GRAFİKLİ - Fenerbahçe ikinci kez Dörtlü Final'de

GRAFİKLİ - Fenerbahçe ikinci kez Dörtlü Final'de

- THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'e yükselen sarı-lacivertli takım, üst üste ikinci kez bu başarıyı yakaladı- Toplam 22 galibiyetle ligin en fazla kazanan iki takımından biri olan Fenerbahçe, sadece 5 kez kaybetti- Sahasında bu sezon hiç yenilmeyen Fener


İSTANBUL (AA) - ERKAN TİRYAKİ - Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı, kulüpler bazında Avrupa'nın en önemli organizasyonu THY Avrupa Ligi'nde, üst üste ikinci kez Dörtlü Final'e yükselerek büyük bir başarıya imza attı.

Sarı-lacivertli takım bu sezon (2015-2016) yepyeni bir kadroyla yola çıkmasına rağmen ortaya koyduğu performansla basketbol otoritelerinin beğenisini topladı.

Geçen sezon (2014-2015) Dörtlü Final'e kalarak Türk basketbolunda 15 yıllık hasreti dindiren Fenerbahçe, bu sezon çeyrek finalde son şampiyon İspanyol ekib Real Madrid'e de şans tanımadı.


- Savunmasıyla dikkati çekiyor

Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nin CSKA Moskova'dan sonra en skorer takımı olan Real Madrid karşısında gösterdiği savunma performansıyla dikkati çekti.

Normal sezon ve Top 16 turunda maç başına 84,4 sayı ortalamasıyla oynayan İspanyolların bu istatistiği, çeyrek final serisinde düştü. Fenerbahçe'nin etkili savunması Real Madrid'i 3 maçta ortalama 70 sayıda tuttu.

Özellikle serinin üçüncü maçında sadece 63 sayı atabilen Madrid ekibi, Fenerbahçe'nin savunması karşısında hücumda yetersiz kaldı.


- En başarılı iki takımdan biri

Fenerbahçe, bu sezon Avrupa Ligi'nin en başarılı iki takımından biri oldu.

Sahaya çıktığı 27 maçta 22 galibiyet ede eden sarı-lacivertliler, Dörtlü Final'e yükselen takımlardan Rus ekip CSKA Moskova'yla en fazla kazanan takım olmayı başardı.

Başantrenör Zeljko Obradovic'in öğrencileri, 16 Ekim 2015'te Bayern Münih maçıyla başlayan yolculuğun sonuna kadar giderek, 13-15 Mayıs'ta düzenlenecek Dörtlü Final organizasyonu için Berlin biletini kaptı.

Normal sezonda ve Top 16 gruplarında lider olarak çeyrek finale kadar gelen sarı-lacivertliler, sadece deplasmanda Strasbourg, Real Madrid, Panathinaikos, Cedevita ve Unicaja Malaga'ya kaybetti.


- Dörtlü Final'in anahtarı Ülker Sports Arena

Fenerbahçe'nin yakaladığı başarıdaki önemli faktörlerden biri, iç saha maçlarını oynadığı Ülker Sports Arena oldu.

Sarı-lacivertli takım Avrupa Ligi'nde sahasında oynadığı son 21 maçı da kazanmayı başardı. Bu sezon seyircisi önünde rakiplerine geçit vermeyerek 14 maçı da galip bitiren Fenerbahçe, Avrupa Ligi'nde Ülker Sports Arena'da en son 16 Ocak 2015'te Olympiakos karşısında kaybetmişti.


- Şampiyonlara şans tanımıyor

Fenerbahçe son iki sezonda, bir önceki yılın şampiyonlarını çeyrek finalde kupanın dışına itti.

2014-2015 sezonunda Fenerbahçe'yi de eleyerek Dörtlü Final sonunda şampiyonluğa ulaşan Real Madrid, bu sezon sarı-lacivertli takım karşısında tutunamadı ve çeyrek final serisini 3-0 kaybetti.

Geçen sezon çeyrek finalde 2013-2014 sezonunun şampiyonu Maccabi Electra'yla eşleşen Fenerbahçe, rakibine 3 maçta da üstünlük kurarak Dörtlü Final'e yükselmişti.


- Kadro tamamen değişti

Sezon başında 9 oyuncuyla yollarını ayıran Fenerbahçe, sezona yepyeni bir kadroyla başladı.

Giden oyuncuların yerine 7 transfer yapıldı. Obradovic'in ekibi, kısa zamanda uyum sağlayarak adını yine Dörtlü Final'e yazdırdı.

Sarı-lacivertlilerde sezon başında Andrew Goudelock, Emir Preldzic, Luka Zoric, Nemanja Bjelica, Nikos Zisis, Oğuz Savaş, Semih Erden, Serhat Çetin ve Can Altıntığ'la yollar ayrıldı. Bu isimlerin yerine ise Barış Hersek, Ekpe Udoh, Pero Antic, Kostas Sloukas, Nikola Kalinic, Ali Muhammed ve Luigi Datome transfer edildi.


- Sakatlıklar yıldırmadı

Fenerbahçe bu yıl en büyük sıkıntıyı, yaşadığı sakatlıklardan çekti.

Sarı-lacivertli takım, sezon içinde uzun süreli sakatlıklar yaşayan Jan Vesely, Ricky Hickman, Pero Antic, Barış Hersek ve Kostas Sloukas'tan önemli maçlarda yararlanamadı.

Bu oyuncuların başında ise Jan Vesely geldi. Top 16 turunun son 3 haftasını kaçıran Vesely, çeyrek final serisinde de takımını yalnız bıraktı. Özellikle uzun rotasyonunda sakatlıklardan dolayı sıkıntı çeken Fenerbahçe, buna rağmen Dörtlü Final'e yükselmeyi başardı.


- Udoh'tan etkili performans

Hemen hemen bütün oyuncuların önemli katkılar verdiği sarı-lacivertli takımda, sezon başında transfer edilen ABD'li pivot Ekpe Udoh ön plana çıktı.

Özellikle Vesely ve Antic'in sakatlıklarından dolayı forma giyemediği maçlarda uzun süreler alan Udoh, Obradovic'in verdiği görevi başarıyla yerine getirdi.

Avrupa Ligi'nde maç başına 12,4 sayı ortalamasıyla takımının en skorer ismi olan Udoh, verimlilik puanı, ribaunt ve blok istatistiklerinde de sarı-lacivertlilerin en başarılı ismi olarak dikkati çekti.

Udoh, ilk sezonunu geçirdiği Avrupa Ligi'nde maç başına 15,6 verimlilik puanı, 5 ribaunt ve 2,1 blokla oynadı. Udoh, Real Madrid'e karşı çeyrek final serisinde ise 14,3 sayı ortalamasıyla Bogdanovic'ten sonra takımın en skorer ikinci ismi olmayı başardı.

ABD'li oyuncu bu sezon 25 maçta yaptığı 53 blokla da Avrupa Ligi'nin bu alanda zirvesinde yer aldı.


- Çeyrek final serisinin kahramanı Bogdanovic

Fenerbahçe'nin Real Madrid'i 3-0'la geçtiği play-off çeyrek final serisinin kahramanı, Sırp oyuncu Bogdan Bogdanovic oldu.

Normal sezonda 9,6, Top 16 turunda ise 11,9 sayı ortalamasıyla oynayan Bogdanovic, adeta Real Madrid'e patladı. Real Madrid potasına 3 maçta ortalama 16,7 sayı gönderen Sırp oyuncu, ayrıca 4 ribaunt, 2,7 asist ve 1 top çalma ortalamasıyla mücadele etti.

Bogdanovic'in yanı sıra vatandaşı Nikola Kalinic'te, sezon başında kendisi için yapılan yatırımın karşılığını Real Madrid serisinde verdi.

Kızılyıldız'dan 1 milyon avro bonservis bedeliyle sarı-lacivertlilere gelen Kalinic, normal sezon ve Top 16 turunda bir türlü bekleneni veremedi. Genç basketbolcu, Real Madrid karşısında ise Obradovic'in güvenini boşa çıkarmayarak ortalama 11,3 sayı ortalamasıyla bu seride takımının en skorer üçüncü ismi olmayı başardı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :