Gazze'de silahlar ne zaman susacak

Gazze'de silahlar ne zaman susacak

Hamas ve İsrail, rehine takası ve dört günlük insani ara konusunda anlaşmaya vardı. Hamas, önümüzdeki dört gün içinde 50 rehineyi serbest bırakacak, İsrail ise 150 rehineyi.

Hamas ve İsrail, resmi olarak rehine takası ve dört günlük insani ara konusunda anlaştı. Hamas'ın duyurusuna göre, insani ara yarın saat 10:00'da başlayacak ve çatışmaların geçici olarak durması anlamına gelecek. Bu süre zarfında Hamas'ın toplamda 50 rehineyi serbest bırakması bekleniyor, günlük 12 ila 13 kişilik bir tempo ile.

İsrail 300 kişilik rehine listesi oluşturdu

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrail Savunma Kuvvetleri Radyosu'na yaptığı açıklamada, Hamas'ın yarından itibaren rehineleri serbest bırakabileceğini belirtti. İsrail, potansiyel olarak serbest bırakmak için 287 çocuk ve 13 kadının bulunduğu 300 kişilik bir liste oluşturdu.

Hamas 50 rehineyi serbest bırakacak

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisinin açıklamasına göre, Hamas, dört gün içinde özellikle kadın ve çocuklardan oluşan 50 rehineyi serbest bırakacak. Karşılığında İsrail, 150 Filistinli kadın ve çocuğu serbest bırakma taahhüdünde bulunuyor.

Gazze'ye yardım tırları giriş yapacak

Ateşkes anlaşması sadece rehinelerin serbest bırakılmasına değil, aynı zamanda Gazze'ye yardım malzemesi, tıbbi malzeme ve yakıtın girişine olanak tanıyacak. Hamas'ın, dört günün sonunda ek olarak 10 İsrailli rehineyi serbest bırakması durumunda bir gün daha ateşkes ilan edilecek.

Saldırı ya da alıkoyma olmayacak

Ateşkes, anlaşmadan 24 saat sonra başlayacak. Bu süre zarfında güney Gazze Şeridi'nde hava trafiği gün boyu durdurulurken, kuzeyde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günde 6 saatlik bir durma olacak. İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama taahhüdünde bulundu.

İsrail yetkililerine göre, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın silahlı kanadı olan Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Başbakan Netanyahu, ateşkesin, orduya toparlanma fırsatı sağlayacağını belirterek, zor bir kararla karşı karşıya kaldıklarını ancak doğru kararı verdiklerini vurguladı. Ayrıca, geçici bir ateşkes durumunda bile Hamas ile savaşmaya devam edeceklerini ifade etti.

Savunma Bakanı Benny Gantz da anlaşmanın tüm rehinelerin serbest bırakılması için bir ilk adım olduğunu söyledi.

Bu anlaşma, Hamas ile İsrail arasındaki önceki esir takasları çerçevesinde önemli bir gelişme olarak ortaya çıkıyor, özellikle 2011'de Mısır aracılığıyla gerçekleşen anlaşma hatırlatılıyor; ancak bu sefer 1027 Filistinli tutuklu, bir İsrail askeri (Gilad Şalit) karşılığında serbest bırakılmıştı. Ancak İsrail, serbest bırakılan Filistinlilerden bazılarını yeniden tutuklamış ve daha önce verilen cezaları yeniden uygulamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.