Gine Bissau'da siyasi kriz

Gine Bissau'da siyasi kriz

4 yıldır siyasi krizle mücadele eden Gine Bissau'da Cumhurbaşkanı Jose Mario Vaz, Ulusal Meclis yönetiminin belirlenememesini gerekçe göstererek yeni hükümeti kurmak için görevlendirme yapmadı

DAKAR (AA) - Gine Bissau'da, 10 Mart'ta düzenlenen genel seçimin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hükümet kurulamadı.

Afrika basınındaki haberlere göre, 4 yıldır siyasi krizle mücadele eden Gine Bissau'da Cumhurbaşkanı Jose Mario Vaz, Ulusal Meclis yönetiminin belirlenememesini gerekçe göstererek yeni hükümeti kurmak için görevlendirme yapmadı.

Ülke yasalarına göre, hükümeti kuracak kişinin görevlendirilmesi için Ulusal Meclis başkanı ve yardımcılarının kesinleşmesi gerekiyor.

Seçimde ikinci olan Demokratik Değişim Hareketi (MADEM G15) lideri Braima Camara, meclis iç tüzüğü uyarınca meclis başkanı ikinci yardımcısı olma hakkına sahip bulunuyor.

Milletvekillerinin 18 Nisan'da göreve başlamasının ardından meclis başkanı ve birinci yardımcısı, seçimde birinci olan Gine ve Cape Verde'nin Bağımsızlığı İçin Afrika Partisi'nden (PAIGC) belirlendi ancak PAIGC üyeleri partinin eski üyesi Camara'nın meclis başkanı yardımcısı olmasını kabul etmiyor.

PAIGC, MADEM-G15'in Camara'nın adaylığını geri çekerek başka bir ismi aday göstermesini istiyor ancak MADEM grubu gerekirse konuyu mahkemeye taşıyabileceğini belirterek geri adım atmıyor.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile Birleşmiş Milletlerden (BM) ara bulucuların ülkeye yaptığı ziyaretlere rağmen taraflar uzlaşabilmiş değil.

- Gine-Bissau 4 yıldır siyasi krizle mücadele ediyor

Ülkede 2014'teki seçimi kazanarak cumhurbaşkanı olan Vaz ile PAIGC Başkanı ve dönemin Başbakanı Domingos Simoes Pereira arasında 2015'teki sürtüşme, Vaz'ın "ülkede siyasi kriz çıkararak hükümeti dağıtmakla" suçladığı Pereira'yı görevden almasıyla sonuçlanmıştı.

PAIGC, Vaz'ın daha sonra parti içerisinden atadığı isimlere itiraz etmişti.

Taraflar, komşu ülke Gine Cumhuriyeti'nin başkenti Konakri'de 14 Ekim 2016'da imzalanan anlaşmayla başbakanların mutabakatla belirlenmesini kararlaştırmıştı.

Gine Bissau'da son 5 yılda 7 başbakan değişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :