"Göçmen rotası değişmeye devam edecek"

"Göçmen rotası değişmeye devam edecek"

Uluslararası Göç Örgütü Genel Müdürü Swing:- "Sığınmacıların Avrupa'ya girişi engellendiği sürece, göç yolları da sürekli değişecek"- "Bu insanlar, savaşlardan, terörden, fakirlikten kaçıyorlar ve çaresiz durumdalar. Duvarlar örebilir, teller çekebilirsin

İSTANBUL (AA) - BETÜL YÜRÜK - Uluslararası Göç Örgütü Genel Müdürü William Lacy Swing, sığınmacıların Avrupa'ya girişi engellendiği sürece, göç yollarının da sürekli değişeceğini söyledi.

Swing, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir insani kriz yaşandığına dikkati çeken Swing, mali kaynak sıkıntısı yaşayan insani yardım kuruluşlarının bu kriz karşısında ağır bir yükle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Swing, "Krizlere siyasi çözümlerin bulunmasını beklerken Dünya İnsani Zirvesi, insani yardım ihtiyacındaki artış ve yardım kurumlarının karşılaştığı sorunları ele almak için iyi bir fırsat oldu. İnsani yardımların yapılabilmesi için devletlerin desteğine ihtiyacımız var." dedi.

- Geçen yıl yaklaşık 5 bin kişi göç yolunda öldü

Günümüzde hiç olmadığı kadar çok sayıda kişinin çeşitli sebeplerle göç etmek zorunda kaldığını belirten Swing, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl yeni bir hayat yeni bir iş umuduyla yola çıkan yaklaşık 5 bin göçmen hayatını kaybetti, bu yıl ise bin 70 göçmen öldü. Göç eden milyonlarca kişinin birçoğu sığınmacı, kimi insan kaçakçılarının kurbanı oluyor, kimiyse ailelerinin yanına gitmek istiyor."

- "Göç rotası değişmeye devam edecek"

Swing, Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasının ardından göç rotasının değişip değişmediğine ilişkin ise şunları söyledi:

"Sığınmacıların Avrupa'ya girişi engellendiği sürece, göç yolları da sürekli değişecek. Balkanlara ya da Yunanistan'a ulaşamayan sığınmacılar Orta ya da Batı Akdeniz rotasını deneyecek. Bu insanlar, savaşlardan, terörden, fakirlikten kaçıyorlar ve çaresiz durumdalar. Duvarlar örebilir, teller çekebilirsiniz ama onlar her zaman yeni yollar bulacak."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :