"Girgin" IDEF'te hünerlerini sergiledi

"Girgin" IDEF'te hünerlerini sergiledi

Jandarma Genel Komutanlığının arama ve kurtarma köpeklerinden "Girgin", Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşılaştı- Girgin otur, kalk, yat, sürün gibi komutlara verdiği hızlı yanıtlarla dikkati çekti

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Jandarma Genel Komutanlığının arama ve kurtarma köpeklerinden "Girgin", sergilediği hünerleriyle 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın (IDEF 2017) gözdelerinden biri oldu.

Jandarma Genel Komutanlığının Arama ve Kurtarma Köpek Timleri; doğal ve diğer afetlerde, yasa dışı insan kaçakçılığı ile kış turizminin yoğun olduğu bölgelerde 2003'ten bu yana görev yapıyor.

Komutalık bünyesindeki 33 arama ve kurtarma köpeğinden biri olan 2 yaşındaki "Girgin" isimli Golden cinsi köpek, 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda hünerleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Jandarma Özel Asayiş ve Kurtarma Tugay Komutanlığında görevli Uzman Jandarma 3 Kademeli Çavuş İsmail Çolak, Girgin'in 6 aylık temel itaat, ileri itaat ve branş eğitimlerini başarıyla tamamlayarak görevlere çıkmaya hak kazandığını söyledi.

Çolak, depremde, ormanda, çığda kaybolan insanları bulmakla görevlendirilen Girgin'in 1,5 yıldan beri eğitmenliğini yaptığını bildirdi.

Fuarda ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını belirten Çolak, "Vatandaşların bu ilgisi asker olarak bizleri de mutlu etti. Girgin, insanlara daha yakın olarak beyninde farklı kokuları kaydetsin diye fuarda yer aldı. Bu açıdan da bizim için güzel bir fuar oldu." dedi.

Çolak, Girgin'in otur, kalk, yat, sürün gibi komutlara hızlı ve doğru cevap verebildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Girgin'e bu komutların dışında, deprem gibi olay yerlerinde de yönlendirme komutlarımız var. Ulaşamadığımız noktalara göndererek el işaretleriyle 'sağa git' ve 'sola git' gibi komutlarla yönlendiriyoruz. Bu komutlar sayesinde bizimle koordineli olarak çalışıyor. Benden başkasını dinler ve bizim sözümün dışında birilerinin emirlerine uyarsa görev yapamaz."

Çolak, daha önce Şırnak ve Siirt'te görev yapan Girgin'in, buralarda aldığı emirleri tam anlamıyla yerine getirdiğini ve başarılı olduğunu söyledi.

Girgin, eğitmeni Çolak'tan aldığı emirleri eksiksiz yerine getirerek, fuardaki yüzlerce savunma sanayisi ürünüyle birlikte ilgi odağı oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler