianamede, İzmir Adliyesi'ndeki hakim ve savcılar ile müdürlük sınavına girip yüksek puan alanların "Alevi, solcu, cemaatçi, paralel bağlantılı" şeklinde fişlenip, yerlerine örgüt üyelerinin getirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

- FETÖ/PDY firarisinden "siyasi sığınmacı" oyunu

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik "himmet" operasyonunda gözaltına alınmasının ardından adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Abdullah Büyük, Türkiye tarafından iptal edilen pasaportuyla Bulgaristan'a kaçtı. Bulgaristan'da pasaportu geçersiz olduğu için tutuklanan Büyük'ü cezaevinden kurtarmak amacıyla Sofya Şehir Mahkemesindeki davaya Türkiye'den çok sayıda avukatın katıldığı belirtildi.

Türkiye'nin "sınır dışı ve iade edilmesi talebi"ne rağmen, "FETÖ/PDY'nin para kasası" olduğu öne sürülen Büyük'ün, avukatlarının yardımıyla "siyasi suçlu" kabul edildiği ve iadesinin reddedildiği öğrenildi. Bulgaristan'da serbest bırakılan Büyük hakkındaki soruşturma geniş çaplı devam ediyor.

- Şifa Üniversitesine yeni mütevelli heyet atandı

İzmir'de FETÖ/PDY operasyonları kapsamındaki soruşturma sürecinde YÖK kararıyla bazı tıp merkezleri kapatılan Şifa Üniversitesinin İzmir 1. Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla mütevelli heyeti değişti, rektörlük görevine Prof. Dr. Hasan Kaplan getirildi.

Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şeref Ertaş, üniversitenin 150 milyon lira civarında borç yükü altında, banka hesaplarına el konulmuş durumda olduğunu belirterek, "Öncelikli görevimiz sağlıklı bir yeniden yapılanma." dedi.

- İzmir'de FETÖ/PDY operasyonu

İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olan, aynı zamanda örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni olan Mehmet Mezher Gülen'in de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden Mehmet Mezher Gülen'in de bulunduğu 15'i tutuklandı.

Örgütten ayrılarak operasyon kapsamında polise ifade veren bir itirafçı, Fetullah Gülen'in gönderdiği iddia edilen "Her kim, 25 kişiyi AK Parti'ye oy vermemeye ikna ederse ömründe bir kez umre ve hac görevini yapmış gibi sevap kazanacaktır." şeklindeki mesajı, FETÖ/PDY yöneticilerinin, son yerel ve genel seçimler öncesi düzenledikleri "mütevelli" toplantılarında örgüt üyeleriyle paylaştığını öne sürdü.

- Hacı Boydak hakkında tahliye kararı

Kayseri'deki FETÖ/PDY operasyonu kapsamında tutuklu bulunan Boydak Holding'in eski yönetim kurulu başkanı Hacı Boydak'ın, mahkemece tahliyesine karar verildi.

- KOSGEB'e FETÖ operasyonu

KOSGEB'deki FETÖ/PDY operasyonu kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen 15 şüpheliden 14'ü gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, KOSGEB tarafından yapılan 3 ihale, 1 destek projesi ve 8 doğrudan temin yoluyla hizmet satın alınmasına ilişkin ödemelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. FETÖ/PDY'ye yakın bir firmanın KOSGEB bünyesindeki hizmet alımları, doğrudan temin, ihale veya destek alımlarında örgüte finansman sağladığı iddia edildi.

KOSGEB Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca 2014'te ihaleye çıkılan yazılım hizmet alım işinin ihale komisyonunca usulsüzce ilgili firmaya verildiği, firmanın bütün bilgi ve belgelerin elinde bulunmasının amacının da destek alan işletmelerle ilişki ve irtibata geçerek destek süreçlerinde öncesi veya sonrasında işletmelerden "Fetullah Gülen cemaatine himmet" adı altında para temin etmek olduğu öne sürüldü.

Geçen ay, FETÖ/PDY'ye yönelik İzmir, Erzurum, Kahramanmaraş, Mersin, Şanlıurfa, Osmaniye başta olmak üzere çeşitli illerde operasyonlar gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 865 kişi gözaltına alındı, bunlardan 193'ü tutuklandı. Operasyonlar kapsamında, çok sayıda okul, dershane ve yurdun bağlı olduğu 41 şirkete de kayyum atandı.

- 2014-2015'te bin 800 dolayında kişi gözaltına alındı

FETÖ/PDY'ye yönelik 2014'te "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "devlet bürokrasisinde, emniyette ve yargıda yapılanmak", "örgüte yakın kişilerin kamu kurumlarına ve TSK'ya yerleşmesini, yükselmesini sağlamak ve buralardaki bazı personelin tasfiyesini yapmak", "örgüte finansman sağlamak", "çıkarları doğrultusunda siyasetçileri, askerleri, iş adamlarını, bürokratları, emniyet personelini, gazetecileri, akademisyenleri usulsüz ve yasa dışı dinlemek", "KPSS ve emniyet sınavları ile askeri sınavlarda usulsüzlük yapmak" gibi çok sayıda suçtan operasyon başlatılmıştı.

Operasyonlarda 2014 ve 2015'te yaklaşık 750'si polis, 80'i asker olmak üzere bin 800 dolayında kişi gözaltına alınmıştı. 2015 yılı sonu itibarıyla aralarında FETÖ/PDY'nin üst yönetiminden isimlerin de olduğu 278 zanlı cezaevinde bulunuyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler