Gazi ve şehit yakınları atama töreni

Gazi ve şehit yakınları atama töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "2 bin 28 kişinin atamasını bugün gerçekleştiriyoruz. Bunlardan 419'u 15 Temmuz gazisi veya gazi yakını, 67'si de 15 Temmuz şehitlerimizin yakınıdır"- "Diğer atamalar da terörle mücadelede şehit olanların yakınlarından, mağdur,

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 bin 28 gazi ve şehit yakınının atamasını gerçekleştireceklerini belirterek, "Bunlardan 419'u 15 Temmuz gazisi veya gazi yakını, 67'si de 15 Temmuz şehitlerimizin yakınıdır." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Gazi ve Şehit Yakınları Atama Töreni'ne katıldı.

Türk milletinin yeniden ayağa kalktığını, milletin yeniden adeta Çanakkale destanı yazdığını ve kurtuluş mücadelesini ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, "Yeniden işte Seyit Onbaşılarımız var. Bak yeniden ayağa kalktılar, 'Biz buradayız.' dediler. Şunu ispat ettiler, teknoloji her şey değildir. Sizin istediğiniz kadar F-16'larınız olsun, istediğiniz kadar bombalar atan helikopterleriniz olsun, tanklarınız olsun, toplarınız olsun, silahlarınız olsun. Parasını velev ki biz vermiş olalım ama yetmez, 'İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür, imansız olan paslı yürek sinede yüktür.' Akif ne diyor İstiklal Marşımızda, 'Arkadaş yurduma alçakları uğratma sakın, siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın, doğacaktır sana vadettiği günler hakkın, kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın.' İşte, İstiklal Marşı'nı siz gerçekleştirdiniz bu meydanlarda. Bu millet gövdesini aynen orada dediği gibi siper etti. Elhamdülillah neticeyi de aldı." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin etrafında 29 vatandaşın şehit, 36 vatandaşın gazi olduğunu dile getiren Erdoğan, "Hemen şuracıkta, Gölbaşı'nda, Özel Harekat'ta 56 şehidimiz var. Orada aslanlar gibi polislerimiz şehit oldu, o yiğitlerimiz şehit oldu. Acımasızca orayı geldiler, o alçaklar bombaladılar. İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün üzerinde, çevreyle beraber 39 şehidimiz var. Onlar tankların üzerine yürüdüler, tankların paletleri arasına kendini atan gençlerimiz olduğu gibi aynı şekilde Türkan kardeşimiz gibi şehit olan bacılarımız da var." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15-16 yaşında şehit olan gençlerin de bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rabbim onlardan razı olsun. Rabbim onların ortaya koyduğu cesaretleriyle, tavırlarıyla hamdolsun bu ülkeye adeta yeniden bir dinamizm, yeniden bir ayağa kalkış imkanını lütfetti. Şimdi bizim sorumluluğumuz daha da artıyor, mesuliyetimiz daha da artıyor. Daha çok çalışacağız ama birbirimizi de Allah için daha çok seveceğiz. Aramıza ayrılık gayrılık sokanlara karşı şunu söyleyeceğiz, 'Biz biriz, beraberiz, iriyiz, diriyiz, kardeşiz, hep birlikte Türkiye'yiz.' Şehitlerimizin ailelerini ziyaret ettiğimde öyle anekdotlar, öyle hatıralar dinliyorum ki inanın tüylerimiz diken diken oluyor. Her ziyaretimde bir kez daha milletimin 15 Temmuz gecesi ortaya koyduğu dirayetin, cesaretin, kahramanlığın öyle rastgele bir tavır değil binlerce yıllık köklere sahip asil bir duruş olduğuna imanım daha da artıyor."

- "Tarih yeniden bir ispatı vücut ediyor"

İki gün önce Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin, eşi ile Çin'e giderken Ankara'ya uğradığını hatırlatan Erdoğan, "Beraberce bir yemek yedik. Bana, 'O gece televizyonları izlediğimde, sizi ve milleti gördüğümde dedim ki 'Bu millet büyük bir millet. Siz bize örnek oldunuz.' diyor. Bunlar çok önemli. Tarih yeniden hamdolsun bir ispatı vücut ediyor. Bu çok önemli. Böyle bir milletin evladı olarak dünyaya geldiğim için Rabbime hamdediyorum." dedi.

Devletin, gazi ve şehit yakınlarına "ahde vefası" olarak gördüğü bir atama töreni vesilesiyle bir araya geldiklerini anımsatan Erdoğan, 2 bin 28 kişinin atamasını gerçekleştireceklerini, bunlardan 419'unun 15 Temmuz gazisi veya gazi yakını, 67'sinin de 15 Temmuz şehitlerinin yakını olduğunu bildirdi.

Erdoğan, diğer atamaların da terörle mücadelede şehit olanların yakınlarından, mağdur, vazife ve harp malulü olarak kabul edilenlerden oluştuğunu belirterek, ataması yapılanları tebrik etti, görevlerinde başarı diledi.

Bugünkü atama ile sadece son iki yılda Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yapılan atama sayısının 17 bin 74 kişiyi bulduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Şehitlerimizin ve gazilerimizin yaptıkları fedakarlık yanında biliyorum ki devlet olarak bizim kendilerine sunduğumuz imkanların sözü dahi edilemez. Şunu da söyleyeyim, tabii ki bu bir iane değil. Bu sadece devlete milletimin verdiği emanetin hak sahiplerine verilmesidir çünkü şehitlerimizin bütün yakınları devlete emanettir. Gazilerimiz ve yakınları hakeza devlete emanettir. Onları korumak, gözetmek, kollamak bizim görevimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şehit yakınları ve gazilerin ihmal edildiğine" yönelik muhalefetten gelen ithamlara ve medyada yer alan haberlere şöyle yanıt verdi:

"Devlet elbette geçmişten beri şehit yakınları ve gaziler için çalışmalar yapıyordu. Biz, Başbakanlığım döneminde, 2011 yılında farklı bakanlıklar ve kurumlar tarafından yürütüldüğü için dağınıklık gösteren bu çalışmaları geldik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız bünyesinde topladık. Bu ilk defa yapılıyor. Artık şehit yakınları ve gazilerimizle ilgili tüm işlemler, bu bakanlığımızdaki ilgili daire başkanlığı tarafından takip ediliyor ve neticelendiriliyor. Şehit yakınları ve gazilerimize sunulan imkanları teker teker saymaya kalksak ki az önce bir bölümü sayıldı, epeyce uzun bir liste karşımıza çıkar. Sadece şu başlıkları tekrar ifade etmek istiyorum, şehitlerimizin mirasçılarına çeşitli başlıklar altında ciddi miktarda nakdi tazminat ödeniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendilerine hak ettikleri emekli aylığı veya emsal aylık bağlanıyor. 30 yıl üzerinden ikramiye ödeniyor. Okul çağındaki çocuklara öğrenim yardımı yapılıyor, özel okullarda kontenjan ayrılıyor. Kredi Yurtlar Kurumundan burs veriliyor. Yurtlardan öncelikli olarak faydalanmaları sağlanıyor. Sağlık hizmetlerinden katılım payı, onlardan alınmıyor. Toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabiliyorlar. İhtiyaç duyan ailelere faizsiz konut kredisi verilerek uygun şartlarda ev sahibi olmaları temin ediliyor. Kamuda şehit yakınlarına ikişer, gazilerimize, vazife malullerimize ve terör mağduru sivillere birer istihdam hakkı veriliyor. Çeşitli vergilerden muaf tutuluyorlar. Aslında bu çok uzun bir liste. Ben bu kadarıyla iktifa edeceğim. Verilen hizmetlerin para tutarları da elimizde mevcut ama inanın bunları burada ifade etmekten ben hicap duyuyorum çünkü biz hiçbir maddi karşılığın, bir insanın canını feda etmesinden, bunu göze alarak kendini öne atmasından daha kıymetli olmadığını çok iyi biliyoruz."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :